Kā ziņo portāls “DELFI”, jau šī gada novembrī Latviju oficiālā vizītē apmeklēs FIA prezidents Žans Tods, kurš paviesosies arī Lietuvā un Igaunijā.

Oficiālais vizītes mērķis būšot jautājumi par satiksmes drošību, jo tieši šo tematu francūzis ir izvirzījis par savas pirmās prezidentūras prioritāti. Turklāt šajās satiksmes drošības kampaņās viņš plaši iesaista (vismaz Āzijas reģionā) arī savu draudzeni – Malaizijā dzimušo un Pasaules slaveno aktrisi Mišeli Jo.

Latvijā Tods tiksies ar Starptautiskās automobiļu federācijas partneriem LAF un LAMB, kas būtu laba iespēja mūsu federācijai piedāvāt konkrētu priekšlikumus, kā FIA var palīdzēt arī autosporta situācijas uzlabošanai Latvijā. Jāpatur prātā, ka nākamajās FIA prezidenta vēlēšanās arī LAF ir balstiesības, kas starp citu iepriekšējās vēlēšanās tika izmantotas, lai atbalstītu otra FIA prezidenta kandidāta Āri Vatanena kandidatūru.

Otrs būtiskākais sarunu temats varētu būt WRC posma daļēja norise Latvijā. Jau gada sākumā Latvijā paviesojās FIA WRC komisijas prezidents Jarmo Mahonens, kad arī tika aizsāktas sarunas par iespējamo WRC posmu Polijas un trīs Baltijas valstu teritorijā. Interesanti, ka Žans Tods iestājas par garāku WRC posmu rīkošanu (pats ir bijušais rallija stūrmanis un kā komandas boss 4 reizes triumfējis arī Dakaras rallijā). Tieši Baltijas WRC posms varētu būt kā izmēģinājums šāda formāta rallija sacensībām, lai gan šādam formātam ir arī ļoti daudz pretinieku, gan starp rallija pilotiem, gan WRC komandām.

Savukārt par Formula 1 jautājumiem Tods noteikti šeit nebrauc runāt. Ļoti netipski, ka kopš savas ievēlēšanas FIA prezidenta amatā bijušais “Ferrari” boss ir maksimāli izvairījies iesaistīties Formula 1 politiskajās peripetijās un briestošu skandālu gadījumā spējis ieturēt neitralitāti. Pēc iepriekšējā FIA prezidenta Maksa Moslija, kurš brīžiem visu pagrieza ļoti personīgā plāksnē, Tods pamanās palikt ēnā, tādejādi neiegūstot izteiktus pretiniekus politiskajā arēnā, jo kurš gan var oponēt cilvēkam, kas tik pašaizliedzīgi cīnās par satiksmes drošību Pasaulē..?

1 KOMENTĀRS

  1. Žaņa onkulis jau apzinās, ka patiesībā 1.formulā viņam nekādas teikšanas nav, jeņķi ar saviem čempionātiem arī ir pilnīgi neatkarīgi; nu, tad atliek pārraudzīt virkni Eiropas tukšo tribīņu seriālus un “rūpēties par satiksmi” banānu republikās… 😀