Viens no iespaidīgākajiem skatiem Indijas GP laikā bija “Ferrari” priekšējā antispārna dzirksteļošana Felipes Masas mašīnai.

Nav noslēpums, ka “Ferrari” komanda bija sagatavojusi vairākas priekšējo antsiparnu versijas, lai kaujas apstākļos tās izmēģinātu Indijā. Galvenais komandas uzdevums šobrīd ir atrast veidu, kā legāli panākt priekšējā antispārna deformāciju, tomēr paliekot noteikumu rāmjos.

Šo efektu jau vairāk kā gadu ļoti veiksmīgi izmanto “Red Bull” un tādejādi nodrošina lielāku piespiedējspēka līmeni. Turklāt arī visi FIA testi (pat divkārt palielinātie) nav bijuši šķērsis “Red Bull” komandai izmantot šo efektu.

Ņemot vērā, ka nākamajā sezonā lielu kumosa no kopējā piespiedējspēka noņems izplūdes gāzu un difuroza mijiedarbības aizliegums, komandas meklē veidus kā kompensēt šo zaudējumu. Lai arī vizuāli Adrians Ņūvejs uz starta laukuma Indijā ieraudzīja ļoti līdzigu antispārnu “Red Bull” tikai sarkanā krāsā, ar to vien nepietiek, lai nokopētu aerodinamiskās detaļas īpašības. Antispārna deformācijas parametrus vairāk nosaka oglekļa šķiedru biezums, struktūra un iestrādātā ‘armatūra’. Tāpēc “Ferrari” ar vienu no saviem antispārniem bija nedaudz pārrēķinājušies. Par laimi mēs nesagaidījām brīdi, kad tas izraisa negadījumu, jo ilgstoši šāda ‘kratīšanās’ un asfalta strīķēšana var radīt strukturālus bojājumus.

Pēdējā Pītera Vinzora “The Flying Lap” epizodē pazīstamais F1 tehnikas eksperts Craig Scarborough (@ScarbsF1) skaidro “Ferrari” dzirksteļojošo fenomentu.

1 KOMENTĀRS

  1. Vai šis nav kārtējais pierādījums, ka 1.formula iet pilnīgi absurdu ceļu? Tā kā ir nenormāli ierobežotas inovācijas klasiskajā aerodinamikas attīstībā, tad visi ķeras pie šādas detaļu “iekšķīgās” uzlabošanas, kas manuprāt noved pie vēl iespaidīgākām izmaksām un cilvēkresursu tērēšanas…