Vētrainos un vējainos laika apstākļos Pērnavas „auto24ring” trasē tika aizvadītas pirmās Hankook Baltijas 1000 km sacensības. Pārliecinošu uzvaru izcīnīja profesionālā nīderlandiešu „JR Motorsport 1”ekipāža, kamēr viņu komandas biedri „JR Motorsport” 77. aplī piedzīvoja iespaidīgu avāriju, informē Artūrs Virbulis.

rsz_hankook_igorio_lankai

 

Hankook Baltijas 1000 km galvenā sacensību diena iesākās ar pamatīgu lietu un vēju, kas nozīmēja, ka dalībniekus sagaida grūtas un īstas izturības sacīkstes. Lai arī kvalifikācijā piedalījās vien 7 komandas, uz starta sestdienas plkst. 12:00 stājās 9 ekipāžas. To starpā gan nebija nevienas latviešu komandas, tomēr Latvijas karogs sacensībās pārstāvēts bija – lietuviešu „Igorio lankai” (VW Golf 6) vienības sastāvā startēja Ivars Janeks.

Kvalifikācijas secībā aiz drošības auto trasē devās visas deviņas ekipāžas un precīzi 12:00 arī tika dots starts gaitā. No pirmā apļa pārliecinošā vadībā atradās kvalifikācijas uzvarētāji, nīderlandiešu komanda „JR Motorsport 1”, tomēr otrā nīderlandiešu vienība – „JR Motorsport” – pirmo stundu neiesāka tik veiksmīgi, no otrās vietas atkrītot uz piekto. Jāatzīmē, ka abas nīderlandiešu komandas sacensībās startēja ar jaudīgiem GT klases BMW M3.

rsz_hankook_starts

 

Ļoti labs sākums padevās lietuviešu „Medinis Ratlankis Racing Team” ar Honda Integra Type R, tomēr 26. aplī viņu auto piedzīvoja pusass defektu. Šīs problēmas novēršanai bija nepieciešama stunda, kā laikā tika pazaudēti vairāk nekā 40 apļi, tomēr komanda trasē atgriezās un turpināja cīņu.

Otro stundu pēc pilotu maiņas ļoti veiksmīgi iesāka „JR Motorsport” un samērā īsā laikā no piektās vietas aizcīnījās atpakaļ uz otro pozīciju. Tomēr tas diemžēl nebija uz ilgu, jo 77. aplī uz starta finiša taisnes šī nīderlandiešu komanda piedzīvoja stipru avāriju. Ja braucējs Ward Sluys, par laimi, necieta, tad automašīnas priekša bija pamatīgi sabojāta.

Avārijas video:

Tāpat cieta trases norobežojošās barjeras, kas nozīmēja, ka tās bija jālabo. Tādēļ 14:30 tika nolemts sacensības uz trases remonta laiku apturēt. Sākotnēji plānotais remonta laiks bija pusstunda, tomēr sacensības beigās tika atsāktas 15:30. Automašīnas gan trasē devās drošības auto pavadībā, jo trasē valdošie apstākļi – ūdens daudzums un iespējamā akvaplanēšana – bija pārāk bīstami, lai atjaunotu sacensības sacīkšu režīmā.

Pēc 20 apļiem aiz drošības auto 97. aplī sacensības atsākās pilnā sparā un braucēji varēja turpināt cīņu ar slapjo trasi un vējainajiem apstākļiem. Vēl arvien līdera pozīciju saglabāja nīderlandiešu „JR Motorsport 1”, aiz kuriem sekoja lietuviešu „Igorio lankai” un „Alfa Romeo klubas”. Ar latviešu braucēju pie stūres „Igorio lankai” atrāvās no sekotājiem, tomēr pēc pilotu maiņas abās komandās virsroku guva „Alfa Romeo klubas”, kas spēja atgūt otro kopvērtējuma vietu.

rsz_hankook_jr_motorsport_crash

 

135. aplī gan atkal apstākļi trasē bija tik tālu pasliktinājušies, ka sacensību vadība nolēma pielietot virtuālo drošības auto, t.i. trasē tika vicināti dzeltenie karogi, kā arī braucējiem noteikts 60 km/h ātruma limits. Šādi Hankook Baltijas 1000 km turpinājās nākamos 10 apļus, bet 146. aplī jau atkal sacensības atsākās ar pilnu sparu. Divas stundas pirms beigām arī beidzot mitējās lietus un ūdens daudzums trasē samazinājās, ļaujot braucējiem uzstādīt aizvien labākus apļu laikus.

Hankook Baltijas 1000 km vidus daļā sacensību vadība laika apstākļu dēļ pieņēma lēmumu, ka, neraugoties uz to, cik kilometri būs veikti, sacensības noslēgsies 20:00. Tas nozīmēja, ka komandas ļoti precīzi varēja izrēķināt nākamās pilotu maiņas, lai iespējams vēl uzlabotu savas pozīcijas.

rsz_hankook_aamann_medinis

 

Pārliecinoši pēdējās stundas aizvadīja pirmajā vietā esošie „JR Motorsport 1”, kuri līdz pat finišam saglabāja drošu 3 apļu atstatumu no otrajā vietā esošās lietuviešu „Alfa Romeo klubas” komandas. Pēdējā stundā lielisku pakaļdzīšanos „Alfa Romeo klubas” komandai uzsāka latvietis Ivars Janeks ar lietuviešu „Igorio lankai” vienību. Vairāku apļu laikā viņš atstatumu no teju 40 sekundēm samazināja līdz 20 sekundēm, tomēr pēdējos apļos „Alfa Romeo klubas” nostabilizēja savu sniegumu un spēja noturēt otro kopvērtējuma pozīciju. Tādējādi „Igorio lankai” trešie kopā un pirmie dīzeļu klasē.

Hankook Baltijas 1000 km rezultāti:

Kopējā ieskaite

  1. JR Motorsport (NED), 235 apļi
  2. Alfa Romeo klubas (LIT), +3 apļi
  3. Igorio lankai (LIT), +3 apļi
  4. AAMANN Racing (EST), +6 apļi
  5. Greicio akademija (LIT), +15 apļi
  6. TELSIU STATYBA (LIT), +17 apļi
  7. Medinis Ratlinkis Racing Team (LIT), +54 apļi

GT klase

  1. JR Motorsport (NED), BMW M3

A klase

  1. Alfa Romeo klubas (LIT), Alfa Romeo GT
  2. AAMANN Racing (EST), BMW 325
  3. Greicio akadēmija (LIT), BMW 330

D klase

  1. Igorio lankai (LIT), VW Golf
  2. TELSIU STATYBA (LIT), BMW 123d