Šajā nedēļas nogalē Biķernieku kompleksajā sporta bāzē tiks aizvadīts Monster FIA Pasaules rallijkrosa čempionāta sezonas desmitais posms Neste World RX of Latvia, kas būs pirmais tik augsta ranga autosporta pasākums Latvijas vēsturē. Strauji augošā rallijkrosa popularitāte gan pasaules mērogā, gan Latvijas ietvaros, īpaši pateicoties jaunajiem talantiem Reinim Nitišam un Jānim Baumanim, kā arī tādu spožu zvaigžņu kā Sebastiana Lēba, Kena Bloka, Matiasa Ekstrema un Petera Solberga dalība, to viennozīmīgi padarīs par baudījumu katram kvēlam autosporta fanam. Un kā gan vēl labāk to izbaudīt, kā dodoties uz trasi un atbalstot savus favorītus? Tieši tādēļ esam nolēmuši sakopot visu svarīgāko informāciju, kas nepieciešama, ja dodieties vērot sacensības klātienē.

Ieejas biļetes vēl ir iespējams iegādāties “Biļešu Serviss” mājaslapā, izvēloties savām vēlmēm atbilstošo, kur arī iespējams iegūt plašāku aprakstu par katru sektoru. Uzrādot ieejas karti skatītāji saņems aproci. Tai ap roku jāatrodas visu sacensību garumā. Pazaudētas aproces gadījumā, ieeja pasākumā tiks liegta. Īpašas atlaidas piemērotas invalīdiem, bērniem, kā arī LR pensionāriem. Lai nerastos nevajadzīgi starpgadījumi, aicinām Neste World RX of Latvia skatītājus iepazīties ar apmeklētāju noteikumiem.

bikernieki

Noteikumos iespējams iegūt informāciju par autostāvvietām, kā arī ir iespēja pasākuma laikā rezervēt stāvvietu. tomēr, lai izvairītos no sastrēgumiem, skatītāji tiek aicināti ierasties ar “Rīgas Satiksme” piedāvātajām sabiedriskā transporta iespējām. Vairāk informācijas par nokļūšanu Biķernieku kompleksajā sporta bāzē meklē ŠEIT.

Sacensību formāts ir nemainīgs jau kopš čempionāta izveidošanas 2014. gadā. Piektdien sportisti tiks salozēti pa braucieniem pirmajai kvalifikācijas kārtai. Katrā no braucieniem uz starta stāsies piecas mašīnas (1. braucienā var būt mazāk, atkarībā no dalībnieku skaita). Galvenais uzdevums kvalifikācijā nav uzvarēt savu braucienu, bet paveikt 4 apļus pēc iespējas ātrāk, vienu reizi (pēc brīvas izvēles kad) dodoties džokera aplī, kas parasti ir dažas sekundes garāks par parasto. Pēc pirmās kvalifikācijas rezultātiem braucējiem tiek piešķirti punkti, kā arī noteikta starta kārtība otrajai kārtai (ātrākie startē pēdējā braucienā). Pēc identiska principa tiek aizvadītas kopumā 4 kvalifikācijas kārtas. Pēc kvalifikācijas labākie braucēji saņem punktus kopvērtējumam (Pirmā vieta – 16 punkti, katra nākamā pa vienu mazāk līdz 16. vietas ieguvējam, kas saņem 1 punktu).

Šai brīdī pienāk laiks rallijkrosa saldajam ēdienam – atbilstoši rezultātiem 12 ātrākie braucēji tiek sadalīti divos pusfinālos, kur aizvada sešu apļu cīņu (tāpat ar 1 džokera apli no trim starta rindām, atbilstoši kvalifikācijas rezultātiem. Trīs ātrākie sportisti no katra brauciena, neatkarīgi no trasē pavadītā laika, iekļūst finālā, bet pārējiem sacensības beidzas. Pusfināla uzvarētājs saņem 6 punktus, katrs nākamais braucējs pa punktu mazāk. Fināls notiek pēc līdzīga principa, dodot starta vietu priekšrocības atbilstoši pusfinālu rezultātiem. Vienīgā izmaiņa – fināla uzvarētājs saņem 8 papildus punktus. Līdz ar to viena posma laikā iespējams izcīnīt 30 punktu (16+6+8).

Klātienē būs iespējams vērot ne tikai 24 Pasaules RX ieskaites spēkratus, bet arī 25 mašīnas, kas cīnīsies Euro RX klasē, kur čempiona titulu jau nodrošinājis Kevins Hansens. Uz starta Touring Car klasē stāsies Joni-Peka Rajala, kurš pārliecinoši dominēja vasarā Biķernieku rallijkrosa trasē notikušajā NEZ rallijkrosa posmā, bet RX Lites ieskaitē čempiona titulu savā starpā sadalīs norvēģis Tomass Brintesons un francūzis Sirils Reimons.

Kā ierasts, SuperCar klasē pirmie divi kvalifikācijas braucieni tiks aizvadīti sestdien, bet RX Lites un Touring Car dalībniekiem pirmajā sacensību dienā būs nepieciešams veikt pat 3 kvalifikācijas kārtas. Svētdien rīta pusē tiks aizvadīti iesildīšanās braucieni un noslēdzošās kvalifikācijas kārtas, bet sacensību nagla – pusfinālu un finālu braucieni risināsies svētdien pl. 14:00.

Īpašu uzmanību šajās sacensībās vērts pievērst pašmāju braucējiem, kuri šogad ir nedaudz kuplākā pulkā kā parasti. “JC Race Teknik” sastāvā starp 12 RX Lites klases dalībniekiem atrodams arī Mārtiņa Lapiņa vārds, bet pirmo reizi pasaules rallijkrosa čempionāta vēsturē būs pārstāvēta arī komanda no Latvijas. Šādu sasneigumu paveikusi Sport Racing Technologies komanda, kas līdz šim vairāk koncentrējusies uz ralliju (ERČ braucēju Ralfa Sirmača, Raula Jētsa un Nikolaja Grjazina pārstāvētā komanda), bet šajā nedēļas nogalē zem Krievijas licences startēs Vasīlijs Grjazins. Tikmēr jaudīgākajā SuperCar klasē skatītājus centīsies priecēt “World RX Team Austria” braucējs Jānis Baumanis, kurš pirms 2 nedēļām Spānijā sasniedza finālu, tajā ierindojoties 4. vietā, kā arī Reinis Nitišs, kurš pēc neveiksmīgā sezonas sākuma atgriezies “Olsbergs MSE” vienības sastāvā.

“Jūtos lieliski. Par posmu vēl īpaši nedomāju, jo priekšā vēl skola un vairāki PR pasākumi. Par to sākšu domāt ceturtdien, bet pašas sacensības jau ir tādas pašas kā pārējās, vienīgi uz mani ir lielāks spiediens. Ir patīkami atgriezties “Olsbergs MSE” komandā, jo viss ir zināms – kā mehāniķi un inženieri, tā arī daļēji pati mašīna, kaut gan pirmajās sacīkstēs bija daudz kā jauna. Domāju, ka Rīgā būs labāk. Nevēlos solīt top 5 vai top 3, bet darīšu visu iespējamo. Protams, fināla sasniegšana būtu perfekta – savu līdzjutēju priekšā būtu vairāk iespēju atrādīties, bet kā būs, tā būs. Rallijkross tomēr ir tehnisks sporta veids – te var notikt jebkas!” Sarunā ar F1.LV atzina Reinis Nitišs.

Notikumiem trasē un servisa parkā varēs sekot līdzi gan čempionāta oficiālajos Twitter un Facebook kontos, kā arī mājaslapā, kur būs atrodama informācija par sacensību rezultātiem un iespēja sekot rezultātiem braucienu norises laikā, bet spilgtāko notikumu apskatus iespējams vērot Youtube kanālā. Par jaunākajiem notikumiem ziņos arī Neste World RX of Latvia savos Twitter, Facebook un Instagram kontos, kā arī posma Youtube kanālā, bet TV translācijas visiem braucieniem Latvijā nodrošina “Lattelecom” kanāls “Best4Sport TV“, kur gatavojoties Latvijas posmam iespēja atskatīties uz šīs sezonas pirmajiem posmiem.

Arī F1.LV komanda palīdzēs rallijkrosa līdzjutējiem sniegt pilnvērtīgu informāciju par notikumiem Biķernieku trasē – šajā nedēļas nogalē piedāvāsim unikālu iespēju sekot visam gan trasē, gan servisa parkā, kā arī uzzināt aktuālākos braucēju komentārus LIVE rakstos, kurus sākot ar piektdienu var atrast F1.LV sadaļā WORLD RX, kur būs pieejams arī pirmssacīkšu apskats.

Nevar aizmirst, ka mašīnas trasē brauc ļoti lielā ātrumā, tādēļ dodoties uz trasi KATEGORISKI AIZLIEGTS šķērsot skatītājiem paredzētās zonas. Organizators veic visus iespējamos drošības un piesardzības pasākumus, motorsportā var notikt neparedzami negadījumi. Apmeklētāji paši ir pilnībā atbildīgi par savu drošību sacensību norises vietā!

Neste World RX of Latvia norises grafiks

Piektdiena, 30. septembris
16:00  1. kvalifikācijas kārtas starta vietu izloze

Sestdiena, 1. oktobris
08:00   Teritorija tiek atvērta skatītājiem
09:00   Treniņbraucieni (visas ieskaites klases)
12:00   1. kvalifikācijas kārta (visas ieskaites klases)
14:00   Monster Energy Rig Riot
14:30   2. kvalifikācijas kārta (visas ieskaites klases)
16:00   3. kvalifikācijas kārta (TouringCar, RX Lites)
17:30   Autogrāfu sesija (norises vieta: fanu zonā)

Svētdiena, 2. oktobris
08:00   Teritorija tiek atvērta skatītājiem
08:30   Treniņbraucieni (Supercar)
09:30   3. kvalifikācijas kārta (Supercar)
4. kvalifikācijas kārta (TouringCar, RX Lites)
11:45   4. kvalifikācijas kārta (Supercar)
12:45   Pusfināli (RX Lites)
13:00   Monster Energy Rig Riot
14:00   Pusfināli (TouringCar)
Pusfināli (Eiropas RX Supercar)
Fināls (TouringCar)
14:45   Pusfināli (RX Lites)
15:00   Pusfināli (Pasaules RX Supercar)
            Fināls (Eiropas RX Supercar)
            Fināls (Pasaules RX Supercar)
15:50   FIA pasaules rallijkrosa čempionāta posma apbalvošanas ceremonija
16:00   Sacensību noslēgums

*pēc Latvijas laika; norādītie laiki ir provizoriski un var mainīties.

World RX dalībnieku saraksts

Euro RX dalībnieku saraksts

RX Lites dalībnieku saraksts

2016. gada Monster FIA pasaules rallijkrosa čempionāta kopvērtējums

1 KOMENTĀRS

  1. Galvenais pie VIP un A sektoriem izvietot pēc iespējas vairāk dzeltenās preses fotogrāfu – nav šaubu, ka tur pilnā sastāvā būs tradicionālā publika, kas mirdz gan dažādās smalkās pieņemšanās, gan teātru pirmizrādēs, gan operas galā koncertos, gan “jaunajos viļņos” u.tml. Inaugurācijas Latvijas RX pasākumu šie “rallijkrosa eksperti”, protams, garām nelaidīs…
    Lai izdodas!