Šajā nedēļas nogalē Biķerniekos pirmo reizi Latvijas vēsturē būs iespēja vērot FIA organizēta pasaules čempionāta posmu. Par pionieriem šim notikumam kļuvis pasaules rallijkrosa čempionāts, kurā startē arī divi latvieši – Reinis Nitišs un Jānis Baumanis, bet šajā nedēļas nogalē pārstāvniecība būs vēl plašāka, jo RX Lites klasē startēs Mārtiņš Lapiņš un Vasīlijs Grjazins. Sacensības vairākās klasēs ar plašu dalībnieku loku sniegs baudījumu Latvijas skatītājiem no sestdienas rīta līdz pat svētdienas vakaram.

Tomēr pasaules mediju uzmanība būs pievērsta ne tikai latviešu braucējiem. Pēc titulu izcīnīšanas pēdējos divos gados, Peteram Solbergam vairs neiet tik viegli, jo spožu sniegumu demonstrē zviedrs Matiass Ekstrems, kurš izcīnījis 4 uzvaras un kopvērtējumā iekrājis 10 punktu pārsvaru. Ja abi aizvada neveiksmīgu posmu, cīņā var iesaistīties arī “Volkswagen” braucējs Johans Kristofersons, kā arī Nitiša bijušais komandas biedrs Andreass Bakeruds. Sacensībās Rīgā redzēsim arī visu laiku titulētāko rallija braucēju Sebastianu Lēbu, bet īpaši Latvijas posmam pieteicies arī Džidži Galli.

Gaidāmās sacensības ir īpašas – Latvija ir mazākā valsts gan platības, gan iedzīvotāju skaita ziņā, kam uzticēta pasaules rallijkrosa čempionāta posma rīkošana tā trīs gadu garajā vēsturē, turklāt vērtējot uz iedzīvotāju skaitu, mums ir plašākā braucēju pārstāvniecība. Tomēr nesnauž arī kaimiņzemju pārstāvji – Lietuvas pārstāvis Nerijus Naujokaitis būs vienīgais World RX klases dalībnieks ar “Škoda” mašīnu, bet igaunis Janno Ligurs startēs ar “Ford Fiesta”.

Šī būs lieliska iespēja Biķernieku kompleksajai sporta bāzei atzīmēt 50 gadu jubileju, ko trase piedzīvoja šai vasarā. Jaunuzceltā rallijkrosa trase ir 1295 metrus gara (780 metri asfalts, 515 metri grants). Katrā aplī braucējiem būs iespējas izbaudīt trīs dažādus tramplīnus, kuri jau vasarā notikušajās NEZ rallijkrosa čempionāta sacensībās izrādījās pamatīgs pārbaudījums gan braucēju meistarībai, gan automašīnu tehniskajām iespējām.

Drošības barjerām izmantoti mūsdienīgākie materiāli, kas atbilst pat F1 līmeņa standartiem un arī braucēju pirmie iespaidi par trasi ir ļoti pozitīvi. Plašāku ieskatu gatavošanās procesā varat aplūkot FOTOGALERIJĀ.

bikerirx

Pols Belamijs, Pasaules RX un IMG vadītājs: „Mēs esam sajūsmā par iespēju pirmoreiz pasaules čempionāta ietvaros apmeklēt Austrumeiropu, un esam patīkami pārsteigti par centību un smago darbu ko trases sagatavošanā ieguldījuši RA Events, CSDD, Biķernieku Kompleksā Sporta Bāze un Latvijas valdība. Mūsu jaunais TV līgums ar Lattelecom ir palīdzējis rallijkrosam sasniegt lielāku skaitu fanu. Trases konfigurācija ir unikāla, ar paralēlu tramplīnu gan parastajā, gan džokera aplī, kas nodrošinās blīvus rezultātus, aizraujošas TV pārraides un fantastiskas foto iespējas. Atsauksmes no vasarā notikušajiem testiem ir ļoti pozitīvas un pieprasījums pēc biļetēm ir milzīgs, vairākiem sektoriem jau esot pilnībā izpārdotiem. Latvijas posma organizatori ir izmantojuši lielisku mārketinga un biļešu tirgošanas stratēģiju, kam noteikti ir palīdzējis arī fakts ka Reinis Nitišs un Jānis Baumanis ar savu dalību sacensībās ir cēluši rallijkrosa atpazīstamību valstī.”

Latvietis Reinis Nitišs šajās sacensībās startēs “Olsbergs MSE” komandas sastāvā. „Rīgas trasē būs dažas Pasaules RX vēl neredzētas iezīmes. Trase ir pilsētā, tāpēc stāvot uz starta ir iespējams redzēt daudzdzīvokļu mājas turpat ielas otrā pusē, bet, neraugoties uz to, trases grants sekcija vijas caur priežu mežu. Rallijkrosa trase ietver daļu no autošosejas trases kura te bijusi jau 50 gadus, kā arī pilnīgi jaunu grants sekciju ar trim tramplīniem. Kopumā, es domāju ka šī būs sarežģīta trase ar dažādu tipu līkumiem un sekcijām, un man tas būs vēl lielāks izaicinājums, jo sacenšanās mājas trasē savu fanu priekšā uzliek papildu atbildību.”

Arī F1.LV komanda palīdzēs rallijkrosa līdzjutējiem sniegt pilnvērtīgu informāciju par notikumiem Biķernieku trasē – šajā nedēļas nogalē piedāvāsim unikālu iespēju sekot visam gan trasē, gan servisa parkā, kā arī uzzināt aktuālākos braucēju komentārus LIVE rakstos, kurus sākot ar piektdienu var atrast F1.LV sadaļā WORLD RX. Ja esat nolēmis doties uz sacensībām un vērot tās klātienē, aicinām iepazīties ar visu, ko nepieciešams zināt!

Neste World RX of Latvia norises grafiks

Piektdiena, 30. septembris
16:00  1. kvalifikācijas kārtas starta vietu izloze

Sestdiena, 1. oktobris
08:00   Teritorija tiek atvērta skatītājiem
09:00   Treniņbraucieni (visas ieskaites klases)
12:00   1. kvalifikācijas kārta (visas ieskaites klases)
14:00   Monster Energy Rig Riot
14:30   2. kvalifikācijas kārta (visas ieskaites klases)
16:00   3. kvalifikācijas kārta (TouringCar, RX Lites)
17:30   Autogrāfu sesija (norises vieta: fanu zonā)

Svētdiena, 2. oktobris
08:00   Teritorija tiek atvērta skatītājiem
08:30   Treniņbraucieni (Supercar)
09:30   3. kvalifikācijas kārta (Supercar)
4. kvalifikācijas kārta (TouringCar, RX Lites)
11:45   4. kvalifikācijas kārta (Supercar)
12:45   Pusfināli (RX Lites)
13:00   Monster Energy Rig Riot
14:00   Pusfināli (TouringCar)
Pusfināli (Eiropas RX Supercar)
Fināls (TouringCar)
14:45   Pusfināli (RX Lites)
15:00   Pusfināli (Pasaules RX Supercar)
            Fināls (Eiropas RX Supercar)
            Fināls (Pasaules RX Supercar)
15:50   FIA pasaules rallijkrosa čempionāta posma apbalvošanas ceremonija
16:00   Sacensību noslēgums

*pēc Latvijas laika; norādītie laiki ir provizoriski un var mainīties.

https://www.youtube.com/watch?v=fZDk4tw1lEs