Huans Pablo Montoija izcīnījis panākuma Race of Champions sacīkstēs Maiami savā pirmajā mēģinājumā šāda veida sacensībās. Finālā Montoija pieveica deviņkārtējo Lemānas sacīkšu uzvarētāju Tomu Kristensenu, kuram tas bija piektais fināls karjerā. Līdz šim Kristensenam uzvarēt tā arī nav izdevies. Paralēli sacensībām, skatītājus ar savām mašīnas pārvaldīšanas spējām, neiedomājamiem griezieniem un balansēšanu uz diviem riteņiem demonstrēja Terijs Grants.

A Grupa: Negaidītu pārsteigumu piedzīvoja pagājušā gada Race of Champions uzvarētājs Sebastians Fetels, kurš pirmajā braucienā piekāpās Aleksandram Rosi, kam sekoja uzvara pār vecmeistaru Elio Kastronevesu, bet izšķirošajā cīņā par tikšanu tālāk nespēja tikt galā ar ekstrēmo spēļu (X Games) leģendu Travisu Pastranu.

B Grupa: Par dienas lielāko notikumu kļuva Felipes Masas un Paskāla Verleina cīkstēšanās ar trīs riteņu “Polaris Slingshot SLR”, kas rezultējās pamatīgā avārijā ar kūleni. Pa laimi, ne Verleins, ne viņa blakussēdētājs negadījumā savainojumus neguva. Masa un Montoija kvalificējās nākamajai kārtai, kamēr Verleinam un rallijkrosa zvaigznei Solbergam sacensības beidzās.

C grupa: Nepārspēts palika 2009. gada F1 čempions Džensons Batons. Pēdējā cīņā ar Toniju Kanānu brazīlietim gadījās dīvains incidents – pēdējā līkumā atvienojās mašīnas stūres, kā rezultātā mašīna nekontrolēta ieskrēja aizsargbarjerā. Pie otrās ceturtdaļfināla vietas tika NASCAR zvaigzne Kails Bušs.

D grupa: Kaila brālim Kurtam Bušam gan neveicās tik labi, pat zaudējot Deividam Kulthārdam ar Euro NASCAR spēkratu. Skots turpināja lieliski uzsākto tempu tā arī nepiedzīvojot zaudējumus, kamēr Kristensens tika galā ar amerikāņiem Bušu un Hanteru-Reju, kuram cīņa ar Kulthārdu izpalika tehnikas problēmu dēļ.

Ceturtdaļfināli: Huans Pablo Montoija ne bez grūtībām noturēja uzvaru pirmajā ceturtdaļfināla braucienā pret Pastranu, tomēr dodoties uz startu otrajam braucienam apstājās, radot bažas skatītāju vidū par tehniskām likstām. Tomēr pamata uztraukumam nebija un Montoija izcīnīja uzvaru arī otrajā braucienā. Pusfinālā pārliecinoši iekļuva Felipe Masa, kurš ar bagijiem pārspēja Kastronevesu. Pilnīgi cita dinamika bija vērojama Kristensena – Batona cīņā, kur abi braucēji tika pie panākuma, bet izšķirošajā braucienā Kristensens bija pārāks vien par 6 sekundes simtdaļām. Kulthārdam cīņa ar Kailu Bušu problēmas nesagādāja.

Pusfināli: Felipe Masa pārspēja Montoiju pirmajā braucienā, taču saņēma piecu sekunžu sodu par sadursmi ar nožogojumu pēdējā līkumā, tādējādi ietaupot laiku, kas ļāva triumfēt Montoijam, kurš uzvarēja arī otro braucienu. Pēc finiša abi braucēji vēl bija nesaprašanā un Masa norādīja, ka nekādas priekšrocības netika gūtas. Otrajā pusfinālā Kristensens uzvarēja abus braucienus, neraugoties uz bīstamu sānslīdi pēdējā braucienā, gandrīz ļaujot Kulthārdam pārspēt dāņu zvaigzni.

Fināls: RX Lites mašīnai labāk spēja pielāgoties Huans Pablo Montoija, bet Tomam Kristensenam pietrūka pavisam nedaudz, lai revanšētos “KTM X-Bow” spēkratos. “Ja es būtu zinājis, cik jautrs šis pasākums ir, piedalītos ari iepriekš!” atzina Montoija. “Apsveicu Montoiju ar panākumu. Nezinu, kas man jāizdara, lai spertu izšķirošo soli. Varbūt jāpārceļ sacīkstes uz Dāniju?” humora izjūtu nezaudēja Kristensens.

Foto: Race of Champions

Sacensības turpināsies rītdien pl. 19:00 pēc Latvijas laika, kad tiks aizvadīta nāciju kausa izcīņa.