Baku trase pērn pirmo reizi uzņēma F1 čempionātu, piesaistot ar īpaši šaurajām un līkumotajām vecpilsētas ieliņām, kas mijās ar garu un ātru taisni, radot patiesas galvassāpes inženieriem cīņā ar optimālajiem regulējumiem. Gads ir pagājis un trase gatava otrajam pārbaudījumam.

Baku trase; Grafiks: FIA

Lai cik dīvaini tas nešķistu, pērn posmu sauca Eiropas GP, tomēr šogad, izceļot lokālos simbolus un tradīcijas pirmo reizi autosporta vēsturē risināsies Azerbaidžānas GP, turklāt jau tagad skaidrs, ka kāds te uzvarēs pirmo reizi, jo pērn, izmantojot Hamiltona avāriju kvalifikācijā, kas lika britam startēt no desmitās vietas, pie panākuma tika nu jau karjeru beigušais Niko Rosbergs.

Grafiks: F1.com

Lielā cīņa starp “Ferrari” un “Mercedes” pēdējos divos posmos gājusi kā pa kalniem – Monako “Ferrari” izmantoja vāciešu bezspēcību, kamēr Kanādā viss sagriezās kājām gaisā pa labu “Mercedes” vienībai, kam papildus cerību stariņu rada fakts, ka Monreālas un Baku trašu konfigurācijas ir diezgan līdzīgas.

Ātrās taisnes joprojām ir “Mercedes” trumpis, kuriem gan visas sezonas garumā ir bijušas problēmas atrast “Pirelli” riepu optimālo darbības spektru, turklāt gaidāmie karstie laikapstākļi nepadarīs darbu vieglāku. Tikmēr garā riteņu bāze var traucēt līkumotajā vecpilsētas daļā.

Grafiks: Pirelli

Par melno zirdziņu šajā nedēļas nogalē uzskatāma “Force India” komanda, kas visus pārsteidza pirms gada, kad Serhio Peress kvalificējās otrajā vietā, bet sacīkstēs, neraugoties uz piecu starta vietu sodu, kāpa uz goda pjedestāla, kamēr Kanādā Peresa un Okona sarīkotais šovs cīņā ar Danielu Rikjardo un Sebastianu Fetelu apliecina viņu piederību kopvērtējuma četru vadošo komandu pulkam.

Lielu kritiku pēdējā laikā saņēmuši divi jaunās paaudzes braucēji – Lenss Strols pēc piekāpšanās komandas biedram Felipem Masam sezonas sākumā savā māju posmā Monreālā guva karjeras pirmos punktus, kamēr “Renault” spiediens uz Džolionu Palmeru ir skaidrs – jārada tūlītēji rezultāti, vai abām pusēm nāksies šķirties. Konstruktoru kausa pēdēj ovietu īpašniekiem arī grūti laiki – “McLaren” apzinās, ka Baku brīnumi diez vai notiks, kamēr “Sauber” uzmanība šobrīd pievērsta vadības maiņai.

Grafiks: Pirelli

Savās pārdomās pirms Azerbaidžānas GP dalās arī F1.LV redaktors un “Viasat Sport Baltic” F1 pārraižu komentētājs Aldis Putniņš:

Sacīkstes Baku šogad sauksies ‘īstajā’ vārdā – Azerbaidžānas GP, lai gan jaunie Formula 1 bosi nav sajūsmā par šī posma klātbūtni F1 kalendārā un arī skatītāju vidū tas netiek uzskatīts par neatņemamu F1 daļu. Tāpēc izbaudām Baku moderno apbūvi un vēsturiskās celtnes, kamēr mums ir tāda iespēja. Tāpat būs interesanti redzēt, kā šī gada platākās mašīnas tiks galā ar vecpilsētas sekciju, kur trases platums samazinās uz pusi salīdzinājumā ar promenādes daļu. Kas attiecas uz spēku samēriem, tad “Ferrari” šogad ir spēcīgi visās trasēs, bet “Mercedes” pēc Monako vājuma brīža perfekti atgriezās ar uzvaru Kanādā. Baku Luisam Hamiltonam būs mazāk problēmas, jo nebūs jāraizējas par ultramīkstajām riepām, kas ir “Mercedes” vājā vieta. Savukārt “Red Bull” komandai šī trases konfigurācija vismaz uz papīra galīgi neiet pie sirds – garas taisnes un lēni līkumi nav viņu teritorija. Visbeidzot pavērosim arī tribīnes – vai Azerbaidžānas GP organizatoriem izdosies pierādīt posma dzīvotspēju un piepildīt tribīnes, kurās pērn tika pārdotas vien 26’000 sēdvietu.

Kā noslēgsies cīņa par uzvaru un kura vidusmēra komanda pārsteigs šoreiz? Piedalies F1.LV prognožu spēlē un pārspēj citus lasītājus! Sacīkšu starts pl. 16:00 pēc Latvijas laika. Nedēļas nogalē Baku trasē pēc Līgo svinībām motorsporta faniem būs iespēja vērot arī jaunās zvaigznes F2 čempionātā, MotoGP sacensības Asenas trasē, WTCC posmu Portugālē, kā arī IndyCar cīņas Viskonsīnā.

1 KOMENTĀRS

  1. Ak jaunie F1 bosi nav sajūsmā par Azerbaidžānas GP kalendārā?! Dīvaini. Šķita, ka F1 menedžments ir priecīgs par katru naftas, lētā darbaspēka vai naudas atmazgātāju “autosporta lielvalsti”… Jo, ar ko tad šeit vairāk iederas Ķīna, Bahreina, Singapūra, Malaizija vai Emirāti?

    Bet tagad, nu, gan liksimies pilni, tad lāpīsimies, un dod Dievs spēkus svētdien to gonku noskatīties…..
    Līksmus Jāņus visiem!