Laikapstākļiem saglabājoties siltiem un saulainiem Holjesas trasē noslēdzies FIA Pasaules rallijkrosa čempionāta 2018. gada sezonas sestais posms Swecon World RX of Sweden. Tajā “STARD” komandas braucējs Jānis Baumanis turpināja demonstrēt lielisku ātrumu, iekļūstot pusfinālā, kur brauciens tika noslēgts 5. vietā, bet Eiropas čempionāta ieskaitē “SET Promotion” pārstāvis Reinis Nitišs pēc konkurenta soda izcīnīja vērtīgu uzvaru.

Šī rīta iesildīšanās braucienos Jāņa Baumaņa nometnē tika meklētas ātrākās trajektorijas cauri apļa džokera sekcijai, kas pēc rūpīgas analīzes tika atrastas. Pirms trešās kvalifikācijas starta Baumaņa mašīnai tika veiktas izmaiņas riteņu ģeometrijas regulējumos. Brauciena starts padevās sekmīgi un Jānis pirmo apli noslēdza otrajā pozīcijā aiz sava bijušā komandas biedra Timura Timerzjanova. Atlikušajos apļos izdevās izvairīties no dramas un tehniskām problēmām, ieņemot septīto vietu kopējā ieskaitē.

Otrajā braucienā veiksme novērsās no Baumaņa – pirmajā aplī, dodoties džokera sekcijā, pēc kontakta ar Timerzjanovu tika salauzta priekšējā labā balstiekārta, kā arī izjuka mašīnas pusass. Līdz finišam izdevās tikt 15. vietā, tomēr ar to bija pietiekami, lai kvalifikāciju noslēgtu devītajā vietā un kvalificētos pusfinālam.

Startējot no trešās rindas, pusfināla braucienā līdz labāko trijniekam neizdevās aizsniegties, tomēr stabils sniegums ļāva Jānim izcīnīt piekto vietu braucienā un nedēļas nogales laikā kopvērtējumam pievienot deviņus punktus. Pēc sešiem posmiem ar 51 punktu Jānis Baumanis 2018. gada sezonas čempionātā šobrīd ieņem devīto pozīciju.

Jānis Baumanis:Sacensības sākās ļoti labi. Izdevās apliecināt ļoti labu ātrumu arī sausā trasē, nevis tikai pa slapju segumu, kā tas bijis līdz šim. Jaunie uzlabojumi beidzot saregulēti tā, ka strādā ļoti labi. Līdz Top 6 gan pagaidām ir ļoti sarežģīti tikt. Pirmās divas kvalifikācijas kārtas sākās tā, ka braucu aiz “Volkswagen” braucējiem, kuri izrādījās par sekundi aplī ātrāki, ar viņiem cīnīties nevarēju. Trešajā kvalifikācijā tika uzņemts labs ritms un izcīnīta 7. vieta, kas ir ļoti, ļoti labi. Ceturtajā kvalifikācijā pats pieļāvu kļūdu. Nenovērtējot situāciju, trāpīju ar kreiso riteni pa Timura Timerzjanova mašīnas aizmuguri, kā rezultātā izleca un salūza pusass. Tā bija kļūda no manas puses, bet, neskatoties uz to, mēs vienalga tikām pusfinālā, kur cīņas kā vienmēr ļoti spraigas. Pāris tulzniņas ir parādījušās, jo ātrumu pārslēgšana nebija tik viegla, kā gribētos. Seši apļi – it kā nemaz nav tik daudz, tomēr ārā ļoti silts laiciņš un ātrumkārba nevēlējās slēgties ne uz augšu, ne uz leju, bet par to nebēdājam, jo priekšā ir tikai rūpnīcas komandas. Arī Matiass Ekstroms to atzīmēja un teica, lai turu degunu augšā. Ja tāds vecmeistars to saka, tad bus vien jāpriecājas. Dažreiz paliek sāpīgi ap sirsniņu, redzot, ka pie vienādiem ātrumiem līkumos, taisnēs rūpnīcas mašīnas pārliecinoši aiziet garām, bet darījām, ko varējām un savu uzdevumu esam paveikuši lieliski. Milzīgs prieks par “STARD” komandas darbu un mehāniķiem, kā arī visiem, kas iesaistījās atbalstīšanā gan šeit, gan pie TV ekrāniem. Paldies par uzmundrinājumiem un veiksmes vēlējumiem! Tagad mēnesi iepauzēsim un tiksimies Kanādā!

Par sacensību uzvarētāju pārliecinoši kļuva Johans Kristofersons, jau atkal sasniedzot maksimumu – 16 punktus par uzvaru kvalifikācijā (1. vieta Q1, Q2, Q4; 3. vieta Q3), 6 punktus par pirmo vietu pusfinālā un vēl 8 par triumfu finālā.

Tehniskas problēmas liedza fināla finišu sasniegt Kevinam Hansenam, kamēr viņa vecākais brālis Timijs džokera sekciju veica pirmajā aplī un pēdējā nonāca priekšā līdz tam otrajā vietā braukušajam Andreasam Bakerudam. Norvēģis pozīciju atguva, kamēr Matiasa Ekstroma ambiciozie centieni izraut trešo vietu rezultējās sadursmē, kas lika Hansenam izstāties. Ekstroms finišēja trešais, tomēr par savu manevru saņēma sodu, kas lika atkāpties uz sesto vietu, ļaujot karjeras pirmo goda pjedestālu sev, kā arī visai “GCRX Renault” komandai atnest Žeromam Grosē-Žanīnam. Sezonas pirmo posmu varonis Sebastians Lēbs finālu nesasniedza. Trešajā kvalifikācijas kārtā viņš palika pēdējais pēc starta sadursmēs piedzīvotajām tehniskajām likstām.

Foto: SET Promotion

Tikmēr Eiropas čempionāta ieskaitē teju vai perfekta diena Reinim Nitišam. Viņa tuvākie konkurenti čempionāta kopvērtējumā Antons Marklunds un Ulriks Linnemans nespēja sasniegt pusfinālu, kamēr Reinis ar pāris labiem startiem, kas ļāva izcīnīt pirmo vietu Q3 un otro vietu Q4, nodrošināja uzvaru kvalifikācijā, nodrošinot iespējas pusfinālā startēt no iekšmalas pirmajā rindā.

Jēkabpilietis bija uzmanīgs, taču noturēja pirmo pozīciju un sasniedza sacensību finālu. Tajā duelī ar Sirilu Reimondu sākotnēji nācās atzīt francūža pārākumu, taču vēlāk tiesneši lēma, ka Raimonds ir veicis noteikumiem neatbilstošu apdzīšanas manevru, par ko tika sodīts ar 5 sekundēm un atkrita uz ceturto pozīciju.

Nitišs Holjesā sasniedza maksimumu – 30 punktus. Tieši tāds ir viņa pārsvars pār tuvāko sekotāju Antonu Marklundu čempionāta kopvērtējumā, kamēr Raimonds pakāpies uz trešo vietu 6 punktus aiz Marklunda.

Pasaules čempionāta nākamais posms no 4. līdz 5. augustam risināsies Kanādā, kamēr Eiropas čempionāta dalībniekiem nākamās sacensības gaidāmas 1. un 2. septembrī Francijā.

World RX fināla rezultāti
World RX pusfinālu rezultāti
World RX kvalifikācijas rezultāti
Euro RX fināla rezultāti
Euro RX pusfinālu rezultāti
Euro RX kvalifikācijas rezultāti
Kopvērtējums