“Lotus” komanda ir pilnībā nomainījusi savu pilotu sastāvu uz nāmako sezonu, ar lielu pompu nolīgstot 2007.gada čempionu, tomēr ļoti iespējams Romēns Grožāns 2012.gada sezonā var kļūt par Kimi Raikonena lielāko murgu.

Raikonens, kurš savu titulu izcīnīja 2007.gadā, pēdējās divas sezonas aizvadīja pavisam citā ‘zivju dīķī’ un tagad būs interesanti pavērot, kā somam veiksies ar aklimatizāciju Formulā 1 pēc rallija sānslīdēm. Ņemot vērā Mihaela Šūmahera piemēru, iespējas zibenīgi pielāgoties nav lielas. Turklāt jāņem vērā, ka “Lotus” formula nesola vieglas dienas komandas pilotiem un tas vēl vairāk sarežģīs Kimi Raikonena uzdevumu. Lai maz neliktos, pieskaitiet arī ļoti ātru komandas biedru, kuram pēdējā laikā vairāk izdevies pabraukt ar F1 mašīnu.

2009.gadā Grožāna debija nebūt nebija tāda izgāšanās, kā varēja likties – viņš F1 ienāca bez nopietnas testu bagāžas un brīdī, kad “Renault” komandai nebija daļas gan debitantu – tai bija jāglābj gods un jācenšas ‘dzīvot tālāk’ pēc krašgeitas skandāla. Šobrīd Grožāns jau ir pavisam citā līmenī un viņa CV arī ir iespaidīgs – tituli Francijas Formula Renault, Formula 3 Euro Series, AutoGP, GP2 Asia un GP2. Turklāt, ja domājat, ka Sebastians Fetels šogad dominēja F1, tad jāatzīst, ka Grožāns GP2 dominēja vēl vairāk: Fetela punktu pārsvars procentos pār otro vietu bija 36,88%, bet Grožāna pārsvars sasniedza 48,96%!

Grožāns reiz jau paviesojās F1, izjuta, ko tas nozīmē un tika bez ceremonijām izstumts. Ar smagu darbu viņš panāca iespēju atgriezties un tagad noteikti zina, kas ir likts uz spēles un kur nonāk zaudētāji. Šūmahera piemērs rāda, ka pieredzei nav lielas nozīmes un Raikonens uz to paļauties nevar. Ja Kimi kaut nedaudz vilcināsies un iepauzēs ar aklimatizāciju un iejušanos, Grožāns var brutāli noraut rozā brilles visiem, kas cer uz Raikonena spožu karjeras turpinājumu Formulā 1.

Šajā sakarā Autosport žurnālā ir labs atgādinājums par pēdējiem gadījumiem, kad debitants, sagādā nepatīkamu šoka terapiju savam komandas biedram čempionam. Pats nesenākais gadījums bija 2007.gadā, kad “McLaren” sastāvā satikās Fernando Alonso un Luiss Hamiltons. Bet vēl iepriekš Nesons Pikē “Benetton” sastāvā dabūja trūkties no Mihaela Šūmahera, kurš pievienojās komandai pēc spožās debijas ar “Jordan” un atlikušajos piecos posmos četras reizes bija ātrāks kvalifikācijā par Pikē un pielika punktu brazīliešu pilota karjerai.

1 KOMENTĀRS

  1. To, ka laiks rādīs, to mēs visi zinām! 🙂 Interesantāk ir prognozēt. Lai ļoti es arī negribētu Kimi veiksmīgu atgriešanos, man tomēr liekas, ka nākamgad Grožāns viņu izpogās vienos vārtos… vismaz sezonas sākumā noteikti.

    Vēl jau ir arī mašīnas problēma. Ieliktu šitos divus Red Bull, pārejiem nebūtu variantu, bet ko Lotus izpildīs nākamgad, to vēl nezin neviens…

  2. spriežot pēc Grožāna pirmā darbalaika F1 (ko vērts vien ir jautājums Batonam pēc tam kad iebrauc šam aizmugure Les Combes izejā – “Hey, din’t you see me?”, un tam, ko par šamā gaitām World Series by Renault minēja tematam pietuvināti ļaudis, es par to ‘izpogāšanu’ tik ļoti drošs nebūtu, ja vien kimsters būs kaut cik lietojamā kondīcijā