Ar “Ford” komandas somu pilota Jāri-Mati Latvalas uzvaru šodien Zviedrijā noslēdzās pasaules rallija čempionāta (WRC) otrais posms.

Latvala vadību pārņēma pēc piektdien notikušā trešā ātrumposma un neatdeva to līdz pat finišam. Visā rallijā bija jāveic 24 ātrumposmi, no kuriem Latvala triumfēja astoņos. Taču pats galvenais, ka tieši viņš spēja vislabāk pietaupīt mazā sniega daudzuma dēļ straujāk kā parasti dilstošās riepas un tā arī bija panākuma atslēga.

Gaidot noslēdzošos trīs ātrumposmos, Latvala bija iekrājies jau 35 sekunžu pārsvaru pār “Citroen” komandas braucēju Miko Hirvonenu, kurš faktiski visa rallija garumā bija viņa galvenais konkurents un uzvarēja piecos “dopos”. Taču tad notika drāma – 19. ātrumposmā Latvala pārsita riepu un Hirvonens viņam pietuvojās līdz 8.4 sekundēm. Taču līderis spēja saglabāt vēsumu un savu somu tautieti finišā apsteidza par 16 sekundēm.

Trešo vietu izcīnīja norvēģis Madss Ostbergs no privātās komandas “Adapta”. Viņš ilgu laiku sekoja trešajā vietā braucošajam Latvalas komandas biedram Peteram Solbergam, taču arī Solbergs pārsita riepu tajā pašā 19. ātrumposmā, kas maksāja cerību tikt uz pjedestāla.

Ļoti stabilā piektajā vietā finišēja krievu pilots Jevgēņijs Novikovs, kurš sacensību otrajā daļā bija neapdraudēts un arī priekšā esošie atrāvušies gana tālu, līdz ar to lieki riskēt nebija jēgas.

Tikai sestais Zviedrijas rallija palika astoņkārtējais WRC čempions Sebastians Lēbs, kurš savu “Citroen” jau piektdien vienā no līkumiem nespēja savaldīt un iesiga kupenā, pazaudējot gana daudz, lai par uzvaru būtu jāaizmirst. Līdz ar to sezonas sākums Lēbam ar mainīgām sekmēm – uzvara Montekarlo rallijā un tam sekojošas neveiksmes, tostarp pārsista riepa, Zviedrijā.

Vēl jāpiemin, ka no sacensībām tehnisku problēmu dēļ izstājās “Mini” pilots Danijs Sordo, kurš WRC pirmajā posmā ieguva otro vietu.

Savukārt igaunis Ots Tanāks, kurš šajā rallijā startēja “Go Fast” komandā savainotā Metjū Vilsona vietā, lai gan iedzīvojās dažādās ķibelēs un punktus šoreiz neizcīnīja, tomēr uzvarēja vienā no ātrumposmiem, kas viņam pirmais šāda veida panākums WRC karjerā.

Zviedrijas rallija rezultāti

Vieta Pilots Komanda Laiks
1. Jari-Matti Latvala Ford 3:18:28.3
2. Mikko Hirvonen Citroen +16.6
3. Mads Ostberg Adapta Ford +38.8
4. Petter Solberg Ford +1:14.3
5. Evgeny Novikov M-Sport Ford +2:41.4
6. Sebastien Loeb Citroen +2:55.1
7. Henning Solberg Go Fast Ford +3:49.5
8. Patrik Sandell Mini +5:08.9
9. Martin Prokop Czech Ford +5:30.0
10. Eyvind Brynildsen Adapta Ford +6:27.2

WRC čempionāta trešais posms notiks no 8. līdz 11. martam Meksikā.

Pasaules čempionāta kopvērtējums

Vieta Pilots  Punkti
1 France Sébastien Loeb 39
2 Finland Mikko Hirvonen 32
3 Norway Petter Solberg 29
4 Finland Jari-Matti Latvala 26
5 Russia Evgeny Novikov 21
6 Spain Dani Sordo 18
7 Norway Mads Ostberg 15
8 France François Delecour 8
9 France Pierre Campana 6
10 Norway Henning Solberg 6
11 Estonia Ott Tanak 4
12 Sweden Patrik Sandell 4
13 Czech Republic Martin Prokop 4
14 Portugal Armindo Araújo 1
15 Norway Eyvind Brynildsen 1