Foto: Aldis Putniņš

Bernijs Eklstons ir piedāvājis Formula 1 komandām iespēju pārdot arī šasijas, gluži kā šobrīd tiek pārdoti dzinēji.

Atgriešanās pie tā saucamo klientu šasiju izmantošanas ļautu komandām ietaupīt ievērojamas naudas summas. Kamēr ražotāji varētu iegūt papildus ienākumus no savu šasiju pārdošanas, mazākām komandām nebūtu jātērē milzīga nauda mašīnu projektēšanā, bet tā vietā par saprātīgu summu varētu iegādāties pietiekami konkurētspējīgu mašīnu.

“Es domāju, ka klientu šasijas būtu ļoti labs risinājums,” paziņoja Eklstons. “Visiem ir jādod sava piekrišana, tomēr Frenks Viljamss ir pret šo risinājumu.”

FIA uzsver, ka šāda noteikumu maiņa prasītu visu komandu vienbalsīgu piekrišanu un jau tagad ir zināms, ka “Williams” komandas boss Frenks Viljamss vienmēr ir bijis stingrs klientu šasiju pretinieks. Frenks Viljamss vienmēr ir uzsvēris, ka visus savus panākumus guvis kā privātais ražotājs un vienība pati būvējusi savu šasiju.

Esošie noteikumi paredz, ka katrai komandai pašai ir jāpilda ražotāja funkcijas un jābūvē sava mašīna. Vidēji šie izdevumi uz vienu komandu mašīnas uzbūvēšanai sastāda ap 50-60 miljoniem Eiro. Pēc Eklstona domām šie noteikumi īpaši palīdzētu tādām komandām, kā “Marussia”, kas varētu iegādāties iepriekšējās sezonas “McLaren” šasiju un joprojām uzrādīt pietiekami labus rezultātus ar salīdzinoši mazākām investīcijām.

1 KOMENTĀRS

  1. Doma ir loģiska, tomēr, es esmu par to, ka katrs konstruē savu mašīnu pats, jo ar tādu mērķi jau F1 radās un tas ir pēdējais, kas to atšķir no lēruma formulu čempionātiem. Tā teikt – dvēsle.

  2. Viena no retajām reizēm, kad Bernijs nācis klajā ar saprātīgu ideju. Tiesa, to drīzāk gan būtu jānodēvē par apgaismības mirkli, lai beidzot atbrīvotos no vairāk kā 30 gadus pastāvošās šasiju nepārdošanas dogmas.
    Nožēlojami ir tas, ka šī doma parādījusies ar milzīgu noilgumu – jau kopš 96.g. 1.formula nespēj nokomplektēt pilnu starta laukumu. Tāpat taču ir bijušas idejas atļaut komandām izmantot trešo mašīnu, bet droši vien dēļ tādiem pašiem stagnātiem kā vecais Viljamss nekas nav sanācis. Izskatās Frenka onkulis ir piemirsis, ka savu komandas bosa karjeru pats sāka ar iepirktām Brabham un March šasijām…