Foto: Aldis Putniņš

FIA sacīkšu direktors Čarlijs Vitings ir paziņojis, ka 2014.gada sezonā formulas būs lēnākas nekā šogad, lai gan tām būs nedaudz lielāka jauda.

“Es domāju apļa laiki būs aptuveni divas līdz trīs sekundes lēnāki nekā tie ir šobrīd,” paziņoja Vitings. “Nākamgad mums būs jauns jaudas agregāts – 1.6 litru V6 motors ar visāda veida enerģijas taupības un reģenerācijas sistēmām, kuras summā kopējo jaudu pacels nedaudz virs šī gada līmeņa. Taču tas ir ļoti, ļoti sarežģīts process, ieskaitot griezes momenta regulēšanu.”

“Es domāju, ka galvenais būs dzinēja produktivitāte,” turpināja Vitings. “Uzreiz jāsaka, ka nebūs situācijas, kad piloti apstāsies trasē ar beigušos degvielu, jo netiek ierobežots degvielas daudzums, ko komanda var liet mašīnā. Vienīgais ierobežojums ir uz to, cik daudz komandas var tērēs sacīkstes laikā.”

“Tāpat ievērojamas izmaiņas būs antispārnu uzbūvē, lai samazinātu gaisa plūsmas pretestību,” skaidroja FIA tehniskais delegāts. “Tas ir vajadzīgs, lai varētu samazināt arī degvielas patēriņu, jo kā zināms, galvenais priekšnoteikums ir, ka jaunie jaudas agregāti patērē tikai 100 kilogramus degvielas sacīkstes laikā. Tāpat mēs (FIA) ar īpašiem mērinstrumentiem degvielas tvertnēs kontrolēsim degvielas padeves apjomu.”

Attiecībā uz pilotiem nākamajā sezonā stāsies spēkā jaunā 12 soda punktu sistēma, skaidroja Vitings: “Atkarībā no incidenta nopietnības, pilots tiks sodīts ar punktiem. Par katru incidentu varēs piešķirt 1, 2 vai 3 punktus atkarībā no pārkāpuma smaguma. Ja pilots 12 mēnešu laikā savāc 12 punktus, viņš zaudē savu superlicenci uz vienu sacīksti. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja pilots piemēram šogad jūnijā saņem 3 soda punktus, tad nākamgad jūnijā viņam šie 3 soda punkti no licences dzēšas.”

1 KOMENTĀRS

  1. Kārtējo reizi vienā katlā tiek sajauktas rozīnes, rabarberi un siers, beigās uzliekot vāku un izslēdzot uguni. Tiek uzlikts degvielas limits, izmanīts motora tips ar it kā lielāku jaudu, vienlaicīgi nobloķējot dzinēju attīstību uz turpmākiem gadiem. Lai ko viņi gribēja panākt ar šīm noteikumu izmaiņām, nepanāks viņi pilnīgi neko.