Šodien savu 30. dzimšanas dienu atzīmē viens no spožākajiem braucējiem autosporta vēsturē Sebastians Fetels. Lai gan dzimšanas dienas svinības mazliet aizēno FIA sēde, kur tiks lemts par sodu Azerbaidžānas GP incidentā, tomēr tas nemaina faktu, ka trīs dekāžu laikā Fetels spējis padarīt sevi par vienu no atpazīstamākajiem sportistiem visā pasaulē. Piedāvājam 30 faktus par Sebastiana Fetela karjeru un dzīvi ārpus darba.

#1 Sebs ir dzimis 1987. gadā. Tieši tad, kad pasaulē pārdeva pašu pirmo “Red Bull” enerģijas dzēriena bundžiņu. Tieši šī dzērienu kompānija viņam atnesa četrus pasaules čempiona titulus.

#2 Par saviem bērnības elkiem Fetels min trīs personas ar vienādu vārdu – autosportistu Mihaelu Šūmaheru, basketbolistu Maiklu Džordanu un mūziķi Maiklu Džeksonu (vāciski visi trīs rakstās vienādi – Michael).

#3 Lai arī cik garlaicīgi dominējošas izskatījās 2011. un 2013. gada sezonas, tās nebūt nebija Fetela pārliecinošākās uzvaras. 2004. gadā savā otrajā sezonā pēc pārejas no kartingiem Formula BMW ADAC čempionātā Fetels izcīnīja 18 uzvaras 20 posmos, kāpjot uz goda pjedestāla arī abos atlikušajos braucienos. Konkurenti varēja tikai apbrīnā noskatīties.

#4 Par vienu no raksturīgākajiem elementiem, atzīmējot uzvaru, kļuvusi pirksta vicināšana. Tā radās 2006. gadā Spa trasē, kad atlūza no citas mašīnas trāpīja Fetelam pa pirkstu, iegriežot to līdz pat kaulam. Tika paredzēts, ka viņam nāksies izlaist status vairāku nedēļu garumā, tomēr vācietis jau nākamajā nedēļā bija atpakaļ kokpitā, cīnoties par visaugstākajām vietām.

#5 Atšķirībā no vairuma spožajām sporta zvaigznēm Fetels cenšas paslēpt savu privāto dzīvi no paparaci. Viņš apprecēja Hannu, ko iepazina skolas laikos, tomēr personīgās lietas nevēlas apspriest pat komandas ietvaros. Atšķirībā no cīņu biedra Luisa Hamiltona, Fetels nekad nenēsā ķēdes un nav tetovējies. Vienīgā ‘rotaslieta’ no kā Fetelam nav iespējas atteikties – sponsoru gādātais rokas pulkstenis.

#6 Fetels vairākās intervijās ir izteicies, ka ir liels britu humora cienītājs. Par saviem iemīļotākajiem humora šoviem Fetels sauc “Little Britain” un “Monty Python”.

#7 Sebastians Fetels Grand Prix nedēļas nogalē pirmo reizi pie F1 mašīnas stūres sēdās 2006. gadā Turcijā. Viņš gan pamanījās pārkāpt atļauto ātrumu boksu celiņā, sasniedzot jaunu F1 rekordu – pirmais sods karjerā jau tās sestajā sekundē.

#8 Fetelam iemirdzoties F1 apritē arvien vairāk pieauga salīdzinājumi ar Mihaelu Šūmaheru. Tāpat kā septiņkārtējais pasaules čempions arī Fetels savā pirmajā F1 komandā aizvadīja tikai vienu posmu, tad aizveda līdz titulam komandu, kas to vēl nebija sasniegusi, bet pameta to, pieņemot “Ferrari” izaicinājumu. Esot kopvērtējuma līderim, viņam ir lieliskas iespējas turpināt sekot Šūmahera pēdās. Turklāt abi savas autosporta gaitas uzsāka vienā un tai pašā kartinga trasē Kerpenā.

Sebastians Fetels ar Mihaelu Šūmaheru 1999. gadā.

#9 Ar Mihaelu Šūmaheru Fetelam ir vēl kas kopīgs – abi kopā atnesa Vācijai sešas secīgas uzvaras ziemā notiekošajās čempionu sacīkstēs. Fetelam gan ir izdevies spert soli tālāk – 2015. gadā viņš uzvarēja arī individuālajā ieskaitē, bet šoziem, iztiekot bez savainotā Verleina, vienatnē atnesa Vācijai vēl vienu uzvaru.

#10 Fetels piešķir vārdus savām sacīkšu mašīnām. “Man ir svarīgi, lai attiecības ar mašīnu būtu tuvas. Tāpat kā kuģiem, tām ir jādod vārds. Tas ir seksīgi.” 2008.gadā, kad tika aizvadīta pirmā pilnā sezona ar “Toro Rosso”, mašīnu sauca Džūlija. Tai sekoja Keita, Keitas neķītrā māsa, saldā Liza, ‘Randy Mandy’, nerātnā Kailija, Abeija, izsalkusī Heidija, Sūzija, Eva, Margerita, savukārt šī gada mašīna nodēvēta par Džīnu.

#11 Sebastiana vārdam autosportā ir maģiska nozīme. Braucot pirmo pilno sezonu F1, Fetela komandas biedru Burdē arī sauca Sebastians. Lai vēl vairāk sajauktu galvas “Toro Rosso” darbieniekiem, testpilota pienākumus pildīja Sebastians Buemi. Visi 3 Sebi šogad uzvarēja sezonas pirmo posmu (Fetels – F1; Burdē – IndyCar; Buemi – Formula E). Papildus tam arī Sebastians Ožjē atklāja WRC sezonu ar uzvaru. Sebastianam Lēbam uzsākto tradīciju pasaules rallijkrosa sezonas ievadā gan neizdevās turpināt.

#12 Savu pirmo F1 uzvaru Fetels izcīnīja 2008. gadā Moncā. Nevienam pat prātā neienāca “Toro Rosso” pieskaitīt pie favorītiem, neraugoties uz Fetela finišiem labāko sešiniekā pirms tam notikušajos posmos Valensijā un Spa. Treniņos nekas neliecināja par to, kas gaidāms, tomēr “Toro Rosso” šokēja visus slapjajā kvalifikācijā, izcīnot pirmo un ceturto starta vietu. Burdē mašīna startā noslāpa, tikmēr Fetels brauca labāk kā jebkad. Otrās vietas ieguvējs Kovalainens norādīja, ka “Toro Rosso” formulu noķert neesot bijis iespējams. Tas palīdzēja “Toro Rosso” konstruktoru kausā sezonu noslēgt virs “Red Bull”, tādēļ, sekojot pārejai uz lielo komandu, daži smīkņāja, vai tas nav solis uz leju.

Fetela triumfa mirklis Moncā ar “Toro Rosso”. Foto: Mark Thompson/Getty Images

#13 Lai gan ar Fetelu strādā vesela komanda, viņš pats labprāt menedžē savus līgumus un veic pārrunas, kas F1 apritē ir unikāls gadījums. Pats sportists stāsta, ka nejūt, ka tā dēļ ko zaudētu, turklāt tas esot aizraujoši. Kā zināms, vairāki bijušie F1 braucēji pēc karjeras izvēlas tieši šo nodarbi. Vai Fetels ies viņu pēdās?

#14 2010. gadā pretendentu uz titulu netrūka. To apliecināja 5 dažādi uzvarētāji sezonas pirmajos 5 posmos. Fetelam gan izdevās kļūt par čempionu ne mirkli pirms pēdējā posma neatrodoties kopvērtējuma vadībā. Vēl divus posmus līdz sezonas beigām viņš bija tikai ceturtajā vietā, tomēr lielais noslēgums starp Vēberu un Alonso noslēdzās ar to, ka abi bija pārāk aizņemti vaktējot otra pozīciju un iestrēgstot aiz lēnākiem braucējiem, kas pavēra iespējas Fetelam.

#15 Sebastiana mīļākais ediens ir steiks. Viņa dzimtajā Hepenheimā restorānos tos pat var dabūt F1 mašīnas formā. Pēc pirmā titula pie produkcijas piedomāja arī vietējā konditoreja, piedāvājot ‘čempionu torti’ ar dekoratīvu marcipāna formulu.

#16 Fetels vairākkārt atzinis, ka viņa mīļākā grupa ir “The Beatles”. 22 gadu vecumā viņš pat samaksāja 4000 USD par īpaši retu un parakstītu vinila plati ar britu grupas ierakstiem.

#17 2011. gadā Fetels laboja vairākus rekordus, kas joprojām nav pārspēti – visvairāk goda pjedestāli (17, dalīts ar Šūmaheru), visvairāk pole position (15), visvairāk apļu vadībā (739), visvairāk uzvaru no pole position (9), kā arī Indijā sasniegts rekords kā jaunākajam braucējam, kas sasniedz grand slam (uzvara no pole position, esot vadībā visus apļus + ātrākais aplis).

#18 Kā jau tas mūsdienās nereti redzēts, arī Fetela autosporta karjera sākās ļoti agrā bērnībā – 3 gadu vecumā pie kartinga, bet “Red Bull” jauno sportistu programmā Fetels iekļuva jau 1998. gadā, būdams vien 11 gadus vecs.

#19 Fetels ir azartisks badmintona spēlētājs. Kimi Raikonena fiziskās sagatavotības treneri Marks Arnals atzina, ka reiz uz treniņu ieradies arī Fetels. Raikonens esot licis vispirms Arnalam aizvadīt spēli ar Fetelu. Vācietis pārliecinoši zaudējis, tomēr vēlējies revanšēties. Arī Raikonens ticis galā ar Fetelu visai viegli, tomēr viņš vēlējies spēlēt vēl un vēl, lai pārspētu abus. Galu galā Raikonens izteicis piedāvājumu, ka aizdos savu “Ferrari Enzo” Fetelam, ja viņš spēs uzvarēt. Kā stāsta Arnals, nākamo reizi tiekoties Fetels bija pilnīgi cita līmeņa spēlētājs, savas konkurējošās dabas dēļ, acīmredzot, pavadījis stundām ilgi badmintona treniņos.

#20 Kamēr agrākos laikos braucēji bieži aizvadīja visu karjeru ar vienu ķiveri, Sebs uzstādīja jaunu latiņu atšķirīgos ķiveru dizainos, nereti izvēloties atšķirīgu krāsojumu katru dienu. Tieši tas noveda pie grūtībām atšķirt braucējus, kā rezultātā FIA pieņēma lēmumu ievērojami ierobežot krāsojumu skaitu sezonas ietvaros.

Visas 2013. gada F1 sezonā lietotās Sebastiana Fetela ķiveres

#21 “Red Bull” rindās 2013. gadā Sebs uzvarēja katrā no sezonas pēdējiem deviņiem posmiem, kļūstot par pirmo braucēju, kam izdevusies tik ilgstoša dominance. 1952. un 1953. gadā Alberto Askari arī izdevās pieveikt konkurentus deviņas reizes pēc kārtas, tomēr starp septīto un astoto uzvaru itālis nedevās uz Amerikā notiekošo Indy 500, kas bija iekļauts F1 kalendārā.

#22 Daniels Rikjardo ir vienīgais komandas biedrs, kas sezonas ietvaros spējis gūt vairāk punktu nekā Fetels. Tas notika 2014. gadā, kad revolūcija tehniskajā jomā un pāreja uz V6 Turbo dzinējiem radīja vairākus negaidītus rezultātus, tomēr austrālieša spēja pirmajā gadā ar “Red Bull” parādīt ko tādu stāvēja pāri visam. Tā vietā, lai sūkstētos par mašīnu, Fetels atzina, ka Rikjardo togad vienkārši bija paveicis labāku darbu.

#23 Fetels ir ierunājis Sebastiana Šnela (Schnell vāciski – ātrums) tēla lomu animācijas filmas “Vāģi 2” vācu versijā.

#24 Traukšanās pa taisnēm ar vairāk kā 300 km/h lielu ātrumu varētu padarīt braucējus bezbailīgus, tomēr ar Fetelu tā nav. Arī viņam ir sava vājība – peles. Nekas cits “Ferrari” braucēju tā nebiedējot, kā mazie, šķietami nevainīgie grauzēji.

#25 Uzaugot starptautiskā vidē, jaunu valodu apguve ir neizbēgama. Fetelam gan izdevies iet tālāk kā lielai daļai braucēju – pēc pievienošanās “Ferrari” viņš apguva itāļu valodu, bet vismaz kādu frāzi spēj pateikt vairāk kā 20 dažādās valodās, ātri iemantojot vietējās publikas simpātijas.

#26 “Ferrari” braucējs ir viens no retajiem braucējiem, kas nelieto sociālos tīklus. “Es vienkārši nesaprotu, kādēļ gan man vajadzētu visu laiku stāstīt apkārtējiem, ko es daru un kurp dodos. Man no tā nav jēgas, bet neredzu neko sliktu, ja kādam ir nepieciešamība to darīt.

#27 Kad Sebastianam Fetelam tika vaicāts, ar kuriem trim cilvēkiem viņš vēlētos aiziet vakariņās, četrkārtējais F1 čempions izvēlējās Enzo Ferrari, Odriju Hepbernu un Albertu Einšteinu.

#28 Šogad profesionāli autosportam sācis pievērsties arī Sebastiana jaunākais brālis Fabians. Viņš aizvada pilnu sezonu “Audi TT” kausa izcīņā.

#29 Līdz Maksa Verstapena ienākšanai čempionātā Fetels bija visu laiku jaunākais uzvarētājs un jaunākais punktu guvējs. Viņam joprojām pieder rekords kā jaunākajam pole position ieguvējam, pasaules čempionam un jaunākajam, kas vienā nedēļas nogalē uzvarējis gan kvalifikācijā, gan sacīkstēs, uzrādot ātrāko apli.

#30 Neviens cits braucējs savu 30. dzimšanas dienu nav sagaidījis tik titulēts. Hamiltonam līdz 30 gadu sasniegšanai izdevās tikt pie trim tituliem, Klarkam, Laudam, Fitipaldi, Sennam, Šūmaheram un Alonso pa diviem, kamēr, piemēram, Prosts šai vecumā vēl nebija ticis pat pie sava pirmā.

3 KOMENTĀRI

  1. Paldies autoram par interesanto rakstu! Īpaši mani sajūsmināja #24! Lapppps! 🙂
    Ja drīkst, tad neliela piebilde pie #22… galīgi nebija tā, ka Fetels nesūkstītos par Red Bull formulu 2014.gada sezonā, citādi god. Helmuts Marko nebūtu sācis kritizēt Feteli – H. Marko ieteica Sebam beigt sūdzēties un uzlabot savu sniegumu! – Sebs sūdzas par ļoti sliktu mašīnu jo ir pieradis pie perfektas. Rikardo pārnāca no Toro Rosso, kur bija krietni zemāks līmenis, un katru dienu pateicas Dievam par tik labu mašīnu kā RB10!

    • Man Tvaiķenē puikas saka,ka tu mums liidziigs esi…jo neredzi starpiibu kā Vettelpuika izgjeerba DR…ok ok ok…pirms ieshanas prom no RB Vettelam jau bija citaas domaas ar citu komandu un motivaacija pazuda! Bet Tev to nesaprast…