Ārsti, kuri veica plaušu transplantācijas operāciju “Mercedes” F1 komandas padomniekam un trīskārtējam F1 čempionam Nikijam Laudam, atklājuši, ka bez tās Laudas dzīvība būtu briesmās, turklāt viņam būtu atlikušas vien pāris dienas vai nedēļas.

Jau ziņojām, ka 69 gadus vecias Nikijs Lauda šomēnes tika nogādāts slimnīcā Vīnē, kur viņam tika veikta plaušu transplantācijas operācija. Šobrīd Lauda veiksmīgi atgūstas no tās bez komplikācijām.

Vīnes slimnīcas pulmonoloģijas nodaļas vadītājs Marko Idzko atklājis, ka Laudam esot konstatēts hemorāģiskais alveolīts. Tas ir iekaisums plaušu alveolās, kā rezultātā rodas asiņošana plaušu audos un elpošanas ceļos. Šādu iekaisumu rezultātā pacientiem ir apgrūtināta gaisa ieelpošana plaušās un ievērojami palielinās nāves risks.

Kad medikamenti un aprūpe intensīvās aprūpes nodaļā nesniedza cerēto rezultātu, tika pieņemts lēmums veikt ekstrakorporālo membrānu oksigenāciju (ECMO). Šai brīdī ārsti Laudam esot devuši pesimistisku prognozi – vien pāris dienu, līdz ar to strauji bija nepieciešams veikt plaušu transplantācijas operāciju, lai gan parasti gaidīšanas laiks ir 5 dienas, tomēr ar to varēja nepietikt. Kardioloģijas nodaļas vadītājs Kristians Hengstenbergs atzinis, ka operācija notikusi veiksmīgi un Laudam vajadzētu piedzīvot pilnīgu atlabšanu.

Parasti pēc plaušu transplantācijas (Vīnes slimnīca tādas veic ~150 gadā) pacienti pamet slimnīcu divu līdz trīs nedēļu laikā, tomēr Laudas gadījumā šis process varētu būt ilgāks saistībā ar pusotru nedēļu kas pavadīta intensīvajā aprūpē.

90% plaušu transplantācijas pacientu dzīvo vismaz gadu pēc savas operācijas, bet 75% vismaz piecus gadus, kas nozīmē, ka vienam no motorsporta spožākajām personībām tiek pareģota normāla atlikusī dzīve, turklāt operācija neietekmēs viņa iespējas atgriezties darbā “Mercedes” komandā.