Kandavas Kartodroma ‘Facebook’ lapā parādījusies informācija, ka trase uz nenoteiktu laiku slēgta, līdz ar to tajā atceltas vairākas vietējā līmeņa sacensības.

Kandavas Kartodromu tiesā iesūdzējusi pensionēta juriste Elza Freiberga, kuras nesaskaņas ar trases īpašniekiem sākušās jau vairākus gadus atpakaļ. Nesen valdība veica grozījumus, kas paredz pieļaujamā trokšņa paaugstināšanu, taču Latvijas Republikas Satversmes tiesa šo lēmumu atzina par prettiesisku.

Ar dziļu nožēlu, esam spiesti paziņot, ka gaidītās sacensības 20. oktobrī nenotiks. Elza Freiberga ir guvusi panākumus savā kārtējā tiesvedībā, šoreiz apstrīdot Kandavas Novada domes lēmumu par trases darbības atjaunošanu. Tiesa ir noraidījusi pagaidu noregulējuma iespēju un lēmusi, ka trase nedrīkst darbu turpināt. Šis lēmums ir jārespektē, lai cik netaisns viņš neliktos. Lūdzu neprasiet izskaidrot juridiskās detaļas, tas ir kļuvis par pilna laika darbu, lai tās saprastu, kur nu vēl vienkāršā veidā izskaidrot…

Žēl par atceltajām sacensībām, dalību sezonas izskaņai bija apstiprinājuši daudzi atraktīvi dalībnieki, tai skaitā no ārvalstīm. Līdz ar to šogad trasē vairs nekas nenotiks, sezona ir slēgta. Vai strādāsim 2019. gadā, uz šo jautājumu pagaidām atbildes nav,” teikts Kandavas Kartodroma ‘Facebook’ lapā 15. oktobrī.

Kandavas Kartodroms sākts būvēt 1972. gadā, taču 2008. gadā trase pilnībā renovēta, piesaistot pasaules klases trašu arhitektu Hermanu Tilki un viņa pārstāvēto firmu “Tilke GmbH”.

Jāpiemin, ka dienu vēlāk šai pašā ‘Facebook’ lapā parādījās vēl viens paziņojums. “Gan jau būsiet pamanījuši: arī Biķernieku trases nākotne tiek mērķtiecīgi apdraudēta. Šeit labs Zebra sižets par šo jautājumu.

Interesants apstāklis (sižetā gan tas nav pieminēts), ka tā pati Elza Freiberga kura cīnās pret Kandavas kartodromu, ir aktīvi iesaistījusies arī Biķernieku apkarošanā. Un dara viņa to ar, mūsuprāt, pārcilvēcisku jaudu: sūdzību apjoms Latvijas un ārvalstu iestādēm, organizācijām, tiesvedības, raksti mēdijiem – gandrīz neticama upurēšanās un apsēstība. Varbūt kādam ir labs skaidrojums?

Diez kas ir Latvijas Automobiļu federācija oficiālais viedoklis? Laikam būs grūti noliegt, ka Latvijas motoru sportam arvien tālāk briest milzu problēmas: nozīmīga, Baltijas mēroga kartinga trase slēgta Kandavā, Biķernieku trase aizstāvas lai tai neatņemtu Nacionālās sporta bāzes statusu. Nemaz nerunājot par tādiem sīkumiem kā nodegusi kartinga halle pie Biķerniekiem (runā ka ļaunprātīga dedzināšana)…

P.S. Šeit Elzas Freibergas raksts par Biķernieku trasi portālam ‘Pietiek’.