Formula 1 čempionāts ir nonācis izšķirošajā fāzē cīņā par titulu un tas vistiešākajā veidā ir ietekmējis sacīkšu dinamiku, vadošo komandu stratēģijas, kā arī abu titula pretendentu uzvedību trasē. Luiss Hamiltons šobrīd jau ir neapstrīdams favorīts uz titulu, taču līdz ar to viņa favorīta statuss uz uzvaru katrā atsevišķā Grand Prix posmā ir apgriezti proporcionāls. To ļoti uzskatāmi pierādīja iepriekšējais posms Ostinā, ASV.

“Mercedes” komandas boss Toto Volfs sev ir pierādījis kā ļoti aukstasinīgu un inteliģentu komandas vadītāju un pēdējos posmos viņš dara visu, lai maksimāli sekmētu Hamiltona izredzes kļūt par čempionu piekto reizi brita karjerā un ceturto reizi “Mercedes” sastāvā. Lai sasniegtu šo mērķi Volfs ir upurējis otra pilota Valteri Botasa intereses, kā arī izmainījis komandas stratēģiju uz galēji konservatīvu – atsakoties no riskiem riepu un sacīkšu taktikas izvēlē. Turklāt arī pats Luiss Hamiltons ir kļuvis neierasti prātīgs un pats atzina, ka krietni vairāk domā par kopējo ainu un cīņu par titulu, kamēr rezultāts atsevišķās sacīkstēs ir otrā plānā. To mēs uzskatāmi varējām vērot ASV GP laikā Hamiltona cīņā par otro vietu ar Maksu Verstapenu, kad brits atstāja nepiekāpīgajam Maksam ļoti daudz vietas trasē, neriskējot ar “Red Bull” pilota saslīdēšanu vai negaidītu manevru, kas varētu izsist no trases pašu Hamiltonu un ļaut Sebastianam Fetelam nopelnīt vairāk punktus čempionāta kopvērtējumā. Visdrīzāk šī piesardzība arī izšķīra ASV GP sacīkstes likteni par labu Kimi Raikonenam, jo “Mercedes” spēlēja pasīvi piesardzīgu boksu apmeklējumu spēli, bet Hamiltons starta brīdī nebija gatavs ‘iet līdz galam’ un segt Raikonenu ceļā uz pirmo līkumu. Video, kas publicēts Formula 1 oficiālajā mājas lapā, uzskatāmi redzama Hamiltona piesardzība cīņā ar Raikonenu pirms pirmā līkuma un arī izejā no tā.

“Mercedes” un Hamiltona konservatīvisms no Ostinas tiks aizvests arī uz Mehiko, kur šajā nedēļas nogalē leģendārajā brāļu Rodrigesu autodromā 19to reizi risināsies Meksikas GP izcīņa. Pēdējos trīs gados, kopš šī trase modernizētajā versijā ir atgriezusies Formula 1 čempionātā, šeit ir bijuši trīs dažādi uzvarētāji: Niko Rosbergs 2015.gadā, Luiss Hamiltons 2016.gadā un Makss Verstapens pērn. Luisa Hamiltona pārsvars kopvērtējumā tagad ir sasniedzis 70 punktus, bet atlikušajos trīs posmos vēl pieejami 75 punkti, kas nozīmē, ka Sebastianam Fetelam Meksikā vajadzīga tikai uzvara un pamatīga Hamiltona neveiksme, lai pagarinātu cīņu par titulu arī uz Brazīlijas posmu. Tostarp Hamiltonam nav nepieciešams uzvarēt vai pat kāpt uz goda pjedestāla un tas diktēs arī komandas un britu pilota stratēģiju.

“Ferrari”, kas uz ASV posmu veiksmīgi atgriezās pie vecajiem mašīnas regulējumiem, Meksikā ies uz pilnu banku un ne velti viņi ir favorīti uz uzvaru arī bukmeikeru vērtējumā, lai gan šajā trasē jaunāko laiku vēsturē nav uzvarējuši. Betsafe sporta likmes Fetela izredzes uz uzvaru Mehiko ielās vērtē visaugstāk – 2.45, kamēr Hamiltona uzvaras koeficients ir tikai 2.85. Tomēr nepelnīti zemu novērtētas ir pagājušā gada Meksikas GP uzvarētāja Maksa Verstapena izredzes (5.80), turklāt, spriežot pēc rezultātiem, Makss šobrīd ir lieliskā formā. Vēl vairāk pārsteidz ASV GP uzvarētāja Kimi Raikonena koeficients 8.50, jo pieredzējušo somu pilotu šobrīd nekas nesaista – nākamgad viņš pamet “Ferrari” un noteikti vēlas aiziet skaļi aizcērtot durvis.

Ja intriga par 2018.gada sezonas Formula 1 čempionu mums ir izplēnējusi, tad, kā pierādīja ASV GP sacīkstes, intriga par Maksikas un atlikušo divu posmu uzvarētāju ir ļoti intriģējoša. Meksikas GP izcīņu TV varat vērot svētdienas vakarā 21:10 RTL TV kanālā, ko atradīsiet Lattelekom TV piedāvājumā, bet apskatu ar komentāriem latviešu valodā meklējiet Best4Sport TV kanālā!