FIA Pasaules rallijkrosa čempionāta 2018. gada sezona šodien noslēgusies Dienvidāfrikas Republikā ar Gumtree World RX Of South Africa. Jānis Baumanis, atguvies pēc tehniskām problēmām dienas pirmajā braucienā, izcīnīja sev vietu pusfinālu, kur ar cauru riepu braucienā tika ieņemta 5. vieta.

Svētdienas cīņas Keiptaunā netika uzsāktas kā iecerēts. Trešā kvalifikācijas brauciena startā pēc pamatīgas grūstīšanās ar konkurentiem Jānis Baumanis iekārtojās otrajā pozīcijā aiz Robina Larsona. Otrajā aplī, traucoties pa grants segumu, mašīnai nolūza piedziņas vārpsta, noraujot arī ūdens sūkņa un bremžu eļļas caurules, kā arī radot bojājumus mašīnas izpūtējam. Uzņemto tempu vairs nebija iespējams noturēt un nācās samierināties ar 17. vietu braucienā.

Saliedēts un sistematizēts “STARD” komandas mehāniķu darbs ļāva veikt ļoti ātru mašīnas remontu, nodrošinot latviešu sportistam iespēju piedalīties ceturtajā braucienā. Baumanis savas prasmes apliecināja jau startā, nonākot sava brauciena vadībā. Turpmāko apļu laikā pārsvars tika palielināts un kopējā vietā izkarota astotā vieta braucienam, kas Jānim četru braucienu summā ļāva ieņemt devīto vietu un kvalificēties pusfināla braucienam.

Savā šīs sezonas pēdējā braucienā Jānis aizvadīja aizraujošu cīņu ar lielo rūpnīcu komandu braucējiem. Caura riepa liedza pēdējos apļos pacīnīties par iekļūšanu pusfinālā, tomēr finišs tika sasniegts 5. vietā, jo Andreass Bakeruds pēc kontakta ar Kevinu Hansenu iestrēga grants drošības joslā.

Dienvidāfrikas posmā Jānis Baumanis izcīnīja 10 punktus, kas sezonu kopvērtējumā ļauj noslēgt 9. vietā ar 98 punktiem.

Jānis Baumanis:Sacensības kopumā var vērtēt kā ļoti spraigas un interesantas, kā arī taktiskas. Diena iesākās ļoti labi – iesildīšanās brauciena laikā viss bija kārtībā. Ar lielu degsmi devos uz trešo kvalifikācijas braucienu. Izdevās labs starts. Otrā apļa beigās izjuka kardāna aizmugurējā daļa un aptina ap sevi ūdens un eļļas caurules, kā arī ūdens sūkni, turklāt tas sabojāja arī mašīnas grīdu. Izpūtējs tika pilnībā izpostīts un paliku tikai ar priekšpiedziņu. Uzreiz pēc finiša sasniegšanas apstājos. Redzēju, ka no mašīnas apakšas tek gan ūdens, gan eļļa. Servisa parkā viss izskatījās dramatiski, jo mums bija tikai 70 minūtes, lai savestu visu kārtībā. 38 minūtes pirms starta mašīnai vēl nebija noņemtas visas sadauzītās detaļas, kuras grūti tagad pat uzskaitīt. Jaunās detaļas sāka montēt, kad līdz ceturtās kvalifikācijas startam bija palikušas vien aptuveni 30 minūtes. Viss izskatījās šaubīgi, vai vispār tiksim uz starta, bet mehāniķi visu paveica, no boksa izbraucām pēdējā minūtē. Šādās situācijās, kad komanda izdara neiespējamo, ir ļoti viegli saņemt sevi rokās un pateikt paldies komandai uzrādot labu rezultātu. Uzvarēju savu braucienu un 15 minūtes vēlāk joprojām atrados pirmajā vietā pirms rūpnīcas komandas sāka braukt. Liels prieks par ceturto kvalifikāciju. Pusfinālam arī ļoti labs sākums. Diemžēl sanāca pārsist riteni, tomēr esmu ļoti priecīgs par komandas darbu. Paldies arī ģimenei, atbalstītājiem un sponsoriem, kas padara šo sapni par realitāti!

Par sacensību uzvarētāju kļuva zviedru sportists Johans Kristofersons, kurš bija ātrākais arī abās noslēdzošajās kvalifikācijas kārtās. 11 uzvaras 12 posmos ļāvušas zviedru sportistam triumfēt ar 93 punktu pārsvaru pār Matiasu Ekstromu. Kristofersons sezonas laikā guva 341 no 360 pieejamajiem punktiem.

Šī posma otrās vietas ieguvējs Matiass Ekstroms pēc sacensībām paziņoja, ka šī bija viņa pēdējā pilnā sezona pasaules rallijkrosa čempionātā. Zviedru sportists rallijkrosā ienāca 2014. gadā ar savu “EKS” komandu un 2016. gadā kļuva par pasaules čempionu. Pērn tika likts punkts DTM karjerai, taču šogad saņemtās ziņas par “Audi” lēmumu pārtraukt atbalstīt “EKS” uzvilkušas pamatīgu šaubu mākoni par komandas nākotni. Arī pats Ekstroms ziņo, ka pilnīgas skaidrības neesot arī viņam pašam.

Dienvidāfrikā noslēgušās sacensības arī RX2 klasē, kur tāpat kā sezonas pirmajā posmā Beļģijā uzvaru izcīnīja norvēģis Bens-Filips Gundersens. Titulu gan savā īpašumā ieguva Olivers Ēriksons, kura vienīgais konkurents Žiljēms de Ridērs izstājās pusfinālā, nesasniedzis finišu. Uzvaru savā pusfināla braucienā izcīnīja Latvijas pārstāvis Vasīlijs Grjazins, kurš finālā ieņēma trešo vietu. Reinim Nitišam šodien neveiksmīga diena un kopējā ieskaitē jāsamierinās ar 15. vietu.