Siltos, bet mainīgos laikapstākļos, otrajā sacensību dienā noslēdzies FIA Pasaules rallijkrosa čempionāta piektais posms Team Verksted World RX of Norway. Jānim Baumanim izdevās nostiprināt savu vietu pusfināla dalībnieku pulkā, kā arī vēlāk ielauzties finālā, kur finiša līnija tika šķērsota ceturtajā vietā, bet Antona Marklunda diskvalifikācijas rezultātā Baumanis pakāpās uz trešo vietu.

Treniņbraucienos komandai izdevās saprast, kādus regulējumus mašīnai izvēlēties. Savā pirmajā braucienā Jānis Baumanis startēja no vidus, starp divām “GCK Academy” mašīnām, kas viņu iespieda, vēl nesasniedzot pirmo pagriezienu. Jānis prata tās apsteigt ar lielāku ātrumu doties līkumā, taču tika aizskarta Timija Hansena mašīna un sekoja spēcīgs kontakts ar Gijomu de Ridēru. Sadursmes rezultātā tika aizlauzts aizmugurējais labais ritenis, kā arī cieta mašīnas pusass, amortizatori, sviras un reduktors. Tā rezultātā veikt pilnu brauciena distanci – 4 apļus – neizdevās.

“STARD” komanda paveica lielisku darbu, novēršot avārijā radītos defektus. Otrajā kvalifikācijā Baumanim padevās labs starts un viņš nonāca sava brauciena vadībā. Pirmā vieta tika saglabāta līdz pat finišam, kas kopējā ieskaitē ļāva ieņemt ceturto vietu.

Šajā nedēļas nogalē Jānis Baumanis strādā ar jaunu sacīkšu inženieri, kas uzreiz devis rezultātu, jo atstatums apļu laikos līdz līderim otrajā kvalifikācijā bija mazāks kā sezonas pirmajos četros posmos.

Jānis Baumanis pēc pirmās sacensību dienas: “Šīs sezonas pirmajos piecos posmos jau trīs reizes pirmā kvalifikācija izvērtusies bēdīga un nesekmīga. Otrajā kvalifikācijā viss notika tā, kā tam vajadzēja būt. Neteikšu, ka izcils rezultāts, bet nobraucām ļoti labi.

Pati trase mainās ļoti strauji, tādēļ ātrākais būs tas, kurš spēs visātrāk adaptēties izmaiņām. Visu dienu bija sausi laikapstākļi, tādēļ segums uzlabojās ar katru braucienu. Grants sekcijā piektajā pagriezienā izveidojās rises, kas mazliet mazina tempu, toties tās var izmantot kā sliedes un iegūt labu izeju no līkuma bez liekas stūrēšanas. Manā braucienā tās vēl nebija diez ko lielas, bet beigās apļu laiki bija tiešām ātri.

Ļoti liels paldies mehāniķiem par to, ka viņi laicīgi paspēja novērst diezgan lielo mašīnas trauma, kas tika izveidota pirmajā kvalifikācijā un vēl paguva paēst pusdienas. Bijām kārtīgā kaujas gatavībā uz otro kvalifikāciju.”

Pateicoties lieliskam sniegumam sestdien notikušajā otrajā kvalifikācijā, šīs dienas pirmo braucienu Baumanis aizvadīja kopā ar pārējiem četriem ātrākajiem otrās kārtas braucējiem. Pēc spraigas cīņas startā Jānis aizvadīja mierīgu un stabilu braucienu, ieņemot 9. vietu kopējā ieskaitē.

Pēdējā kvalifikācijas braucienā Baumanis nokļuva aiz Gerlēna Šišerī. Pareiza džokera apļa stratēģija ļāva noturēt aizmugurē pārējos konkurentus un izcīnīt otro vietu savā braucienā. Summā sasniegta devītā vieta, ar ko bija pietiekami, lai iekļūtu pusfinālā.

Īsi pirms pusfināla virs Hellas trases sāka pamatīgi līt, līdz ar to braucējiem nācās izmantot slapjam laikam paredzētās riepas. No pēdējās starta rindas Baumanis viltīgi atrada pareizo trajektoriju, lai iegūtu labāku pozīciju. Pēdējos apļos Jānis atradās ceturtajā pozīcijā, taču meistarīgi apliecināja savu talantu uz salijušās trases un apdzina Beļģijas posma uzvarētāju Timuru Timerzjanovu, nodrošinot sev vietu finālā.

Arī finālu Jānim nācās uzsākt no pēdējās rindas. Lai gan lietus bija mitējies, trase joprojām bija slapja. Jānis Baumanis uzreiz devas džokera aplī, kur pacīkstējās ar Liamu Doranu un Antonu Marklundu. Visa trijotne sāka samazināt priekšā braucošo sportistu pārsvaru. Baumanis eleganti pa ārmalu apsteidza Kevinu Abringu, kā arī tika garām arī Doranam, kurš, par spīti tehniskām problēmām, pamanījās aizkavēt Jāni arī no Niklasa Gronholma pieveikšanas. Finišu Baumanis sasniedza 4. vietā.

Tehnisko noteikumu pārkāpuma dēļ diskvalifikācija piešķirta sākotnējam sacensību fināla uzvarētājam Antonam Marklundam. Līdz ar to Jānis Baumanis pirmoreiz karjerā izcīnījis trešo vietu FIA pasaules rallijkrosa čempionāta posmā.

Sacensību laikā Jānis Baumanis izcīnīja 17 punktus. Pēc pieciem posmiem sezonas kopvērtējumā latviešu sportists saglabājis ceturto pozīciju ar 79 punktiem.

https://www.youtube.com/watch?v=s1fq1r7Zhb0

Jānis Baumanis pēc svētdienas notikumiem: “Spēcīgas lietusgāzes pārsteidza visus nesagatavotus. Trasē bija pat stāvošs ūdens, taču pirms tam testos jau biju braucis šādos sarežģītos apstākļos un aptuveni zināju, kāda būs trase. Mašīna gan bija noregulēta sausam laikam, jo tā jau atradās pirms starta zonā, kur neko vairs nedrīkst mainīt.

Pusfinālā padevās ļoti labs starts ar sīvām cīņām džokera aplī, kur Timo Šeiders mani centās izstumt malā. Viņš aizlauza riteni un no cīņas izstājās. Liels prieks, ka pēdējā aplī izdevās apsteigt Timuru Timerzjanovu un izcīnīt vietu finālā.

Startējot no pēdējās rindas, uzreiz biju plānojis doties džokera aplī. Domāju, ka tas bija pareizais plāns. Izbraucu to kopā ar Marklundu un Doranu, bet trasē bijām ātrāki un spējām ar viņiem cīnīties. Piektajā aplī Doranu piemeklēja tehniskas ķibeles. Redzēju, ka viņš paliek lēnāks. Pa ārmalu apdzinu Abringu un gribēju iet garām arī Doranam, kurš tieši tobrīd nolēma braukt malā. Trāpīju viņam pa mašīnas aizmuguri, kur tika pazaudēta aptuveni pusotra sekunde, kas noderētu, lai nonāktu priekšā Gronholmam.

Beigu beigās tomēr tikām pie savas 3. vietas balvas! Protams, vēlējos to izcīnīt pašā trasē, tomēr noteikumi ir noteikumi un tiem jābūt vienādiem priekš visiem. Antona Marklunda mašīnas priekšējo bamperi balstošā caurule bija pārāk bieza, līdz ar to viņš tika diskvalificēts. Neraugoties uz to, esmu ļoti priecīgs par sasniegto! Šo balvu vēlos veltīt visiem, kas mani atbalstīja un palīdzēja! Ļoti, ļoti labs rezultāts. Paldies visiem atbalstītājiem, komandai, ģimenei un visiem līdzjutējiem!

Par sacensību uzvarētāju kļuva somu sportists Niklass Gronholms, kurš atgriezies čempionātā pēc divu posmu izlaišanas apendicīta operācijas dēļ. “GRX Taneco” komanda demonstrēja lielisku ātrumu kvalifikācijā, kur Niklass uzvarēja trijās no četrām kārtām, kamēr pusfinālu dominēja, neraugoties uz cauru riepu pēdējā aplī. Finālā pēc spraigām cīņām Gronholms finiša līniju šķērsoja trešajā vietā, taču priekšā esošais Kevins Hansens saņēma 1 sekundes sodu par Gronholma izstumšanu, bet sākotnējais uzvarētājs Marklunds tika diskvalificēts tehniskā pārkāpuma dēļ.