Aizvadītajā nedēļas nogalē Hellā pasaules rallijkrosa čempionātā viss apgriezās kājām gaisā, kad pirms izšķirošajiem braucieniem debesis atvērās un sportistus pārsteidza spēcīga lietus gāze. Negaidīti rezultāti bija neizbēgami. Ielūkosimies 10 aizraujošos faktos no Norvēģijas posma.

#1 Jānis Baumanis pirmoreiz karjerā iekļuva labāko trijniekā. Lai gan sākotnēji finišs tika sasniegts ceturtajā vietā un uzreiz pie trofejas tikt neizdevās, tomēr Antons Marklunds saņēma diskvalifikāciju, kas ļāva Jānim iekļūt labāko trijniekā. Uz goda pjedestāla līdz šim latviešu sportists kāpis tikai reizi – pērn Kanādā, kur finālā tika piešķirta “Monster Energy Supercharge Trophy” par labāko starta reakciju.

#2 Tieši Hellas trasē 2014. gadā uzvaru izcīnīja Reinis Nitišs. Tas nozīmē, ka abiem vienīgajiem Latvijas pārstāvjiem pasaules čempionātā Supercars klasē karjeras labākais rezultāts sasniegts vienā un tai pašā trasē.

#3 Līdz šim visi pasaules čempioni savā triumfa sezonā pirmajos piecos posmos finālos iekļuvuši vismaz četras reizes. Šogad tas izdevies vienīgi Jānim Baumanim un Liamam Doranam, kuri kopvērtējumā atrodas attiecīgi ceturtajā un septītajā vietā.

Foto: FIA World Rallycross

#4 Pirmoreiz sacensību vēsturē par uzvarētāju kļūst braucējs, kurš finišu sasniedz 3. vietā. Niklass Gronholms finālā piekāpās Antonam Marklundam un Kevinam Hansenam, taču Marklunda auto neatbilda tehniskajiem noteikumiem, kamēr Hansens par manevru trasē tika pie vienas sekundes soda. Šī bija ceturtā reize, kad sākotnējam uzvarētājam panākums tiek atņemts.

#5 Niklass Gronholms tagad ir uzvarējis vienu reizi un vienu reizi finišējis pirmajā vietā, taču tas notika atšķirīgos posmos. Ja šoreiz viņam uzvara tika piešķirta uz konkurentu soda rēķina, tad Abū Dabī Gronholms finišēja pirmais, bet tika sodīts par manevru pret Kevinu Hansenu.

#6 Dažādās kultūrās 666 tiek uzskatīts par ‘sātana skaitli’, tādēļ nav iedomājama labāka vieta čempionāta 66. posmam tā 6. pastāvēšanas gadā kā Hella, kas no angļu valodas tulkojams kā ‘elle’.

#7 Kevins Hansens bija vienīgais fināla dalībnieks, kurš pirms tam bija izcīnījis uzvaru. Gronholms tika pie savas pirmās uzvaras, taču dažādos brīžos lieliskas izredzes bija arī pārējiem četriem sportistiem – Marklunds saņēma diskvalifikāciju, Abrings atradās vadībā pirmajos apļos, Dorans vadīja džokerī pabījušo braucēju vagoniņu, bet Baumanis zaudēja laiku, apsteidzot Doranu, kas būtu ļāvis nonākt priekšā Gronholmam.

Foto: FIA World Rallycross

#8 Kevins Abrings kļuva par pirmo Nīderlandes pārstāvi pasaules rallijkrosa čempionātā, turklāt jau savā debijā cīnījās par uzvaru. Viņš ir vienīgais sportists, kurš 100% startu sasniedzis finālu, tomēr maz ticams, ka šis sasniegums noturēsies, paliekot “ES Motorsport” komandas sastāvā.

#9 Pilnīgi visos sešos pasaules čempionāta posmos, kas risinājušies Hellas trasē, uzvaru izcīnījis braucējs, kurš startē pirmajā rindā. 2014. gadā tas izdevās Reinim Nitišam, bet vēlāk latvieša sasniegumu atkārtoja Timijs Hansens un Andreass Bakeruds, kamēr pēdējos divus gadus nepārspēts pusfinālos un finālā palika Johans Kristofersons.

#10 Līdz šim posmam Gronholms vēl ne reizi nebija uzvarējis kvalifikācijā, taču sestdien uzsāka sacensības ar labāko rezultātu gan Q1, gan Q2. Kas tāds līdz šim izdevies vienīgi trim sportistiem – Timerzjanovam 2014. gadā Portugālē, Nitišam 2014. gadā Norvēģijā un Deivam Žanī 2015. gadā Vācijā.