Šarls Leklerks izcīnījis ļoti pārliecinošu uzvaru Beļģijas posma kvalifikācijā, nodrošinot sev lielisku iespēju rīt izcīnīt karjeras pirmo uzvaru. Blakus Leklerkam no otrās pozīcijas sacīkstes uzsāks viņa komandas biedrs Sebastians Fetels.

Pirmā kvalifikācijas kārta tika apturēta jau pirmajās minūtēs, kad ar pamatīgu dūmu mākoni no degošā “Mercedes” dzinēja malā nobrauca “Williams” pilots Roberts Kubica. Pēc Serhio Peresa dzinēja problēmām piektdien, šis ir jau otrais “Mercedes” dzinējs, kurš savu dzīvi noslēdz priekšlaicīgi.

https://www.instagram.com/p/B11GD1IpClU/

“Mercedes” rūpnīcas komandas mehāniķi paguva laicīgi salabot Luisa Hamiltona mašīnu. Jau savā pirmajā lidojošajā aplī viņš tikai par sekundes desmitdaļu atpalika no komandas biedra Valteri Botasa, ierindojoties 4. vietā, kamēr problēmas piemeklēja viņa pēdējo posmu sīvākā konkurenta Maksa Verstapena mašīnu. “Red Bull” gan izdevās savest mašīnu kārtībā, lai Verstapens uzstādīto trešo rezultātu aiz abiem “Ferrari” braucējiem.

Tehniskas problēmas piemeklēja arī “Alfa Romeo” komandu. Sesija noslēdzās priekšlaicīgi, kad malā palika arī Antonio Džiovinaci, liedzot braucējiem veikt savu pēdējo plānoto lidojošo apli. Līdz ar to otrajā kārtā neiekļuva uz “Toro Rosso” atbīdītais Pjērs Gazlī, šogad lielisku sniegumu demonstrējušais Karloss Saincs, kuram tāpat kā 18. vietā palikušajam Daņilam Kvjatam vēl jārēķinās ar starta pozīciju sodu. Aiz Kvjata palika vienīgi abi “Williams” braucēji – Džordžs Rasels un Roberts Kubica, kurš pēc dzinēja nodegšanas palika bez rezultāta.

Arī otrajā kvalifikācijas kārtā “Ferrari” diktēja tempu, tomēr “Mercedes” komanda šoreiz atradās daudz tuvāk Šarla Leklerka uzstādītajai latiņai. “Red Bull” komanda nolēma veikt tatktisku gājienu un atstāt Albonu ārpus labāko desmitnieka. Tā kā Taizemes pārstāvis sāks sacīkstes no pēdējās rindas jebkurā gadījumā, nekvalificējoties Q3, Albons saglabā izvēles brīvību riepu jautājumā. Albons kvalifikācijas otro kārtu noslēdza 14. vietā, pārspējot vienīgi Džiovinaci, kurš pēc problēmām pirmajā sesijā trasē nedevās.

Uzreiz aiz labāko desmitnieka palika Grožāns un Noriss, kā arī Lenss Strols, kurš tikai otro reizi šosezon sasniedza otro kvalifikācijas kārtu. Satriecošs aplis padevās Kimi Raikonenam. Par spīti kājas savainojumam, kas lika no Ziemeļamerikas izsaukt rezerves braucēju Markusu Ēriksonu, 39 gadus vecais Raikonens sasniedza sesto labāko rezultātu.

Vēlme atrast kompromisu starp aizvēju un izvairīšanos no priekšā braucošās mašīnas radītā karstā gaisa, radīja nesaprašanos starp vairākiem braucējiem trešās kārtas sākumā. Tā rezultātā Luiss Hamiltons gandrīz ietriecās sava komandas biedra Valteri Botasa mašīnā.

Pirmajā mēģinājumā Leklerks bija pārliecinoši ātrākais, pārspējot Hamiltonu par vairāk kā 0.6 sekundēm, kamēr Fetels palika tikai trešais 0.8 sekundes aiz komandas biedra. Botass pieveica Verstapenu, bet sešinieku noslēdza Rikjardo, kuram gan pienākas piecu starta pozīciju sods dzinēja komponenšu maiņas dēļ.

Otrajā mēģinājumā Leklerks uzlaboja savu rezultātu un izcīnīja pole position ar gandrīz 3/4 sekundes pārsvaru pār Fetelu, kurš uzstādīja labāko rezultātu pirmajā sektorā, taču nespēja noturēt tempu trases atlikušajā daļā.

“Ferrari” komandai šosezon vēl nav izdevies izcīnīt uzvaru. Karjeras trešā pole position ir lielisks pirmais solis Šarlam Leklerkam, kurš jau sesto posmu pēc kārtas sestdienā pārspēj savu titulēto komandas biedru Fetelu. Sacīkšu sākums svētdien paredzēts pl. 16:10 pēc Latvijas laika.

Beļģijas Grand Prix kvalifikācija

Grafiks: Formula One