Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) ir devusi zaļo gaismu “Renault” komandai pēcsezonas testos Abū Dabī pieteikt divkārtējo pasaules čempionu Fernando Alonso, neraugoties uz to, ka testi paredzēti jaunajiem braucējiem.

Vairākas komandas, kuru vidū arī Alonso kāreizējie darba devēji “McLaren”, uzskatīja, ka būtu negodīgi ļaut “Renault” izmantot Alonso, ņemot vērā, ka viņš nākamsezon atgriezīsies čempionātā, jo noteikumi paredz, ka testos drīkst piedalīties braucēji, kas F1 nav startējuši vai aizvadījuši ne vairāk par diviem posmiem.

Lēmums testus rīkot jaunajiem braucējiem tika pieņemts, ņemot vērā šī gada situāciju pasaulē. Covid-19 pandēmijas seku dēļ sākotnējā iecere izmantot 18 collu riepas tika atlikta, jo to ienākšana F1 aizkavēsies par gadu. Vairākas komandas vēlējās testus atcelt pilnībā, lai ietaupītu līdzekļus, tomēr šādā veidā tika panākts kompromiss, ļaujot grūtībās nonākušajām komandām pārdot vietu pie formulas stūres, tādā veidā atpelnot radītos izdevumus.

“Renault” galvenais arguments cīņai par to, lai atļautu Alonso piedalīties šajos testos, ir spāņu braucēja prombūtne no čempionāta pēdējos divus gadus. Kopš paziņojuma par atgriešanos, Alonso ir testējis 2018. gada formulu, kā arī veicis 100 kilometrus ar šī gada modeli filmēšanas dienas ietvaros.

Tomēr šodien Bahreinā FIA sacīkšu direktors Maikls Masi paziņoja, ka testos tomēr drīkstēs piedalīties tie braucēji, kas nav startējuši šogad, bet ir piedalījušies sacīkstēs senāk, šādā veidā paverot durvis arī “Red Bull” simulatoru braucējam Sebastienam Buemi un “Alfa Romeo” rezervistam Robertam Kubicam. Ar šādu lēmumu nav apmierināti “Racing Point” un “McLaren” komandas, kuras līdzekļu taupīšanas nolūkos nolēma izlaist šo testu dienu, jo viņu sistēmās nav talantīgu jauniešu, kuriem būtu nepieciešams iekrāt pieredzi.