Ar satriecošu Luisa Hamiltona uzvaru uzsākta 2021. gada Formula 1 sezona. Lai gan Luiss pēdējos gadus bijis neapturams, šī ir tikai trešā reize viņa karjerā, kad sezona uzsākta ar uzvaru. Pēdējo desmit gadu laikā tikai 3 reizes pirmā posma uzvarētājam izdevies vēlāk kļūt arī par čempionu (Fetelam 2011. gadā, Hamiltonam 2015. gadā un Rosbergam 2016. gadā).

Šajā nedēļas nogalē debitējot Mikam Šūmaheram, “Mercedes” braucējs Luiss Hamiltons pārspējis Mika tēvam Mihaelam piederošo rekordu ar visvairāk pavadītiem apļiem sacīkšu vadībā. Šūmahers savas karjeras laikā pirmajā pozīcijā pavadīja 5111 apļus. Hamiltons šo latiņu sasniedza 15 apļus pirms finiša.

Grafiks: FIA Formula One

Šī bija 300. reize, kad uzvara tiek braucējam, kurš pārstāv Lielbritāniju. Nevienai citai nācijai F1 sacīkstēs nav tik spoži panākumi. Vācijas pārstāvji uzvarējuši 179 reizes, bet Brazīlijas himna par godu uzvarētājam skanējusi 101 reizi. Pašam Hamiltonam šī bija 96. uzvara karjerā. Līdz ar to viņš vienatnē veicis lielāku pienesumu nekā trīs tuvākie sekotāji Naidžels Mansels, Džekijs Stjuarts un Džims Klārks kopā.

Uz pjedestāla Hamiltons kāpa kopā ar Maksu Verstapenu un Valteri Botasu. Tieši šie trīs braucēji kopīgi labāko trijniekā finišējuši jau 14 reizes, atkārtojot līdzšinējo rekordu, ko dalīja Hamiltons, Fetels un Rosbergs. Tikmēr “Honda” kā dzinēju piegādātājiem šis bija 200. goda pjedestāls.

Ja “Alpine” un “Renault”, kā arī “Force India” un “Racing Point” skaitam kā divas atšķirīgas komandas, tad gan Danielam Rikjardo, gan Sebastianam Fetelam, gan Fernando Alonso, gan Serhio Peresam jaunā pieturvieta ir piektā komanda viņu karjerā (tikpat cik Kimi Raikonenam). Līdz rekordiem gan vēl tāls ceļš ejams – jaunzēlandietis Kriss Eimons un francūzis Morīss Trintinjans karjeras laikā paguva piedalīties sacīkstēs 11 dažādās komandās.

Alonso un Raikonens vienlaikus iegāja vēsturē kā otrais un trešais braucējs aiz Mihaela Šūmahera, kuri piedalījušies F1 sacīkstēs vairāk kā 20 gadus pēc savas debijas. Savu pirmo posmu abi čempioni aizvadīja 2001. gada 4. martā Austrālijā. Viens no viņu šīs sezonas cīņu biedriem Juki Cunoda tobrīd bija tikai 9 mēnešus vecs. Neraugoties uz rallija pauzi karjeras vidū, Raikonens aizvada jau savu 19. sezonu F1, atkārtojot Mihaela Šūmahera un Rubensa Barikello rekordu.

Sakiras trasē ar mainīgām sekmēm 3 braucēji piedzīvoja savu F1 debiju:

  • Juki Cunoda kļuva par 76. braucēju, kurš guvis punktus savā pirmajā startā. No aktīvajiem braucējiem tas izdevies arī Raikonenam, Hamiltonam, Fetelam un Saincam. Cunoda arī kļuva par pirmo F1 pilotu, kurš dzimis 2000-tajos gados;
  • Kontrastam Ņikita Mazepins izstājās jau pirmajā aplī. Tik neveiksmīgs debijas posms F1 nav pieredzēts kopš 2002. gada Austrālijas Grand Prix, kad divi debitanti Felipe Masa un Alans Maknišs iekļuva starta sadursmē un izstājās jau pirmajā sektorā;
  • Miks Šūmahers kļuva par 15. braucēju F1 vēsturē, kura tēvs arī piedalījies Formula 1 sacīkstēs. Gan Mihaels, gan Miks savu debiju piedzīvoja 22 gadu vecumā. Neraugoties uz izslīdēšanu, rezultātu izteiksmē Mika debija izrādījās labāka, jo Mihaela sacīkstes, līdzīgi kā Mazepina pirmais Grand Prix, noslēdzās jau 1. aplī.
Bahreinas Grand Prix ātrākie apļi
Grafiks: FIA
Grafiks: Pirelli
Grafiks: Pirelli