Formula 1 sacīkstes Nīderlandē nav notikušas kopš 1985. gada. 17 no 20 aktīvajiem F1 braucējiem tad vēl nebija dzimuši. Nīderlande var lepoties ar virkni spēcīgiem braucējiem kā Giju van Lennepu un Janu Lammeru, taču ‘oranžajai nācijai’ vēl nekad nebija iespēja vērot kā viņu braucējs izcīna uzvaru Formula 1 sacīkstēs. Un tad ieradās Makss…

Nīderlandes GP atgriešanās F1 kalendārā bija paredzēta jau pērn, tomēr pandēmijas situācija lika gadu uzgaidīt. Nav šaubu, ka par sporta veida straujo popularitātes augšanu šai valstī ir atbildīgs viens cilvēks – Makss Verstapens. Oranžā fanu armija bija redzama teju katrā Eiropas posmā, tādēļ varam tikai iedomāties, ko sagaidīsim Zandvortā! Protams, Maksa uznāciens nav vienīgā intriga, kurai sekot šajā nedēļas nogalē.

Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais

Lai gan F1 joprojām atklāj jaunas mājvietas lokācijās, kur autosports ir pilnīgi svešs, Zandvortai izdevies atrast vietu atpakaļ F1 kalendārā pēc 35 gadu pauzes. Trase atrodas pašā jūras krastā. Pludmalēs vējam ir vairāk vietas, kur ieskrieties, līdz ar to varam sagaidīt nelielas brāzmas, kas padarīs braucienu izaicinošu pilotiem. Protams, tas ir nieks, salīdzinot ar Beļģijā piedzīvotajām dabas stihijām.

Trase ir ļoti strauja ar vairākiem ātrime līkumiem, taču līdzīgi kā Imolā apdzīšana varētu sagādāt problēmas, jo Zandvorta ir samērā šaura. Par vienu no trases spilgtākajām vietām kļuvis pēdējais pagrieziens, kas izveidots 18 grādu leņķī. Braukšana tajā būs pamatīgs izaicinājums gan braucējiem, gan formulām. Cerēsim, ka Zandvortas trase ugunskristības izturēs godam.

Grafiks: Pirelli

Ciemos pie ‘Trakā Maksa’

Savas pēdējās trīs uzvaras F1 čempionātā Makss Verstapens ir izcīnījis divreiz triumfējot viņa pārstāvētās “Red Bull” komandas mājas trasē Austrijā, kā arī paša dzimtenē Beļģijā (ja tās var nosaukt par sacīkstēm), pierādot, ka mājas sienu priekšrocības viņam nāk par labu, turklāt viņa galvenais sāncensis Luiss Hamiltons triumfēja savās mājas posmā Silverstonā.

Pēdējās sacīkstēs veiksme nav stāvējusi Verstapena pusē, kamēr Hamiltons to ir perfekti izmantojis savā labā. Arī atstatums starp abām vadošajām komandām sarucis, ko lieliski apliecina “Mercedes” dubultuzvara Ungārijas GP kvalifikācijā. Tieši notikumiem sestdienā te var izrādīties īpaši liela nozīme (varbūt ne tik liela kā Beļģijā…). Sezonas pirmajos 12 posmos kvalifikācijās Verstapens pieveicis Hamiltonu 7 reizes. Pēdējos posmos tas noticis arvien biežāk un biežāk.

Ņemot vērā to, ka apdzīšanas iespējas var būt limitētas, lielu lomu var spēlēt abu komandas biedri, tomēr ne Botass, ne Peress pēdējos posmos nav sevi parādījuši labākajā gaismā. Totalizatori abu grandu izredzes uzvarēt vērtē vienlīdzīgi. Sacīkstes bez izteikta favorīta ir tas, ko katrs neitrāls līdzjutējs vēlās.

Oranžās mašīnas oranžā zemē

Lieliski uz Nīderlandes GP oranžā fona iederēsies oranžās “McLaren” formulas. Lietū Noriss jūtās kā zivs ūdenī – lielisks starts Ungārijā, ātrākais Q2 aplis Beļģijā… Tiesa gan, šī zivs ik pa laikam uzķeras uz āķa. Rezultātā jaunais supertalants divus posmus pēc kārtas palicis bešā. Viņa galvenie sāncenši gan nav spējuši paveikt ko vairāk un cīnījušies ar savām likstām.

Sausā trasē pirmajos 10 posmos Lando tikai reizi finišēja zemāk par 5. vietu. Viņa stabilitāte ir apskaužama, turklāt Rikjardo joprojām ir gaismas gadus aizmugurē. Zandvortā 2017. gadā Noriss uzvarēja 2 no 3 sacīkstēm Eiropas F3 čempionātā. Šoreiz komandām nav datu no iepriekšējiem gadiem, kas varētu palīdzēt lielajām vienībām, tādēļ noķert mazās nianses šoreiz būs īpaši svarīgi un var sagrozīt spēku samērus. Lando vēl ir tikai 21 gadu vecs. Hamiltons šai vecumā vēl brauca junioru kategorijās. Pie pašreizējā snieguma Norisa gaitām ir aizraujoši sekot ik katrā posmā.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by F1LV (@f1_lv)

Botasa mantinieka (kššš…) uznāciens

Intrigas ap “Mercedes” otrā pilota vietu sasniegušas savu karstāko punktu. Beļģijas GP varonis Džordžs Rasels apstiprinājis, ka jau zin, kur brauks 2022. gadā, tomēr publiski to vēl nav atklājis. Valteri Botass atklājis, ka labprāt nākamo gadu uzsāktu ar ilgtermiņa līgumu kabatā. Tikmēr Luiss Hamiltons arvien biežāk izsaka komplimentus Rasela virzienā. Tas viss liek domāt, ka nākamgad “Mercedes” sastāvs būs atšķirīgs no šīs sezonas.

Oficiālu paziņojumu šajā nedēļas nogalē diez vai dzirdēsim, tomēr skaidrs, ka Rasels jebkurā gadījumā būs uzmanības centrā. Pēc divarpus gadu gaidīšanas Džordžs ticis pie pirmajiem punktiem ar “Williams” pavēra maisam galu un pievienoja otro vietu Spa kvalifikācijā. Viss beidzot sāk salikties viņam labvēlīgi. Nevar aizmirst, ka viņš joprojām brauc vienā no vājākajām komandām, tomēr tas nav bijis traucēklis regulāri sākt nedēļas nogali ar iekļūšanu Q2. Tagad Raselu gaida arī mediju un skatītāju spiediens, kuri nu jau sāk gaidīt izcilus rezultātus arvien biežāk.

‘Alfa’ vīri uzmanības centrā

Viena no potenciālajām vietām, kur Botass varētu nākamgad nonākt ir “Alfa Romeo”, kuri būtu ieinteresēti saglabāt esošo modeli (jaunais + pieredzējušais braucējs). Viņu pašreizējā paļaušanās uz veterānu balstās uz Kimi Raikonena pleciem, kurš sezonas izskaņā liks punktu savai F1 karjerai. Lai gan šāds solis bija nojaušams, tagad skaidri zinām, ka mums būš palikušas ļoti maz izdevības Grand Prix apstākļos izbaudīt ne tikai Kimi braukšanas prasmes, bet arī viņā satriecošo personību, kas visspilgtāk izpaužas elementā, kas viņam visvairāk nepatīk – mediju intervijās.

Kopvērtējumā Raikonens guvis tikai 2 punktus. Nav liela pamata cerēt, ka šonedēļ kas mainīsies. Viņā komandas biedram Džiovinaci klājies vēl grūtāk – viņā kontā tikai 1 punkts par desmito vietu Monako. Izskatās, ka arī itāļa dienas F1 ir skaitītas. Antonio gan ir finišējis pilnīgi visos posmos un veikto apļu rādītājā atpaliek tikai no trim braucējiem. Pie pašreizējās punktu skaitīšānas sistēmas stabilitāte braucot otrajā desmita netiek atalgota. Abiem “Alfa Romeo” braucējiem šai posmā noderētu labs rezultāts. Tā būtu kā lieliska atvadu dāvana skatītājiem no Raikonena puses un ambiciozs pieteikums uz līguma pagarinājumu Džiovinaci gadījumā.

https://www.youtube.com/watch?v=fIeW0c3eJA4

Ar savām prognozēm par gaidāmo posmu padalies Formula 1 Fantasy līgas F1LV podkāsta klausītāju grupā! Grupas kods: 695aa5e42a.