Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) augsta ranga amatpersona Pīters Baijers atzinis, ka vēlas turpināt sadarbību ar “Formula 1” sacīkšu direktoru Maiklu Masi, tomēr šobrīd turpinās notikušā analizēšana, kas varētu novest pie ievērojamām pārmaiņām šajā amatā.

Mazāk pienākumu sacīkšu direktoram

Šaubas par Masi nākotni ir kopš skandalozā aizvadītās F1 čempionāta sezonas noslēguma posma Abū Dabī, kad viņa pieņemtie lēmumi nenostrādāja par labu Lūisam Hamiltonam un palīdzēja titulu izcīnīt Maksam Verstapenam. FIA joprojām veic notikušā analīzi un pēta, kā turpmāk uzlabot tiesāšanu.

Viena no iespējām, kas tiek apsvērta, ir sacīkšu direktoram uzlikto pienākumu mazināšana, kas sevišķi pieauga Čārlija Vaitinga laikos. Tāpat tiek diskutēts par vairāku sacīkšu direktoru iecelšanu, kas sezonas laikā rotētu savā starpā. Vēl papildus varētu piesaistīt speciālistus, kas sacīkšu centrālei palīdzētu pieņemt lēmumus saspringtās situācijās.

Jāapzinās, ka strādā sporta policijā

Pīters Baijers kopš 2017. gada ir FIA ģenerālsekretārs, bet pagājušā gada decembrī, vēl pirms Abū Dabī sacīkstēm, ieguva arī FIA formulu departamenta izpilddirektora amatu. Viņš stāsta par to, ka Masi kopš notikušā nav runājis ar medijiem un saņēmis ļoti bargu kritiku no apkārtējiem.

“Pret atsevišķu komandu uzbrukumiem viņam izveidojusies samērā bieza āda,” saka Baijers. “Strādājot FIA, ir jāapzinās, ka strādā sporta policijā. Policists reti saņem simpātijas, arī ikdienas dzīvē. Reakcija sociālajos tīklos ir kļuvusi neizturama, bet tas beigsies ne ar ko, tāpat kā bija ar nāves draudiem “Williams” pilotam Latifī. Maiklam nav konta sociālajos tīklos, bet saskarsme ar naidīgumu pa citiem kanāliem viņu skārusi smagi. Esmu apliecinājis Maiklam, ka federācija viņu atbalsta un darīju viņam zināmu, ka vēlamies turpināt sadarbību.”

Hamiltonam nebija cerību iegūt titulu apelācijas ceļā

Baijers arī piemin “Mercedes” komandas iesniegto apelāciju, kas, gadījumā, ja tiktu apmierināta, nemainītu titula ieguvēju. Proti, ja rezultāti Abū Dabī posmā tiktu anulēti, Verstapens vienalga būtu kļuvis par čempionu, jo bija kopvērtējuma līderis jau pirms finālposma.

Tāpat Baijers apstiprina, ka turpmāk komandu vadītājiem pa radio vairs nebūs atļauts sacensību laikā runāt ar sacīkšu direktoru, bet to joprojām varēs darīt komandu menedžeri un sporta direktori.