Šajā nedēļas nogalē Maiami pilsētā, ASV, risināsies ikgadējais autosporta sezonas noslēguma pasākums, kas gan šoreiz vairāk kļuvis par jaunās sezonas atklāšanu, Race of Champions, kur spožākās zvaigznes demonstrēs savu talantu ar dažādas specifikācijas spēkratiem, sacenšoties gan individuālajā ieskaitē, gan pārstāvot savu dzimto apgabalu nāciju kausa izcīņā.

Sacīkšu pirmssākumi meklējami 1988. gadā, kad, godinot 1986. gadā Korsikas rallijā bojā gājušo Henri Toivonenu, kā arī atzīmējot 10 gadus kopš Pasaules Rallija čempionāta (WRC) pilotu kausa izveidi, uz kopīgām sacensībām tika uzaicināti visi astoņi braucēji, kas šai laikā (no 1979. līdz 1988. gadam) bija kļuvuši par čempioniem.

Aptuveni dekādi vēlāk pasākums vēlējās iegūt plašāku atpazīstamību un tika pieaicināti arī braucēji no citām kategoijām. Darbībā redzēsim gan spožākās F1 zvaigznes – Fetelu, Batonu, Kulthārdu, gan IndyCar slavenības Huanu Pablo Montoiju, Elio Kastronevesu un Raienu Hanteru Reju, kā arī Misteru Lemānu Tomu Kristensenu un vēl daudzus citus aizraujošus sportistus.

Nācija1. braucējs2. braucējs
KolumbijaGabijs ČavessHuans Pablo Montoija
BrazīlijaTonijs KanānsFelipe Masa
VācijaSebastians FetelsPaskāls Verleins
LatīņamerikaElio KastronevessGabriels Glusmans
ZiemeļiPeters SolbergsToms Kristensens
KanādaDžeimss HinčklifsStefans Rzadzinskis
Apvienotā KaralisteDžensons BatonsDeivids Kulthārds
ASV IndyCarRaiens Hanters-RejsAleksandrs Rosi
ASV NASCARKurts BušsKails Bušs
ASV RXTraviss PastranaSkots Spīds

Bet braucēji nav vienīgie čempionu sacīkšu zvaigznes. Mašīnu izvēle arī šogad ļaus benzīngalvām redzēt “Ariel Atom”, “Radical SR3 RSX” un pasaules rallijkrosa čempionāta Lites klases modeli, ko ražojusi Reiņa Nitiša bijusī komanda “Olsbergs MSE”. Pilnu mašīnu sarakstu var aplūkot pasākuma mājaslapā, turklāt ne visiem modeļiem, ko šonedēļ redzēsim ir četri riteņi…

Sacensības individuālajā ieskaitē risināsies šovakar pl. 22:00 pēc Latvijas laika, bet svētdien pasākums sāksies jau pl. 19:00 ar nāciju kausa izcīņu. Tam sekos Amerikas labāko braucēju cīņa ar pārējās pasaules zvaigznēm. Lai gan neviens Latvijas TV kanāls sacensības tiešraidē netranslēs, tomēr nereti ārvalstu kanālu translācijas iespējams vērot internetā.