Vai sievietei fiziski un fizioloģiski ir iespējams konkurēt ar vīriešiem motoru sporta augstākajā līmenī? “Ferrari” to ir noskaidrosuši.

Vēl šī gada sākumā parādījās informācija, ka “Ferrari pilotu akadēmija”, kuru vada Luka Baldisjēri, meklē augsti kvalificētu sievieti treneri, kas strādās ar meitenēm, kas tiks pieņemtas šajā akadēmijā.

Pirms 2011.gada sezonas daudz tika runāts par to, kā ir mainījusies pilotu darba specifika ar daudzajām pogām un kļoķiem uz stūres un spēja sadalītu uzmanību, tajā pašā laikā nezaudējot koncentrēšanos, šobrīd ir ļoti svarīga īpašība. Nereti tika piesauks arī apgalvojums, ka sievietes šādos multi-tasking darbos ir veiksmīgākas kā vīrieši.

Turklāt nevaram aizmirst, ka Formula 1 cars Bernijs Eklstons jau sen bija izvirzījis mērķi ievest F1 krievu pilotu, nēģeri (tiem, kas ir jūtīgi, lasiet “melnādaino” vai “afroamerikāni”) un sievieti. Ar pirmajiem diviem uzdevumiem Bernijonkulis aptuveni būtu ticis galā. Paliek trešais un F1 boss kļūst nepacietīgs, jo ar putām uz lūpām slavēja pat bezcerīgo Mariju de Villotu. Ir, protams, arī pozitīvi piemēri – skaļākais notiem Danika Patrika (attēlā), kas ir zvaigzne IndyCar un nu arī NASCAR.

Pēdējos gados meiteņu īpatsvars kartingā kļūst aizvien lielāks, tomēr nākamo slieksni pārvar retā. Protams, pastāv arī mūžīgais jautājums par to vai tik fiziski smagā sporta viedā, ka augstākā līmeņa motoru sports, sievietes zaudē fiziskajā un fizioloģiskajā ziņā. Šajā sakarā plānoju nedaudz sīkāk papētīt arī pilotu fiziskās sagatavošanās procesa īpatnības un publicēt kādā no nākamajiem bloga rakstiem vai pietaupīt F1LV E-MAG nākamajam numuram.

Jebkurā gadījumā “Ferrari” pilotu akadēmija ar Baldisjēri priekšgalā ir pētījusi sievietes fizioloģiskās īpatnības zinātniskā līmenī un izdarīju konkrētus secinājumus. Izrādās vienīgais, kas ‘bremzē’ sievietes ir mātes instinkts. Vairāk stāsta pats Luka Baldisjēri, kurs piedalījās Pītera Vinzora vadītajā “The Flying Lap” vienā no pēdējām epizodēm:

1 KOMENTĀRS

  1. Interesanta teorija par to mātes instinktu. Var jau būt, var jau būt… Pirms gadiem bija dzirdēts arī tāds secinājums, ka pilotiem vīriešiem, kļūstot par tēviem, nāk aplī klāt pussekunde 🙂
    Vairāk gan gan šķiet, ka sievietes nespēj izsisties tāpēc, ka tīri skaitliski autosportā viņas iesaistās nesalīdzināmi mazāk. Turklāt jāatceras, ka autosports pēc noklusējuma tiek uzskatīts par vīriešu nodarbi, un būsim godīgi – vīrieši tomēr dzīvo ar pārliecību, ka sievietes nespēj braukt tikpat labi. Tad kāpēc komandām un sponsoriem būtu jāuztic šī miljonu tehnika sievietei?
    Kas attiecas uz fiziskajiem dotumiem, es piesliešos tiem, kuri uzskata, ka tas nav noteicošais. Autosportisti, lai gan fiziski labi trenēti, tomēr nav baigie top-atlēti, kuri skrien 100 metrus zem 11 sekundēm, 10 km ārā no 30 minūtēm vai pievelkas pie stieņa 50 reizes. Protams, lai sasniegtu vidējo F1 braucēja fizisko līmeni, sievietei būtu nepieciešama intensīvāka treniņu programma, taču runa neiet par kaut kādu daiļajam dzimumam utopisku rezultātu sasniegšanu.