Kamēr lielākā daļa autosporta līdzjutēju Amerikā ar īpašu interesi seko gada lielākajām sacensībām – Indianapolisas 500 jūdžu braucienam, tikmēr arī F1 sezona sasniegusi savu prestiža un glamūra virsotni – Monako Grand Prix. Šaurajās ieliņās sacīkstes risinās jau kopš 1929. gada un ātri vien kļuva par populārāko GP izcīņu Eiropā.

Par trases karali viennozīmīgi var saukt Airtonu Sennu, kam Monako ielās izdevies uzvarēt 6 reizes. No aktīvajiem braucējiem pa 2 uzvarām izcīnījuši Fernando Alonso un Niko Rosbergs, kam šajā nedēļas nogalē ir iespēja atkārtot Greiema Hila, Alena Prosta un Airtona Sennas sasniegumu, kuriem izdevies Monako uzvarēt 3 gadus pēc kārtas. Pa 1 uzvarai izcīnījuši Raikonens, Hamiltons, Batons un Fetels. Komandu vērtējumā nepārspējami bijuši “McLaren” ar 15 uzvarām, kamēr tuvākajiem sekotājiem “Ferrari” tikai 8 panākumi (pēdējais 2001. gadā).

Īpaši liela nozīme Monako ir kvalifikācijai, jo tās uzvarētājam izdevies uzvarēt 46% gadījumu, toties otrās starta pozīcijas īpašniekam 21% sacīkšu. Protams, pie veiksmīgas apstākļu sakritības par augstām vietām iespējams pacīnīties arī no zemām pozīcijām – Olivjē Panī izdevās uzvarēt no 14. starta vietas. Pagājušā gada Monako GP rezultātus var aplūkot šeit, tomēr nedēļas nogale skatītājiem vairāk palikusi atmiņā ar skandalozo kvalifikāciju.

“Pirelli” riepu ražotājs sagatavojis plakātu ar svarīgāko informāciju par riepām gaidāmajās sacīkstēs:

Pirelli_MON_2015

Arī finanšu kompānija UBS ir izstrādājusi uzskatāmu materiālu par sacīkstēm Monako:

Šo posmu īpaši interesantu var’tu padarīt arī laikapstākļi. Pagaidām izskatās, ka gan kvalifikācijā, gan sacīkstēs uz trases varētu nokrist arī pa kādai lietus pilei.

Monaco-2015-Weather

Par sacensību galveno favorītu, kā jau tas pēdējos posmos ierasts, uzskatāms Luiss Hamiltons, kurš pavisam nesen pagarināja līgumu ar “Mercedes” komandu. Tomēr nevajag aizmirst Rosbergu, kas Monako uzvarējis pēdējos 2 gadus. Laikapstākļu un potenciāli augstas drošības mašīnas varbūtības dēļ no pretendentu loka nevajadzētu izsvītrot “Ferrari”, “Williams” un “Red Bull” braucējus.  Savas prognozes varat iesniegt F1.LV prognožu līgā, kur arī varat iepazīties arī ar vairāku ekspertu minējumiem.

Sacīkstes tiešraidē pl. 14:50 varēs vērot “Viasat Sport Baltic”, bet atkārtojumā “TV6″ kanālā pl.21:00. Šajā nedēļas nogalē gaidāmas arī sacīkstes GP2 un World Series by Renault čempionātos.

Monako GP norises programma
1. treniņbraucieni Ceturtdien pl. 11:00
2. treniņbraucieni Ceturtdien pl. 15:00
3. treniņbraucieni Sestdien pl. 12:00
Kvalifikācija Sestdien pl. 15:00
Sacīkstes Svētdien pl. 15:00