Hellas trasē noslēdzies FIA Pasaules rallijkrosa čempionāta 2018. gada sezonas piektais posms TEAM VERKSTED WORLD RX OF NORWAY. Tajā “STARD” komandas braucējs Jānis Baumanis pēc neveiksmīgas pirmās sacensību dienas un diviem lieliskiem kvalifikācijas braucieniem svētdienā iekļuva pusfinālā, kur gan nācās samierināties ar sesto vietu.

Jāņa Baumaņa mašīnai uz šo nedēļas nogali tika uzstādīta jauna aizmugurējā piekare, viešot cerības uz labiem rezultātiem un pakāpenisku progresu. Pirmajā braucienā to arī izdevās apliecināt. Izvairoties no liekiem riskiem un pielāgojoties izmaiņām, Jānis kāpināja tempu, uzrādot 12. labāko rezultātu kopējā ieskaitē.

Otrais brauciens gan neritēja tik gludi. Jau pašā pirmajā pagriezienā netika sadalīta trase ar Antonu Marklundu, kā rezultātā zviedru sportists uztriecās virsū Baumanim, salaužot viņa mašīnas pusasi. Cerības uz labu rezultātu bija pagaisušas.. Finiša līnija tika sasniegta, tomēr kopējā ieskaitē šis incidents Jānim Baumanim lika nonākt 16. pozīcijā pirms diviem noslēdzošajiem kvalifikācijas braucieniem.

Šodien Jāni gaidīja smags uzdevums – pēc neveiksmīgas otrās kvalifikācijas kārtas viņš atradās 16. pozīcijā, tomēr izdevās ievērojami veiksmīgāka notikumu attīstība. Trešajā kvalifikācijas kārtā Jānim bija jāstartē no ārmalas. Pēc veiksmīga starta to izdevās pavērst sev par labu un pirmā līkuma izejā Baumanis jau atradās pirmajā pozīcijā. Līdera gods tika saglabāts līdz pat finišam. Uzvara braucienā ļāva ieņemt 10. vietu kopējā ieskaitē.

Noslēdzošajā kvalifikācijas kārtā izdevās kāpināt tempu un izmantot konkurentu neveiksmes, ieņemot septīto vietu kopējā ieskaitē, kas ļāva ceturto reizi šosezon kvalificēties pusfināla braucienam.

Visiem sešiem pusfināla dalībniekiem izdevās izvairīties no sadursmēm, līdz ar to, startējot no trešās rindas, apsteigt konkurentus no jaudīgajām rūpnīcu komandām bija sarežģīts uzdevums. Pēc aizraujošas cīņas pēdējos apļos ar Kevinu Ēriksonu, Jānis Baumanis finiša līniju šķērsoja sestajā vietā.

Hellas trasē Jānis izcīnīja piecus punktus, kas kopvērtējumā ļāvis saglabāt devīto pozīciju.

Par sacensību uzvarētāju kļuva zviedru sportists Johans Kristofersons, dominējot visas nedēļas nogales garumā. Pagājušā gada čempions uzvarēja katrā no kvalifikācijas kārtām, un neatstāja variantus saviem konkurentiem arī pusfinālā un finālā.

Otro vietu izcīnīja Matiass Ekstroms, kuram elektronikas defekts gandrīz atņēma iespēju kvalificēties pusfinālam. “EKS” komandai gan izdevās zviedra mašīnu novietot uz starta 4. kvalifikācijas kārtai, līdz ar to viņš saņēma punktus par finiša nesasniegšanu, kurus nesaņemtu, ja vispār nestartētu. Tās gan nebija Ekstroma vienīgās problēmas jo trešajā kvalifikācijā viņš saņēma dārgu 5 sekunžu sodu par kontaktu ar Peteru Solbergu, kurš finālā ieņēma trešo vietu, piekāpjoties Ekstromam.

Labākais “Peugeot” braucējs šajā posmā bija jaunākais no brāļiem Hanseniem – Kevins. Viņš fināla startā izmantoja sava brāļa Timija un Andreasa Bakeruda sadursmi, lai pakāptos par divām pozīcijām.

Finālam nekvalificējās Kristofersona tuvākais sekotājs čempionāta kopvērtējumā Sebastians Lēbs, kurš kvalifikāciju noslēdza tikai septītajā vietā pēc tam, kad bija saņēmis 30 sekunžu sodu Q3, kur aizmirsa veikt džokera apli.

Paralēli notikumiem pasaules čempionāta Supercars ieskaitē, cīņas aizvadīja vēl 3 Latvijas pārstāvji. Artis Baumanis apliecināja savu stabilitāti Eiropas čempionāta Super1600 klases ietvaros, aizcīnoties līdz finālam, kur tika sasniegta ceturtā vieta, ļaujot viņam saglabāt kopvērtējuma līdera godu. Juris Spīķis sacensības noslēdza 18. vietā un pie punktiem netika, bet RX2 ieskaitē “Sports Racing Technologies” komandas braucējs Vasīlijs Grjazins finālā ierindojās 5. vietā, kas pēc trim posmiem kopvērtējumā ļauj ieņemt trešo pozīciju.

Sacensību rezultāti katrā klasē atrodami ŠEIT