Ar dominējošu „Hyundai” ekipāžas igauņu Ota Tanaka un Martina Jarveojas uzvaru noslēdzies Arktiskais Somijas rallijs un otrais posms Pasaules Rallija čempionātā. Ekipāža vadībā bija no starta līdz finišam, taču sīvā cīņā pārējās vietas uz pjedastāla sadalīja soms Kalle Rovanpera no „Toyota” un Tanaka komandas biedrs beļģis Tjērī Noivils.

Arktiskais Somijas rallijs WRC kalendārā tika iekļauts pirmo reizi, ieņemot iepriekš atceltā Zviedrijas rallija vietu. Šis kļuva par vistālāk uz ziemeļiem esošo ralliju WRC vēsturē un par pirmo aiz polārā loka.

Rallijs piektdienā iesākās ar diviem ātrumposmiem. Kā vienmēr ziemas rallijos, ļoti lielu lomu spēlēja ceļa tīrīšana. Aktuālajam čempionam un pirmā posma uzvarētājam Sebastienam Ožjē nācās startēt pirmajam, zaudējot daudz laika saviem konkurentiem. Pirmajā ātrumposmā zaudētas 22,7 sekundes, taču veicot ātrumposmu otro reizi, tīrīšanas efekts uz izmēros mazāko klašu radītajām risām bija vēl lielāks un zaudēta vēl 27,1 sekunde. Diena noslēgta vien devītajā vietā. Tanaks, pēc izstāšanās Montekarlo, izmantoja savu zemo starta pozīciju un dominēja abos dienas ātrumposmos. Līdzīgā situācijā bija arī igauņa komandas biedrs Brīns otrajā vietā, taču šī rallija melnais zirdziņš Rovanpera dienu noslēdza cieši aiz īru ekipāžas. Pozitīvu pārsteigumu sagādāja 2003. gada pasaules čempiona Petera Solberga dēls Olivers Solbergs, savā otrajā ātrumposmā pie WRC mašīnas stūres uzstādot ceturto labāko rezultātu.

Sestdienā tika aizvadīti 6 ātrumposmi. Pēc riepas maiņas pirmajā dienā, startēt pirmajam nācās Pjēram Luī Lubē. Jau pirmajā dienas ātrumposmā kupenā iestiga itāļa Lorenco Bertelli ekipāža ar privāto „Ford Fiesta WRC” un bija spiesta izstāties. Tas mazliet apgrūtināja Ožjē mērķi atgūt iekavēto, taču čempions savu ritmu atrada un sāka stabili samazināt atstatumu līdz konkurentiem. Ar trīs ātrumposmu uzvarām savu pārsvaru palielināja līderis Tanaks. Pa uzvarām arī Evansam, Rovanperam un Noivilam. Brīnam solīds sniegums, taču īrs vairs nespēja atkārtot piektdienas sniegumu, kā rezultātā zaudētas pozīcijas Rovanperam un Noivilam. Jau atkal varēja uzteikt Solbergu, kurš dienu iesāka ar trešo labāko rezultātu. Pieklājīgi laiki arī pārējos ātrumposmos ļāva debitantam pakāpties pat uz sesto pozīciju. Ožjē gan turpināja mērķtiecīgi kāpt uz augšu un septītajā ātrumposmā apsteidza Solbergu. Dienas noslēdzošajā ātrumposmā netālu no finiša čempions gan pieļāva netipisku kļūdu un iestiga kupenā. Tas ļāva Solbergam atkal atgriezties top 6.

Svētdiena noslēdza ralliju ar vēl diviem ātrumpsomiem. Tajos pirmais uz starta izgāja Bertelli. Pēc sestdienas neveiksmes trešais uz ceļa bija Ožjē, jau atkal liedzot pacīnīties par augstiem rezultātiem, taču viņa „Toyota” komandas biedri Evanss un Rovanpera uzstādīja divus labākos laikus ātrumposmā. Jau atkal iespaidīgs bija Solbergs, uzstādot ceturto rezultātu vien 3,3 sekundes aiz Evansa. Otrajā reizē, aizvadot šo ātrumposmu jau kā „Power Stage”, izvērtās ļoti spraiga cīņa par pozīcijām un papildus punktiem. Neveiksmi piedzīvoja Lubē, kuram pēc motora problēmām uzmanību novērsa paziņojumi panelī un francūzis attapās kupenā, no kuras gan veiksmīgi tika ārā. Ļoti iespaidīgu ātrumu parādīja čempions Ožjē, kuram „Power Stage” bija vienīgā iespēja izcīnīt punktus. Par šovu atkal parūpējās Solbergs, kurš brauca līdzīgā ātrumā ar Ožjē un brauca ļoti plaši, atspiežoties pret kupenām. Diemžēl pēdējos līkumos Solbergs iebrauca mazliet par ātru un, līdzīgi kā Lubē, sagriezās kupenā. Rezultātā vien par 1,2 sekundēm zaudēta pozīcija japānim Takamoto Katsutam, kurš šo sezonu ir iesācis lieliski ar divām sestajām vietām. Evansam bija iespēja noķert Brīnu cīņā par ceturto vietu, tomēr Brīns spēja atrast savu piektdienas ātrumu uzstādīt tobrīd ātrāko laiku. Vien 0,1 sekundi lēnāk ātrumposmu veica Noivils, kurš bija 1,9 sekundes aiz Rovanperas, taču soms atbildēja ar „Power Stage” uzvaru un pieciem papildus punktiem savai izcīnītajai otrajai vietai. Līderis Tanaks bez riskiem uzstādīja ceturto rezultātu tieši priekšā Ožjē, kurš Somiju pametīs ar vienu vienīgu punktu. Droša uzvara Tanakam ar 17,5 sekunžu pārsvaru pār vietējo favorītu Rovanperu un lieliska atspēlēšanās pēc neveiksmīgā Montekarlo rallija. Tikmēr Rovanpera ar diviem ļoti spēcīgiem rezultātiem ir kļuvis par visu laiku jaunāko kopvērtējuma līderi. Nākamais posms arī būs jaunums sportistiem – Horvātijas rallijs ar startu 22. aprīlī.

Rezultāti KopvērtējumsKomandas