ASV Grand Prix izcīņa būs īpaša “Sauber” komandai, kas 400. reizi tās pastāvēšanas vēsturē piedalīsies F1 sacīkšu nedēļas nogalē. Pītera Zaubera izveidotā komanda F1 čempionātā startē jau kopš 1993. gada. Lai gan šai laikā komandai izdevies gūt tikai 1 uzvaru, tomēr tā jau izsenis pazīstama, kā lielisks pirmais pakāpiens ceļā pretim panākumiem. Tieši “Sauber” komandas mašīnās daudzi cilvēki pirmo reizi izdzirdēja tādus vārdus kā Frencens, Raikonens, Masa, Kubica, Fetels… Ielūkosimies, kurš no 400 posmiem komandas spožākajām zvaigznēm, bijis sirdij tuvākais.

Karls Vendlingers

Mūsu pirmajā sadarbības sezonā man bija iespēja aizvadīt neaizmirstamu braucienu čempionāta 4. posmā Imolā. Pārsteidzošā kārtā man izdevās kvalificēties piektajā pozīcijā uzreiz aiz Alena, Deimona, Mihaela un Airtona. Lietus dēļ mums bija lielāks piespiedējspēks, tādēļ varēju cīnīties pat ar Šūmi un Gerhardu. Tā bija lieliska cīņa, ko vēl tagad lieliski atceros. Neilgi pēc starta pārstāja līt un es devos boksos pēc slikiem. Taisnēs mums bija pārāk liels piespiedējspēks, līdz ar to ātrums kritās. Šūmis ātri spēja tikt garām Aguri, bet es nespēju. Aptuveni 10 apļus pirms finiša es atrados 4. pozīcijā, taču tad negaidīti mašīnu piemeklēja defekts ar dzinēju. Tādēļ es nekad neaizmirsīšu šīs cīņas un, it īpaši, šīs sacīkstes.

Haincs Haralds Frencens

Kā jau braucējam, kas ilgus gadus pavadījis ar “Sauber”, man nāk prātā daudz momentu. Tomēr patīkamākās atmiņas nāk no 1995 gada sacīkstēm Moncā, kur es finišēju trešais aiz Džonija un Mikas. Tas bija pirmais goda pjedestāls gan man, gan komandai. Mēs to nosvinējām tā, it kā tikko būtu uzvarējuši sacīkstes. Es to lieliski atceros – bija gan prieka asaras, gan kārtīga laistīšanās ar šampanieti. Tas bija satriecošs un ļoti emocionāls mirklis, kuru nekad neaizmirsīšu.

Džonijs Herberts

Patiesību sakot, ar “Sauber” bijuši daudz neaizmirstami brīži – ļoti daudz no tiem ir patīkami, kā arī daži ne tik patīkami. Interesanta epizode bija 1997. gadā, kad mums bija vairākas lieliskas sacīkstes. Imolā mēs sākām no 7. pozīcijas. Mašīna strādāja lieliski, un mums izdevās pacīnīties ar “Williams” un “Ferrari” par finišu labāko trijniekā. Sacīkšu beigās gan nācās izstāties elektronikas problēmu dēļ. Bija arī sacīkstes Ungārijā. Tas bija lielisks moments. Sākām sacīkstes no 10. vietas, bet beigās man, Deimonam un Žakam izdevās pārspēt Mihaelu. Cīņa bija izcila. Neaizmirstami.

Niks Haidfelds

2001. gadā slapjajā braucienā Interlagosā izcīnītais goda pjedestāls bija lielisks atvieglojums, kam sekoja alus duša. Tai gadā kopā ar Kimi izcīnījām 4. vietu konstruktoru kausā, kas komandai bija lielisks sasniegums. Man 2007. gada sezona ar “BMW Sauber” bija neatkārtojama. Mēs cīnījāmies par vadošajām pozīcijām, bet formula lieliski atbilda manam braukšanas stilam. Es centos izmantot visu tās potenciālu, lai cīnītos par vietu uz goda pjedestāla. Vislabāk atmiņā palicis apdzīšanas manevrs, ko veicu Bahreinas GP laikā, kad apdzinu Fernando pa ārmalu, cīnoties riteņiem esot vien pāris centimetru attālumā. Man jāatzīst, ka, skatoties to epizodi ik pa brīdim, esmu ļoti pateicīgs, ka braucu “BMW Sauber” mašīnu.

Felipe Masa

Pavadītais laiks ar “Sauber” man ir īpašs, jo tas bija sākums manai F1 karjerai. Kopumā komandā pavadīju 3 sezonas, dzīvojot Šveicē un iemācoties ļoti, kamēr atrados pie stūres. Vairākkārt izdevās sasniegt labus rezultātus, turklāt guvu punktus jau savās otrajās sacīkstēs  debijas sezonā. Mans mīļākais moments bija Kanādas GP 2005. gadā, kad finišēju ceturtais. Tomēr bija arī vairākas citas veiksmīgas sacīkstes, no kurām saglabājušās patīkamas atmiņas.

Roberts Kubica

Foto: BMWNo “Sauber” laikiem saglabājušās labas atmiņas. Viena no spožākajām, protams, ir mans pirmais goda pjedestāls 2006. gadā Moncā. Es finišēju 3. vietā savā trešajā dalībā F1 sacīkstēs, pēc lielākās sezonas daļas strādāšanas testpilota amatā. Es ticu, ka tas bija svarīgs solis manas karjeras attīstībai, kā arī parādīja, uz ko mašīna ir spējīga. Mana uzvara Kanādā pēc 2 gadiem ir kas tāds, ko ne es, ne komanda nekad neaizmirsīs.

Kamui Kobajaši

No “Sauber” laikiem visspožāk atmiņā palicis 2012. gadā izcīnītais goda pjedestāls manās mājas sacīkstēs Suzukā. Tas bija viens no skaistākajiem brīžiem manā dzīvē. Finišēt 3. vietā un atrasties uz pjedestāla savu fanu priekšā bija satriecoši. Pēc Fukušimas kodolkatastrofas 2011. gadā mums gāja ļoti grūti. Tas pat nav vienā vārdā aprakstāms, toties goda pjedestāls bija īpašs brīdis gan man, gan līdzjutējiem. Lai to sasniegtu, nācās ļoti smagi strādāt. Kopumā ar “Sauber” bija gan labi, gan ne tik labi laiki, bet es tiešām izbaudīju darbu šai komandā. Mēs strādājām cītīgi un cīnījāmies par visu iespējamo. Tas ir pats svarīgākais. Mēs vienmēr centāmies sasniegt maksimumu.

Serhio Peress

Es vēlos apsveikt “Sauber” komadu ar 400 F1 startu sasniegšanu. Tā bija mana pirmā komanda. Kopā mēs nosvinējām vairākus neaizmirstamus mirkļus. Visspožāk atceros savu pirmo goda pjedestālu 2012. gadā Malaizijā, kas bija viena no labākajām sacīkstēm manā karjerā. Man bija iespēja pēdējos apļos cīnīties ar Fernando, turklāt uzvara nemaz nebija neaizsniedzama. Vēlāk, tai pašā sezonā Moncā mēs izcīnījām vēl vienu 2. vietu. Tā bija diena, kad viss salikās, kā vajag un mašīna strādāja nevainojami. Es lieliski pratu saglabāt riepas, kas palīdzēja tikt garām vairākiem konkurentiem, startējot no 12. pozīcijas. Mums bija pietiekami labs ātrums, lai uzbruktu. Man bija vairākas lieliskas cīņas, un visi bija godīgi. Man pat izdevās pārspēt abus “Ferrari” braucējus. Tas bija brauciens, kuru no sirds izbaudīju.

Piloti izteikuši savas domas par visneaizmirstamākajiem mirkļiem Šveicē bāzētās komandas pastāvēšanas vēsturē. Kurš posms jūsu atmiņās palicis visspilgtāk? Izsakiet savu viedokli komentāros!