1982.gada Monako GP ir iegājis vēsturē ar ļoti aizraujošu un neprognozējamu iznākumu.

Alens Prosts bija pārliecinošā sacīkstes vadībā, kad sāka līt lietus un francūzis tireca savu “Renault” pret barjerām. Vadību uzņēmās Rikardo Patrēze ar “Brabham”, bet saslīdēja. Nākamais rindā bija Didjē Pironi ar “Ferrari”, taču arī viņš apstājās – elektrības problēmas.

Andrea de Čezaris uzņēmās vadību, taču drīz vien apstājās – “Alfa Romeo” beidzās degviela. Pēc avārijas “Tabac” ar nolauztu antispārnu, bojātu priekšu un pārnesumu kārbu izstājās arī Dereks Deilijs.

Tikmēr Rikardo Patrēze atgriezās trasē un lēnām ‘aizrāpoja’ līdz finišam, uzvarot 1982.gada Monako GP. Pa ceļam uz boksiem Patrēze paņēma arī Pironi, kurš neskatoties uz izstāšanos tika klasificēts otrajā vietā, bet de Čezaris palika trešais.

1982.gada Monako GP pēdējie apļi (komentē Marejs Volkers un Džeimss Hants)

1 KOMENTĀRS

  1. 1982.gada sezona bija viena no haotiskākajām F1 vēsturē. Palūkojieties uz kopvērtējumu pēc šī posma – viena sacīkste spētu situāciju pamatīgi izmainīt. Līdzīgi ir arī šosezon – veiksmes gadījumā pašreizējais 7.vietas ieguvējs jau pēc dažām dienām var kļūt par kopvērtējuma līderi.
    Jau nedēļu domāju, ka šo video vajadzētu pievienot. Pārāk ilgi domāju – Aldis rīkojās ātrāk (dažas minūtes :))

    No sevis vēlējos vēl piebilst, ka Monako bieži ir bijusi ļoti neparedzama sacīkste – ne vienmēr labākais automobilis un pirmā starta pozīcija ir droša panākumu atslēga. Pilotiem nepieciešami arī dzelzs nervi un veiksme. Atzīmēšu vēl dažus no spilgtākajiem Monako posmiem F1 vēsturē:

    1950.g. – pole position ieguvējs Fanhio gan vinnēja, tomēr pirmā apļa avārijā izstājās 9 braucēji, un kopumā sacīkstes finišu dažādu iemeslu dēļ nesasniedza 2.,3.,4.,5. un 6.starta vietas ieguvēji.

    1955.g. – Tehnisku iemeslu dēļ izstājās favorīti ar Mercedes, bet Askari ar Lancia avarēja un izpeldējās Monako līča ūdeņos. Uzvaras lauri tika apdomīgi braukušajam Morisam Trentiņjanam, kurš sacīksti uzsāka tikai no 9.pozīcijas.
    1958.gadā Trentiņjans panākumu atkārtoja ar Cooper, startējot no 5.pozīcijas.

    1970.g. – startā pirmo 6 pozīciju ieguvēji saglabāja savas vietas, tomēr sacīkstes laikā viņus vienu pēc otra piemeklēja dažādas tehniskas likstas. Dažus apļus pirms beigām no šī sešinieka līderos bija palicis vien no 4.pozīcijas startējošais Brebems, kuram strauji uz papēžiem sāka mīt Rindts (8.pozīcija startā). Pēdējā apļa pēdējā pagriezienā Brebema automobilis saslīdēja, un par uzvarētāju kļuva Rindts.

    1984.g. – lietus padarīja sacīkstes dažiem pilotiem par īstu murgu, bet citiem par vienreizēju iespēju – pielijušajā trasē uz augšu lauzās no 13.pozīcijas startējušais Airtons Senna. 19.aplī viņš bija ticis līdz 2.vietai, priekšā pusminūtes attālumā bija tikai Alēns Prosts. Desmit apļu laikā Senna (ar sausā trasē bezcerīgo Toleman) bija šo attālumu likvidējis, un 32.aplī izvirzījās vadībā, taču tiesneši jau izkāra sarkano karogu – lietus dēļ sacīkste tika pārtraukta. Senna uzskatīja, ka viņam nozagta uzvara, neapmierināts bija arī Bellofs, kurš (startējot no 20.pozīcijas) tobrīd bija izcīnījies līdz 3.vieta un tuvojās abiem līderiem.

    1996.g. – vēl viena lietus sacīkste, kurā avarēja un izstājās gandrīz visi braucēji. Uzvarēja Olivjē Paniss (startēja no 14.pozīcijas), bet finiša rūtoto karogu ieraudzīja vien 3 braucēji (Paniss, Kulthārds un Herberts). Ceturtais (Frencens) finišu sagaidīja boksos.

    2001.g. – viens no spilgtākajiem piemēriem veiksmes trūkuma sekām – Deivids Kulthārds izcīnīja pole position, ko gatavojās papildināt ar uzvaru sacīkstē, taču pirms iesildīšanās apļa viņa automobiļa “launch control” neiedarbojās – auto palika nekustīgs. Rezultātā sacīksti nācās sākt no pēdējās vietas (grūti jebkurā trasē pat favorītam, kur nu vēl Monako). Ar to vēl Kulthārda problēmas nebeidzās – viņš iestrēga aiz Enrikes Bernoldi vadītā Arrows automobiļa, un vairāk kā pusi sacīkstes nespēja tikt viņam garām (kaut brīvā trasē labāko apli spēja nobraukt 3,6 sekundes ātrāk). Tikai, kad Bernoldi 43.aplī iebrauca boksos, Kulthārds varēja sākt pakāpties dažas vietas augstāk. Tomēr bija jau par vēlu – rezultātā finišā tikai 5.vieta apli aiz sacīkstes uzvarētāja.

    Gaidam intrigu arī šogad…