Latvijas rallijkrosa braucēji Jānis Baumanis un Reinis Nitišs jau aizvadījuši pirmās trīs sezonas sacensības pasaules rallijkrosa čempionātā. Mēs izmantojām izdevību satikties un aprunāties ar viņiem, pirms šajā nedēļas nogalē gaidāmā Lielbritānijas RX posma, Lidenhilas trasē.

Saruna ar Jāni Baumani

Edgars Beļakovs: Kādas ir tavas domas par aizvadītajiem pirmajiem sezonas posmiem?
Jānis Baumanis: Sezona sākusies ļoti labi, pats neplānoju būt tur, kur esmu tagad, jo rezultāti pēdējās divās sacensībās ir bijuši ļoti tuvu finālam, un mazās pieredzes dēļ diemžēl nav sanācis iekļūt finālā. Pēdējā posmā Beļģijā sanāca kā sanāca, nepareizi piešķirts sods, bet tas tikai padara mani stiprāku, un vairāk gribas sagaidīt nākamo posmu, kad atkal varēs doties trasē. Ir diezgan netaisnīgi tas, ko tiesneši izdarīja iepriekšējā posmā, bet ātrums ir, stabilitāte daudz maz arī, mašīnu mēs turpinām attīstīt, kas ir liels un grūts darbs. Kā nomainām kaut mazāko detaļu, sajūta uzreiz vairs nav tā, un tas arī parādās apļa laikā. Katru dienu mācāmies ko jaunu. Neiet viegli, bet es ceru, ka sezonas otrajā pusē jau būsim nostabilizējušies, un varēsim parādīt to īsto ātrumu.

Foto: Baumanis Motorsport Photography
Foto: Baumanis Motorsport Photography

EB: Vai domā, ka varētu arī par trijnieku pacīnīties?
JB: Es domāju, ka viennozīmīgi, ja paskatās Hokenheimas apļu laikus, visas gonkas laikā mums bija otrais ātrākais apļa laiks. Tas jau parāda to, ka mēs varam pabraukt un varam būt ātri, bet par pjedestālu, nu nav tā, ka, braucot uz sacensībām, es domāju, ka jāuzkāpj uz pjedestāla augstākā pakāpiena, bet es vienkārši gribu parādīt pēc iespējas labāku sniegumu. Hokenheimā tas izdevās ļoti labi, līdz tā džokerapļa izejai [pusfinālā tika piedzīvota sadursme ar konkurentu], Beļģijā arī gāja tīri labi, bet nu kā sanāca tā sanāca. Es ceru, ka vismaz sezonas laikā varēs uzkāpt uz goda pjedestāla.

EB: Kādas ir tās galvenās atšķirības tavā šī gada Supercar mašīnā no pagājušās sezonas S1600?
JB: Atšķirība milzīga, jauda gandrīz divas reizes lielāka, paātrinājums līdz simtam arī. Ir daudz lietas, kas jāapgūst, jāmācās. Viss notiek daudz ātrāk, un to lēmumu pieņemt ir daudz sarežģītāk nekā S1600 mašīnā.

EB: Kāda šobrīd ir tava loma jaunajā “World RX Team Austria” komandā, un kāda ir sadarbība ar komandas biedru?
JB:
Sadarbība ir laba, bet šobrīd mēs nespēlējam lomu, kurš ir komandas pirmais pilots, vai kurš otrais. Es braucu uz katru posmu parādīt labāko, un komandas biedrs arī. Kā jau viņš Beļģijā parādīja, ka var būt ļoti ātrs, bet viņš ir tāds nedaudz nestabils, jo vienu braucienu viņš var nobraukt perfekti, bet nākamajā pielaidīs stulbas kļūdas, ko rallijkross nepiedod. Kādreiz varbūt vajag piebremzēt, atlaist to gāzi, bet viņš vienmēr mēģina braukt maksimāli, kas ne vienmēr atmaksājas.

Saruna ar Reini Nitišu

Edgars Beļakovs: Kā tu vērtē sezonas sākumu?
Reinis Nitišs: Varētu teikt, ka ar katru posmu iet arvien labāk un labāk. Pēdējā posmā iebraucu pusfinālā, kur arī gan pievīla tehniskas problēmas, bet ar komandu attīstāmies un tas progress ir redzams. Kaut kādas desmitdaļas līdz Top5 vēl pietrūkst diezgan, bet manuprāt esam uz pareizā ceļa. Ja mēs skatāmies. kā citas komandas ir attīstījušās, kas ienāk ar jaunu mašīnu čempionātā, viņiem jau arī nav gājis viegli. Šobrīd mēs tādi esam vienīgie, un cīnāmies ar visiem tiem, kuriem tā pieredze tomēr ir stipri lielāka.

EB: Kāda šobrīd ir tava loma komandā?
RN: Es teiktu, ka esmu kā pirmais pilots, bet tā uzticība jau vēl ir jāiegūst. Ja sākumā man neticēja vispār, tad tagad, kad esmu parādījis dažus labus braucienus, man tic vairāk, un ļauj pašam strādāt ar regulējumiem un visu pārējo. Tā kā šobrīd viņi mani neņem par pilnu par visiem 100%, bet vairāk kā sākumā ņem, un tas ir pozitīvi.

EB: Kādas prognozes tev sezonas turpinājumam?
RN: Grūti jau pateikt, es par tiem rezultātiem tā negribu baigi lekt uz augšu. Redzēsim, cik tā komanda pati gribēs attīstīties, un cik ātri mums tas izdosies, bet nu pusfinālā noteikti vajadzētu braukt, un galvenais, lai ir tā attīstība redzama. Lai var redzēt, ka mēs tīrā aplī varam pietuvoties tiem pārējiem, un konkurētspējīgi cīnīties viņiem.

EB: Vai domā, ka varētu arī par Top3 sanākt pacīnīties?
RN: Protams, pie labas sakritības, pie lielākas veiksmes, tas viss ir iespējams, it īpaši rallijkrosā, kur ir pirmais līkums, kur visi sitās, bet tā tīri ātruma, lai iebrauktu trijniekā, mums nav.

Foto: REINISNITISS.COM
Foto: reinisnitiss.com