“Mercedes” braucējs Luiss Hamiltons diskvalificēts pēc uzvaras vakardien notikušajā Sanpaulu GP kvalifikācijā par aizmugurējā antispārna DRS sistēmas neatbilstību Formula 1 čempionāta tehniskajiem noteikumiem.

Vēl vakardien Hamiltons līksmoja, sasniedzis ātrāko apli Sanpaulu GP kvalifikācijā, tomēr svinības nebija garas, jo britu braucējs ticis diskvalificēts. DRS sistēmas atvere nedrīkst pārsniegt 85 milimetrus. “Mercedes” mašīnai tas bijis lielāks, tādā veidā uzlabojot sistēmas efektivitāti un palīdzot apli veikt ātrāk.

“Mercedes” komanda centās izlocīties no situācijas, akcentējot, ka konkurents “Red Bull” braucējs Makss Verstapens ir aizticis viņu mašīnas aizmugurējo antispārnu pēc kvalifikācijas. Verstapena rīcība gan nemainīja antispārna darbību. Tiesneši piešķīra Maksam 50 tūkstošu EUR sodu.

Tas nozīmē, ka šodien notiekošajā sprinta braucienā Hamiltons startēs no pēdējās pozīcijas. Teorētiski viņš joprojām saglabā izredzes izcīnīt labu starta pozīciju rītdienai, taču vēl pirms posma sākuma Hamiltona mašīnai tika mainīts dzinējs. Tā rezultātā septiņkārtējais pasaules čempions saņems 5 starta pozīciju sodu. Pat pie labākā scenārija Hamiltonam nespīd starts augstāk kā no sestās vietas.

Protams, pastāv varbūtība, ka “Mercedes” izmantos situāciju, lai apgādātu Hamiltona formulu ar vēl virkni jaunām detaļām, kas palīdzētu izvairīties no starta pozīciju sodiem sezonas noslēdzošajos trīs posmos.

Šis sods var kļūt par nozīmīgu pavērsienu gan braucēju, gan komandu cīņās, jo konstruktoru kausā “Mercedes” no “Red Bull” šķir tikai 1 punkts.