Uzvaru FIA pasaules rallijkrosa čempionāta 2021. gada sezonas priekšpēdējā posmā Nirburgringas trasē notiekošajā World RX of Germany izcīnījis pagājušā gada titula ieguvējs Johans Kristofersons. Sniegotajā trasē Kristofersonam līdzās uz goda pjedestāla kāpa sezonas līderis Timijs Hansens un Jurijs Beļevskis, kuram šī bija debija pasaules čempionātā, informē Jānis Unbedahts, RA EVENTS.

Pirmais brauciens

Neierasti rallijkrosam, braucējiem šodien bija jārēķinās ar īpaši aukstiem un slapjiem laikapstākļiem un pat ceļa apledojumu. Jau sacensību pirmajā braucienā satikās abi Ferratum World RX of Rīga uzvarētāji Niklass Gronholms un Johans Kristofersons. Diemžēl, cerētais duelis izpalika, jo Gronholma auto startā noslāpa, pārliecinošu uzvaru ļaujot izcīnīt Kristofersonam.

Otrajā braucienā par uzvaru savā starpā cīkstējās veterāni Tamass Karai un Gerlēns Šišerī, kurš šajā posmā aizstāj Kevinu Abringu. Diemžēl brauciena pēdējā aplī sacensības tika apturētas, jo šaušalīgu avāriju piedzīvoja francūzis Erve ‘Napiks’ Lemonjē. 74 gadus vecā braucēja automašīna apmeta vairākus kūleņus, pēc kuras sportists tika nogādāts slimnīcā, lai veiktu nepieciešamās veselības stāvokļa pārbaudes. Atkārtotajā startā pārāks izrādījās vēl pirms pāris nedēļām par Euro RX3 čempionu kļuvušais Jurijs Beļevskis, kurš šajā nedēļas nogalē pie Audi S1 stūres debitē FIA pasaules rallijkrosa čempionāta ieskaitē. Arī brauciena turpinājumā viņam izdevās noturēt līderpozīciju un noslēgt braucienu ar uzvaru.

Pirmās kvalifikācijas kārtas noslēdzošajā braucienā uz starta stājās abi brāļi Hanseni. Un kamēr Kevins iestrēga aiz konkurentiem, tikmēr Timijs pārliecinoši finišēja pirmais. Kopējā ieskaitē Timijs Hansens palika trešajā vietā aiz Kristofersona un Beļevska.

Otrais brauciens

Otrās kvalifikācijas braucienu ar lielisku startu uzsāka Timijs Hansens, tādējādi nonākot brauciena vadībā, taču par galveno zvaigzni kļuva Beļevskis, kurš veica sekmīgu apdzīšanas manevru un pakāpās uz pirmo vietu. Pārsteidzoša uzvara braucienā un uzrādīts absolūti otrais ātrākais rezultāts, vienīgi aiz Niklasa Gronholma. Tikmēr divi galvenie pretendenti cīņā par čempiontitulu – Johans Kristofersons un Timijs Hansens, uzrādīja attiecīgi trešo un piekto ātrāko rezultātu.

Neparedzamo laikapstākļu un iespaidīgās avārijas dēļ sacensību norises programmā tika ieviestas izmaiņas, kamdēļ pusfināla dalībniekus noteica pēc diviem kvalifikācijas braucieniem. To summā Johans Kristofersons sakrājis visvairāk punktu, bet startu no pirmās rindas pusfinālā nodrošināja arī Jurijs Beļevskis, Niklass Gronholms un Timijs Hansens.

Pusfināli

Pirmajā pusfinālā trīskārtējam pasaules čempionam Kristofersonam izdevās izcīnīt uzvaru. Vietu finālā nodrošināja arī abi GRX-SET World RX Team braucēji Niklass Gronholms un Kristians Sabo. Pēc neveiksmīga starta bez dalības finālā šoreiz palika Kevins Hansens. Viņa vecākais brālis Timijs savā pusfinālā, jau startā piekāpās Jurijam Beļevskim, tomēr pirmā apļa cīņās spēja sev aizmugurē atstāt Enzo Idi. Nākamo apļu laikā vadošo trijnieks saglabājās nemainīgs un Beļevskis nodrošināja sev pirmo starta rindu finālam. Hansenam (par cīņu ar Idi) tika piešķirts piecu sekunžu sods, kā rezultātā otrā vieta pusfinālā tika Enzo Idem, bet Timijs Hansens klasificēts trešais.

Fināls

Dienas izšķirošajā braucienā Niklass Gronholms uzsāka agresīvu cīņu par vadību, tomēr nespēja veiksmīgi iekļauties pirmajā pagriezienā, nonākot braucēju virknes aizmugurē. Kristofersons iekārtojās brauciena vadībā un pirmo vietu vairs nevienam neatdeva. Pirmajos apļos Beļevskis turējās otrajā vietā, taču ātrāk veikts džokera aplis ļāva Timijam Hansenam pakāpties uz otro vietu. Pēc sacensību finiša Timijs Hansens un Enzo Ide tika diskvalificēti no fināla par saviem manevriem pirmā pagrieziena cīņās.

“Ar visām pauzēm šī bija mentāli ļoti sarežģīta un notikumiem bagāta diena. Tā sākās ar sniegu, un nācās ļoti strauji adaptēties gan jaunajai trasei, gan laikapstākļiem, bet es izbaudīju šos viltīgos apstākļus,” pēc finiša stāsta sacensību uzvarētājs Johans Kristofersons. “Šodien man neizdevās paši labākie starti, taču pusfinālā izdevās pieveikt Niklasu. Viņš nokļūdījās bremzēšanā, un man blakus nonāca “Audi”. Šī mašīna šodien bija ļoti ātra. Jurijs paveica fantastisku darbu, pārsēžoties pilnpiedziņas Supercar mašīnā pēc sezonas ar priekšpiedziņas auto. Pjedestāls viņam ir fantastisks rezultāts.”

Čempionāta kopvērtējumā šīs dienas uzvarētājs Johans Kristofersons samazinājis kopvērtējuma līdera Timija Hansena pārsvaru līdz četriem punktiem. Abu zviedru starpā FIA pasaules čempions tiks noskaidrots jau rīt, 28. novembrī, kad turpat Nirburgringā, Vācijā norisināsies FIA pasaules rallijkrosa čempionāta 2021. gada sezonas pēdējais posms.

FIA pasaules rallijkrosa čempionāta tiešraides reportāžas un visi braucieni HD kvalitātē vērojami izveidotajā straumēšanas platformā RX+, nodrošinot skatītājiem arī intervijas ar braucējiem, ekspertu analīzes, spožāko notikumu apskatus un vēl vairākas noderīgas iespējas. RX+ platforma uz noslēdzošo nedēļas nogali visiem interesentiem pieejama par maksu 7,99€ apmērā. Tikmēr katras sacensību dienas izšķirošos finālbraucienus, sākot no plkst. 15.45, bez maksas varēs vērot Red Bull TV platformā.

World RX of Germany sestdienas izšķirošo notikumu ierakstu iespējams vērot šeit!