“Ferrari” aicina Starptautisko Automobiļu federāciju (FIA) bargi reaģēt uz komandu pārkāpumiem attiecībā uz tēriņu ierobežojumu pārkāpšanu. Šobrīd lielākās aizdomas krīt uz “Red Bull” vienību, taču tās vadītājs Kristians Horners noliedz, ka pērn būtu iztērēts vairāk nekā atļauj noteikumi.

Jau ziņojām, ka aizkulisēs cirkulē neoficiāla, taču samērā droša informācija par divu komandu pērn veiktajiem pārkāpumiem attiecībā uz budžeta griestiem (145 miljoni USD). “Aston Martin” pārkāpums esot 5% robežās un varētu būt ap 7 miljoniem USD, kamēr “Red Bull” iztērējusi daudz vairāk.

Horners: “Neko par to nezinu”

Jautāts par iespējamajiem pārkāpumiem, Horners noliedz, ka būtu lietas kursā par to. Viņš atzīst, ka FIA iesniegtajos finanšu gada pārskatos aprēķinātā summa ir zem 145 miljoniem. Tiesa gan, tiek ziņots, ka ir pamatotas aizdomas par lielāku iztērēto summu, un tas šobrīd vēl tiek izmeklēts.

“Es pavisam noteikti neko tādu nezinu,” sacīja Horners. “Visi pārskati tika iesniegti jau martā. Tas bijis ilgs process, kamēr FIA visam izgājuši cauri, un mēs šajā procesā esam iesaistīti. Domāju, ka mūsu iesniegumā noteikti netika pārsniegta noteiktā robeža. Sekot visam procesam, protams, ir FIA uzdevums, un viņi to arī dara.”

Mikīss: “Pārkāpēji jāsoda bargi”

“Ferrari” sacīkšu direktors Lorēns Mikīss uzskata, ka šo noteikumu neievērotājus ir jāsoda bargi. Pašlaik cirkulē informācija, ka “Aston Martin” visticamāk varētu saņemt naudas sodu, bet “Red Bull” jāgaida krietni bargākas sankcijas.

“Šobrīd vairs nav noslēpums, ka divas komandas ir pārkāpušas 2021. gada budžeta griestus, viena to izdarījusi būtiskā apmērā, otra mazākā,” sacīja “Ferrari” pārstāvis. “Mēs to redzam kā ļoti nopietnu pārkāpumu un gaidām no FIA, ka ar šo situāciju viņi tiks galā priekšzīmīgi. Mēs uzticamies FIA par visiem simts procentiem. Pēdējos mēnešus viņi ir ieņēmuši stingru nostāju arī citos jautājumos. Šajā gadījumā, kad pārkāpums ir tik nopietns, mēs sagaidām pilnīgu pārredzamību un maksimālus sodus. Ir jānodrošina, ka mēs visi braucam saskaņā ar vieniem noteikumiem, jo šāda pārkāpuma ietekme uz mašīnas veiktspēju ir milzīga.”

Volfs: “Ticu, ka FIA rīkosies atbilstoši”

“Mercedes” vadītājs Toto Volfs ir pārliecināts, ka FIA šajā situācijā rīkosies visatbilstošākajā manierē.

“Budžeta griesti ir, iespējams, svarīgākās izmaiņas jaunajos noteikumos, lai palīdzētu uzturēt iespējami vienlīdzīgāku konkurenci starp komandām,” uzskata Volfs. “Ir svarīgi nodemonstrēt, ka šo noteikumu ievērošana tiek kontrolēta. Man nav iemesla domāt, kas tas netiks izdarīts. FIA un īpaši tās prezidents Muhameds Ben Sulajems ir parādījis stingru nostāju dažāda veida noteikumu izpildes kontrolēšanā. Ja šobrīd ir konstatēts tik liels pārkāpums, domāju, ka viņš parādīs savu godaprātu un vadītāja spējas, ko darījis jau iepriekš.”

Jautāts, vai šis pārkāpums varēja izšķirt to, ka Luiss Hamiltons pērn nekļuva par čempionu, Volfs sacīja: “Šobrīd man nav informācijas, vai viņi tiešām ir pārkāpuši noteikumus un, cik lielā mērā. Ja šāds pārkāpums tiek izdarīts vienā gadā, tas iespējams nozīmē noteikumu pārkāpšanu arī nākamajā gadā un potenciāli arī aiznākamajā. Tiklīdz pārkāpums būs secināts, sāksies daudzas diskusijas par to, kā tas visu ietekmē. Taču šobrīd vēl pāragri spriest.”