Pēc Marka Vēbera pirmās uzvaras 2011.gada sezonā un Sebastiana Fetela netipiskajām tehniskām problēmām sarosījās sazvērestību teoriju cienītāji.

Šāds sezonas noslēgums neviļus daudziem lika aizdomāties, ka “Red Bull” komanda ir inscenējusi problēmas ar pārnesumu kārbu, lai bez komandas pavēļu izmantošanas dotu iespēju beidzot pie uzvaras tikt arī Markam Vēberam. Teorija interesanta un no cilvēciskā viedokļa pat simpātiska.

Tomēr jāņem vērā, ka Interlagosas trases specifika – īsa taisne ar ļoti līkumotu vidējo sektoru un jo īpaši pēdējo lēno līkumu pirms kāpiena kalnā un garās taisnes, kur milzīga slodze paātrinājumā uz otro un trešo pārnesumu vienlaicīgi ar KERS sistēmu, ir smags pārbaudījums transmisijas sistēmas izturībai. Tāpat jāņem vērā, ka trasē bija daudz gružu (redzami ar neapbruņotu aci) un ļoti iespējama ir to iekļūšana pa gaisa dzesēšanas atverēm līdz pat dzesēšanas eļļas tvertnei, no kuras tiek nodrošināta pārnesumu kārbas dzesēšana.

Tāpat ir parādījusies informācija, ka “Red Bull” neslēpa telemetrijas datus, kuros ir uzskatāmi redzamas temperatūras anomālijas pārnesumu kārbā, kas lika Fetelam samazināt tempu un palaist garām Vēberu:

1 KOMENTĀRS

  1. tad kad Fetela autinjsh nepliist, bet Veeberu piemeklee tehniskas probleemas- sazveerestiibu teorijas virmo gaisaa kaa vasaras tveice. tad kad vinjam kaarba gljuchii- atkal nav labi. 😀 tad kam iisti ir jaanotiek lai par Sebinaatoru un RBR neviens nemeeljotu?

    visi sazveerestiibnieki gluzhi vienkaarshi ir skaugji, kuru favoriiti vairs neuzvar. jo ir iesaajusies Fetela eera.

      • par otro vietu tachu notika ciinjas, vaitad nee? un to eeteraa raadiija vairaak nekaa Fetelu kursh brauc visiem pa priekshu.

      • Arī fakts, ebt ir taču starpība. C”iņas par uzvaru, vai par 2. vietu.

        Being second is to be the first of the ones who lose.
        /Ayrton Senna/

    • Tur jau tā lieta – līdzjutēji principā nav pret Fetelu kā pilotu vai personu, bet pret vienu subjektu, kurš dažādu apstākļu sakritības dēļ grauj čempionātu. Piemēram, man mūsdienās ir pilnīgi vienalga, kurš tur uzvar – svarīgākais, lai būtu laba cīņa, spriedze un intriga.
      Tieši tāpat bija Šūmahera totālās dominances periodā – lielākā daļa viņu ienīda tikai tāpēc, ka bija piegriezušies tie 5., 6., 7. tituli, 60., 70., 80. uzvaras. Visādi citādi Šūmis bija un ir kolorīta personība.

      • Nu, protams, arī tik augstu ir jātiek, lai mašīna tiktu būvēta TEV un komanda vairāk darbotos ap TEVI.

        Bet jebkurā gadījumā piekrītu ‘Pro’.

        Nu redzēsim kā būs nākamgad. Personīgi liekas, ka īpašas izmaiņas varētu rasties 2013. gadā.

  2. kk dzirdēju arī, ka sacīkstes sākumā, Fetela formulai eļļas spiediens samazinājies uz pusi un bijusi ļoti maza iespējamība sasniegt finišu.
    Nu būtu interesanti,FOM apskatā, var būt būs iekļauta mums kāda nedzirdēta radio ziņa…

    • imho tik drastisku spiediena kritumu kā “uz pusi”, ar tik minimālām dizaina tolerancēm būvēts endžins, kā F1 2011. gada versijā, nezin vai ir spējīgs. kloķi/klaņi izjuku/virzuļi noklemmētu momentā

      vairāk izskatās pēc telemetrijas sensora gļuka 🙂

  3. nu nez. man taas sezonas patiik, kuraas dominee mans favoriits. man nevienaa briidii neapnika Shuumahera eera. un shobriid arii priecee katra Fetela uzvara, jo to ka vinjsh ir uber alles es pamaniiju vinja debijas gonkaa. kad aizstaajot Robertu kubicu vinjsh kljuva par jaunaako pilotu kas izceelis punktu. tad sekoja fenomenaalaa uzvara Moncaa ar TorroRosso. un shobriid Sebinaatroda dominances eera.

    vareetu teikt ka es zinaaju, intuitiivi jutu ka shie panaakumi naak. taapeec manii maajo liels prieks ka es nebiju kljuudiijies.

  4. Pareizi būtu “inscenēja”, nevis “inscinēja”, ja nemaldos. Varbūt piekasos, bet virsrakstā kaut kā tas krīt acīs.
    Par Fetelu – tiešām šī salīdzinošā dominance ir apnikusi, bet ir kā ir. Punktu sistēma gan izskatās laba. Tabulas galvgalis teju kā IRL “čempī”. Bet Barikello tikai četrus punktus savācis…
    Bet mašīnu izturība ir pārāk liela, ja tā būtu, piemēram, 1988.gadā, tad punktus dabūt atpalicējiem būtu “bezcers”.