2017. gada Pasaules rallijkrosa sezona šogad tiek atklāta Barselonas trasē, kur pirms pirmā posma notika arī sezonas prezentācijas pasākums. Tā ir lieliska iespēja ne tikai apskatīt jaunās mašīnas, bet arī aprunāties ar galvenajiem varoņiem – sacīkšu braucējiem. Izmantoju iespēju, lai uzzinātu esošā Pasaules čempiona Matiasa Ekstrema domas un noskaņojumu pirms jaunās sezonas, kā arī izvilināju no zviedra iemeslus, kādēļ viņš par savu otro komandas biedru izvēlējās tieši Renini Nitišu.

Aldis Putniņš: Visi apgalvo, ka izcīnīt titulu ir vieglāk nekā to nosargāt. Tagad mērķis ir uzzīmēts Tev uz muguras un visi vēlēsies kaut atsevišķā braucienā pārspēt esošo čempionu.
Matiass Ekstrems: Pagājušā sezona ir jau pagātnē un šobrīd pirms jaunās sezonas par to nemaz nedomāju. Patiesībā vispār nebiju aizdomājies, ka man būs kaut kas jāaizstāv šogad. Esmu izcīnījis divus DTM titulus un tur iemācījos, ka katra sezona sākas no 0 pozīcijām visiem. Šī tā saucamā ‘titula aizstāvēšana’ vairāk ir žurnālistu izdomājums, jo mums kā pilotiem nav nozīmes, kas notika pērn vai pirms diviem gadiem. Es joprojām mēģināšu cīnīties par pjedestāliem, uzvarām un titulu, taču šajos gados motoru sportā es esmu iemācījies, ka ir jābūt ļoti pazemīgam attiecībā pret konkurentiem, jo daudzās komandās strādā gudri cilvēki un uz starta iziet ļoti ātri piloti.

A.P.: Vai vari pastāstīt, kā ir izmainījušās EKS komandas darbības procedūras kopš Audi ir krietni nopietnāk iesaistījusies mašīnas attīstībā.
M.E.: Procedūras nemaz tik ļoti nav mainījušās, jo EKS komandai jau bija visai izteikts Audi darbības stils, jo esmu šajā kompānijā jau daudzus gadus un esmu tur šo to iemācījies. Mums ir nākusi klāt vēl viena mašīna (Reinim Nitišam) un līdz ar to arī pievienojušies vairāki darbinieki. Galvenās izmaiņas ir tās, ka mums ir precīzāka dokumentācija – piloti un sacīkšu inženieri raksta ziņojumus, lai mums būtu vieglāk komunicēt un apmainīties ar informāciju ar Audi fabriku.

A.P.: Kā ar Tavu DTM karjeru? Vai šobrīd prioritātes nav mainījušās?
M.E.: Nē, es pērn uzvarēju savā pēdējā DTM sacīkstē Budapeštā un arī šajā sezonā DTM būs mana pirmā prioritāte kamēr vien netiks pieņemts cits lēmums. Varu pateikt, ka kamēr vien es startēšu DTM čempionātā, tas būs mana prioritāte.

A.P.: Vai Tu vari mums godīgi pateikt, kāpēc Reinis? Ceru, ka viņš nedzirdēs (Reinis sniedz interviju pie blakus galdiņa).
M.E.: (Pieklusinot balsi.) Priekš manis Reinis vispirms jau ir ļoti jauks cilvēks, lieliska personība un viņš ir gatavs smagi strādāt. Nevar aizmirst, ka viņš ir mācījies braukt ar priekšpiedziņas mašīnām, kas nedaudz varētu palīdzēt pierast pie mūsu mašīnas specifikas. Turklāt es uzskatu, ka cilvēki, kuriem ir bijušas nopietnas grūtības un smags periods, kā Reinim bija pēdējo gados, kad netika gūti nopietni panākumi, ir krietni vairāk izsalkuši un gatavi smagi strādāt, lai atkal gūtu panākumus. Mēs meklējām ‘izsalkušu zvēru’, taču tajā pašā laikā profesionālu braucēju un cilvēku, kas labi iekļausies EKS un Audi ģimenē. Var teikt, ka tur bija daudz sīkumu, kas nospēlēja par labu Reinim. Patiesībā viņam bija nopietna konkurence uz šo vietu komandā, taču pagaidām mēs esam ļoti apmierināti ar viņa darbu. Es kā braucējs un komandas īpašnieks ir viena lieta, taču Reinis jau ir iekarojis arī inženieru un mehāniķu cieņu. Tā kā pagaidām varu teikt tikai labus vārdus par viņu, bet tad jau redzēsim, kā viņam veiksies mašīnā un sacīkstēs. Man šobrīd viņš ir kā dēls, jo ļoti klausās visā, ko saku un cenšas cītīgi mācīties, vienmēr pirmais no rītiem ir uz strīpas, gatavs darbam. Mums komandā bija vajadzīgs tāds jauns izsalcis cīnītājs!

A.P.: Visi vienā balsī apgalvo, ka konkurences līmenis Pasaules rallijkrosa čempionātā pieaug ik sezonu, bet vai Tu vari pastāstīt kādas inovācijas ir nākušas klāt tehniskajā jomā?
M.E.: Mums ir viena ļoti pamanāma pārmaiņa – mašīnām ir ievērojami izmainījušies atpakaļ skata spoguļi.

A.P.: Tas nozīmē, ka jau prognozē, ka brauksiet visiem pa priekšu?
M.E.: (Smejas) Protams. Bet, ja nopietni, tad spoguļi iepriekš tiešām bija par mazu, es nevarēju neko tajos saskatīt. Bet tas arī viss no tā, ko var redzēt. Pārējais slēpjas zem mašīnas pārsega, kur ir uzlabojumi daudz sīkumos, taču kopā tas solis uz priekšu. Citām mašīnām esmu redzējis jaunu virsbūvi, aerodinamikas elementus vai par pilnīgi jaunas koncepcijas. Kā parasti, visi izmēģina jaunas lietas, taču šeit stājas spēkā noteikums – nedalīties ar informāciju.

A.P.: Lai arī šis ir neprognozējams sporta veids, pirms pirmās sacīkstes visiem mēģinu pajautāt prognozi par Top6 – piloti, kas tavuprāt būtu stabili fināla braucēji katrā posmā.
M.E.: Iepriekš prognozēt bija krietni vieglāk, tagad nosaukt vadošos sešus ir krietni grūtāk. Zinu, ka Bakerūds būs spēcīgs, sagaidu arī Solbergu un Kristofersonu regulāri finālos. Tāpat noteikti Lēbs ar Hansenu un tad pieliekat klāt arī mūs. Taču nevar jau norakstīt arī Timuru un Jāni. Taču šeit nav jautājums par to, kurš var izcīnīt uzvaru sacīkstē, jo to var izdarīt gandrīz jebkurš. Taču čempiontitulu izcīnīs pilots, kuram zemākais līmenis sezonā būs visaugstākais. Es domāju, ka izšaut un uzvarēt var 15 braucēji, taču galvenais būs šis līmeņa kritums, tas sašķiros mūs čempionāta kopvērtējumā.

A.P.: Vai tas nozīmē, ka galvenais ir stabilitāte?
M.E.: Taču ar stabilitāti nepietiek, jo šeit nedrīkst būt pārlieku piesardzīgs. Visos apstākļos, gan sausā, gan mitrā laikā jābūt pietiekami agresīvam, jāsaliek kopā ļoti daudz aspekti un tāpēc es uzskatu, ka šogad būs ļoti sarežģīta sezona.

A.P.: Līdz ar jaunu autoražotāju ienākšanu palielināsies arī komandu tēriņi un čempionātā sāksies politiskās spēles.
M.E.: Kamēr vien visi strādās vienam mērķis, ražotāju ienākšana ir ļoti apsveicama, jo palielināsies arī atpazīstamība un popularitāte. Protams, aizvien vairāk tiks pieņemti arī politiski lēmumi un situācijas, kad ražotāji sāks cīnīties savā starpā, kas var radīt negatīvus blakus efektus. Ja visi spēs vienoties par vienotu mērķi, tad noteikti izdosies šo čempionātu pacelt vēl augstākā līmenī. Tāpēc es ceru, ka IMG un FIA spēs kontrolēt situāciju, lai nenovēršamā situācija ar ražotāju ienākšanu tikai palīdzētu rallijkrosam augt.