Pārliecinošu sniegumu “MotoGP” posmā Japānā šodien nodemonstrēja “Ducati” braucējs Džeks Millers, izcīnot pirmo uzvaru sezonā. Viņa komandas biedrs Frančesko Bagnaia pēdējā aplī piedzīvoja kritienu no devītās pozīcijas, tobrīd mēģinot pārspēt Fabio Kvartararo.

No pole position startēja Marks Markess, kurš vakar slapjajā Motegi trasē bija izcīnījis pirmo uzvaru kvalifikācijā kopš 2019. gada. Šī viņam turklāt bija 150. sacīkste karjerā. Taču sākums nepadevās perfekts, jo startā vadību pārņēma Breds Binders, tāpat garām titulētajam Markesam tika arī Horhe Martins.

Pa to laiku neveiksme jau pirms starta bija piemeklējusi Aleišu Espargaro, kurš pirms šī posma kopvērtējumā tikai 17 punktus zaudēja līderim Kvartararo. Tehnisku problēmu dēļ “Aprilia” pārstāvis jau pēc iesildīšanās apļa brauca boksos, kur nomainīja motociklu un sacensības uzsāka jau aiz visiem pārējiem.

Jau pirmajos apļos lielisku ātrumu demonstrēja Džeks Millers. Austrālietis, kurš pēc šīs sezonas atstās “Ducati” vienību, apdzina pirms tam uz otro pozīciju atkritušo Binderu. Nākamajā aplī, pēc nelielas divcīņas, viņš pārspēja arī Martinu, izvirzoties līderpozīcijā. Turpinājumā Millers palielināja pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem līdz vairākām sekundēm.

12. aplī ar pamatīgām liesmām aizdegās “Suzuki” komandas braucēja Takujas Cudas motocikls. Šis japāņu braucējs bija pievienojies pamatsastāvam uz savu māju posmu, bet, kad no motocikla apakšas parādījās uguns, nācās nekavējoties braukt nost no trases. Tobrīd liesmas jau bija pamatīgi pieņēmušās spēkā, bet turpat esošie trases darbinieki tās veiksmīgi apdzēsa.

Millers pārliecinoši aizbrauca pretī pirmajai uzvarai sezonā un ceturtajai visā savā “MotoGP” karjerā. Martins aizvadīja labu sacīksti un ilgstoši bija otrajā vietā, taču pēdējos apļos viņam klāt bija nokļuvis Binders, kurš galu galā finišēja priekšā. Pirms tam kādu laiku Binders brauca aiz otra KTM komandas braucēja Migela Oliveiras, bet četrus apļus pirms finiša viņu apdzina un iekārtojās trešajā vietā, pēc tam apdzenot arī Martinu. Markess jau pirmajos apļos bija atkritis uz piekto pozīciju, bet sacīkšu noslēgumā arī tika garām Oliveiram un finišēja ceturtais.

Abi galvenie titula pretendenti pēc ne pārāk spožas kvalifikācijas šajā sacīkstē par uzvaru necīnījās. Kvartararo ilgstoši atradās astotajā pozīcijā, tajā arī finišējot. Bagnaia aizcīnījās līdz pirmajam desmitniekam, ilgi turējās aiz Enea Bastianini, kurš viņu iepriekšējā posmā Aragonā pārspēja cīņā par uzvaru. Dažus apļus pirms beigām Bagnaia apdzina Bastianini un jau bija ticis klāt Kvartararo. Cenšoties pārspēt savu galveno sāncensi, Bagnaiam pēdējā aplī izslīdēja motocikla priekša un tika piedzīvots kritiens. Trešais titula kandidāts Aleišs Espargaro finišā ierindojās tikai 16. vietā.

Kopvērtējumā tagad Kvartararo izdevies palielināt pārsvaru pār Bagnaiu no desmit līdz 18 punktiem, bet A.Espargaro pēc šī posma zaudē 25 punktus.

Vēl līdz “MotoGP” čempionāta beigām atlikuši četri posmi. Jau 2. oktobrī tiks aizvadītas sacensības Taizemē, Buriramā.

Japānas posma rezultāti:

*debitanti