Niks de Vrīss ir 2020./2021. gada sezonas Formula E čempions. Elpu aizraujošā nedēļas nogalē viņa galvenie konkurenti saskārās ar dažādām problēmām, ļaujot “Mercedes” braucējam noturēt pirmo vietu kopvērtējumā un sagādāt vācu rūpnīcai triumfu komandu ieskaitē.

Pirmais brauciens

Sestdien notikušajā braucienā nopietnu titula pieteikumu veica “Techeetah” komanda. Žans Ēriks Verņē un Antonio Fēlikss da Kosta kvalificējās pirmajā rindā un atradās vadībā sacīkšu pirmajā daļā, taču tad viņu temps kritās. Vispirms abi braucēji samainījās vietām, taču tad viņus apdzina “Audi” braucēji Lukass di Grasi un Renē Rasts, kurš ātrāk par konkurentiem izmantoja uzbrukuma zonas priekšrocības.

Turpinājumā iemirdzējās “Venturi” komanda. Uz brīdi pirmajās divās vietās nonāca Eduardo Mortara un Normans Nato, taču di Grasi spēja atgūt zaudēto un izcīnīja uzvaru tikai par mašīnas korpusu pieveicot Mortaru. Trešais finišēja “Jaguar” braucējs Mičs Evanss, bet “Techeetah” pārstāvji palika sestajā un septītajā vietā vēl aiz Nato un Džeika Denisa no “BMW Andretti”.

Berlīnes ePrix I rezultāti

Otrais brauciens

Lai gan kandidātu loks uz titulu joprojām bija ļoti plašs, viss liecināja, ka galvenais favorīts ir Mičs Evanss. Jaunzēlandietis kvalificējās trešajā vietā aiz Vandurna un Roulanda. Deniss kvalificējās devītais, bet pārējie titula kandidāti palika ārpus labāko desmitnieka ar Eduardo Mortaru priekšgalā.

Jau startā Evansa sapnis pārvērtās murgā. “Jaguar” mašīna neizkustējās no savas starta pozīcijas, turklāt aizmugurē esošais Mortara uztriecās viņam virsū. Sacīkstes uz pusstundu tika apturētas, lai satīrītu trasi. Piepeši Evansa un Mortaras cīņu par titulu nomainīja Deniss un de Vrīss. “BMW” braucējs atradās labākā pozīcijā, bet “Mercedes” pārstāvim bija vairāk punkti. Jau pirmajā aplī Deniss, braucot cieši aiz Buemi, nenovaldīja savu formulu un piedzīvoja avāriju. Niks de Vrīss atradās tikai devītajā vietā, taču viņa atlikušajiem sāncenšiem bija jāpaveic brīnums, lai kļūtu par čempioniem.

Visiem priekšā laicīga uzbrukuma zonas izmantošana ļāva Nato pakāpties no ceturtās uz pirmo vietu. Alekss Sims uz brīdi iekārtojās otrajā vietā, taču sacīkšu laikā pazaudēja vairākas pozīcijas. Nato izcīnīja drošu uzvaru, bet uz pjedestāla kāpa arī Roulands un Vandurns. Tikmēr de Vrīss uz brīdi pat nonāca ceturtajā vietā, tomēr ciešas cīņas un kontakti ar “Porsche” braucējiem neuzlaboja situāciju. Vēl divi viņa konkurenti di Grasi un da Kosta nesadalīja trasi, kā rezultātā da Kosta izstājās, bet di Grasi saņēma sodu.

Berlīnes ePrix II rezultāti

Saspringtā sezona

Cīņas Formula E čempionātā allaž bijušas saspringtas, bet diez vai kāds pirms sezonas varēja paredzēt, ka 15 posmus garā sezonā, kur vienā nedēļas nogalē iespējams nopelnīt 30 punktus, par čempionu kļūs braucējs, kurš pat netiek līdz 100 punktu robežai. Šī nešaubīgi bija viena no saspringtākajām sezonām autosporta vēsturē sekojošu iemeslu dēļ:

  • 18 braucēji uz pēdējo posmu ieradās ar matemātiskām cerībām uz titulu;
  • Mičam Evansam bija lieliskas izredzes triumfēt sezonas kopējā ieskaitē, lai gan viņš nevienā posmā nefinišēja augstāk par trešo vietu;
  • Pie uzvarām tika sešu dažādu komandu pārstāvji, turklāt “NIO” bija vienīgā komanda, kas sezonas laikā netika pie pjedestāla;
  • Sezonas 15 posmos Formula E čempions de Vrīss tikai četras reizes finišēja augstāk par 8. vietu;
  • Visiem kopvērtējuma Top 20 braucējiem izdevās vismaz reizi sezonā kāpt uz pjedestāla. Tikai Evansam tas izdevās piecas reizes.

Čempionāta kopvērtējuma Top 10: de Vrīss (99), Mortara (92), Deniss (91), Evanss (90), Frinss (89), Bērds (87), di Grasi (87), da Kosta (86), Vandurns (82), Verņē (80).

“Mercedes” komanda (de Vrīss un Vandurns) izcīnīja uzvaru komandu ieskaitē, par 4 punktiem pieveicot “Jaguar” (Evanss un Bērds), taču parādījušās runas, ka “Mercedes” pametīs Formula E čempionātu nākamās sezonas izskaņā, kad tiks likts punkts otrās paaudzes Formula E mašīnu (Gen2) sacensībām. Ja tā izrādīsies taisnība, šī būs jau trešā reize gada laikā, kad vācu autoražotāji paziņo par aiziešanu no Formula E, jo šīs sezonas izskaņā čempionātu pamet “BMW” un “Audi”.