Pārliecinošu pole position Štīrijas Grand Prix kvalifikācijā ļoti lietainos apstākļos izcīnīja Luiss Hamiltons. Jau atkal ļoti vāju sniegumu demonstrēja “Ferrari” komanda, paliekot 10. un 11. vietā.

Pusstundu pirms plānotā kvalifikācijas sākuma situācija izskatījās cerīga – trase bija praktiski pilnībā izžuvusi un lietus nelija, tomēr dažas minūtes pirms plānotā Q1 laika spēcīgais lietus atgriezās un kvalifikācijas sākums tika atlikts par 45 minūtēm, kad apstākļi beidzot to atļāva.

Jau pirmajās minūtēs trasē bija visi 20 braucēji, baidoties, ka situācija varētu pasliktināties. Sebastians Fetels bija pirmais, kurš veica savu lidojošo apli. Pirmajā mēģinājumā viņu pārspēja vienīgi Džordžs Rasels, taču ar katru minūti rezultāti kļuva arvien labāki un rezultātu tabula strauji mainījās.

Noturēties trasē nebija viegls uzdevums – jau iesildīšanās aplī caur grants joslu izbrauca Romēns Grožāns. “Haas” komanda jau pirmajā posmā cīnījās ar bremžu problēmām un izskatās, ka situācija nav uzlabojusies, jo Grožāns trasē vairs nedevās un sacīkstes sāks no pēdējās pozīcijas.

Grožāns nebija vienīgais, kurš saskārās ar problēmām. Trešajā pagriezienā sagriezās Alekss Albons, bet ekskursijā pa drošības joslu devās Nikolā Latifi. Abiem gan izdevās saglabāt mašīnu nesabojātu. To pašu nevar teikt par Antonio Džiovinaci, kurš pusotru minūti pirms sesijas beigām izslīdēja un ietriecās drošības barjerā. Itālis spēja atgriezties trasē, bet, neticis līdz boksiem, nobrauca malā, liekot sesiju apturēt 19 sekundes pirms beigām.

Tā rezultātā no tālākas cīņas izstājās arī Džiovinaci komandas biedrs “Alfa Romeo” sastāvā Kimi Raikonens, kā arī Serhio Peress, kurš visu sesiju mocījās ar ļoti vājiem rezultātiem. 18. vietā palika “Williams” braucējs Nikolā Latifi, kura komandas biedram Džordžam Raselam pat ar lēnāko mašīnu izdevās iekļūt labāko 15 braucēju vidū.

Situācija otrajos treniņos bija samērā līdzīga un aktivitāte trasē bija ļoti augsta. Lielāko daļu sesijas pirmajā vietā atradās Makss Verstapens, tomēr Q1 uzvarētājam Luisam Hamiltonam izdevās uzrādīt labāko rezultātu arī otrajā kārtā.

Vairāki braucēji, kuru vidū arī Šarls Leklērs, aptuveni piecas minūtes pirms sesijas beigām nolēma doties boksos pēc jaunām slapjā laika riepām. Šī izrādījās kļūda, jo lietus kļuva spēcīgāks un pēdējās minūtēs Leklērs nespēja uzlabot savu apļa laiku, paliekot 11. vietā, kamēr otrs “Ferrari” braucējs Sebastians Fetels labāko desmitniekā iekļuva ar 10. rezultātu.

Satriecošu 12. starta pozīciju izcīnīja šī gada virtuālā čempionāta uzvarētājs Džordžs Rasels, pieveicot arī Lensu Strolu, kurš pēdējā lidojošajā aplī pieļāva kļūdu pēdējā sektorā. Tas nozīmē, ka “Racing Point”, kuri otrajos treniņos ieņēma 3. un 4. vietu palika ārpus labāko desmitnieka. Aiz Strola palika Kvjats un Magnusens.

Izšķirošo kārtu apņēmīgi uzsāka Makss Verstapens, pieveicot abus “Mercedes” braucējus, tomēr sesijas turpinājumā Hamiltons un Botass vairākkārt apmainījās ar ātrākajiem apļiem, kamēr jaunā paaudze Okons un Noriss regulāri bija ātrāki līkumotajā otrajā sektorā.

Trases apstākļi vislabākie izrādījās sesijas beigās. Makss Verstapens centās pieveikt Hamiltonu, tomēr priekšpēdējā līkumā viņa “Red Bull” mašīna saslīdēja. Makss prata to novaldīt, taču aplis bija izbojāts. Hamiltons prata vēlreiz uzlabot savu rezultātu un izcīnīja pole position ar 1,2 sekunžu rezervi.

Karloss Saincs sasniedza personisko rekordu, kvalificējoties trešajā vietā. Neveiksmīgi pēdējie mēģinājumi lika pirmā posma uzvarētājam Botasam samierināties ar ceturto pozīciju, bet Estebans Okons izcīnīja piekto vietu.

Lando Noriss kvalificējās sestajā vietā, taču piektdien piešķirtā soda dēļ viņam būs jāstartē no devītās vietas aiz Albona, Gazlī un Rikjardo. Sebastians Fetels ar “Ferrari” palika desmitajā vietā.

Sacīkšu starts paredzēts svētdien pl. 16:10 pēc Latvijas laika.

Štīrijas Grand Prix starta kārtība

Starta poz.BraucējsKomandaDzinējsRezultāts
1Luiss HamiltonsMercedesMercedes1'19.273
2Makss VerstapensRed BullHonda1'20.489
3Karloss SaincsMcLarenRenault1'20.671
4Valteri BotassMercedesMercedes1'20.701
5Estebans OkonsRenaultRenault1'20.922
6Aleksandrs AlbonsRed BullHonda1'21.011
7Pjērs GazlīAlphaTauriHonda1'21.028
8Daniels RikjardoRenaultRenault1'21.192
9Lando NorissMcLarenRenault1'20.925
10Sebastians FetelsFerrariFerrari1'21.651
11Šarls LeklerksFerrariFerrari1'19.628
12Džordžs RaselsWilliamsMercedes1'19.636
13Lenss StrolsRacing PointMercedes1'19.645
14Daņila KvjatsAlphaTauriHonda1'19.717
15Kevins MagnusensHaasFerrari1'20.211
16Kimi RaikonensAlfa RomeoFerrari1'21.372
17Serhio PeressRacing PointMercedes1'21.607
18Nikolā LatifiWilliamsMercedes1'21.759
19Antonio DžiovinaciAlfa RomeoFerrari1'21.831
20Romēns GrožānsHaasFerrariBez rezultāta